Innlegg

Viser innlegg fra mai, 2012

Bloglovin

Bilde
<a href="http://www.bloglovin.com/blog/3760825/hrh?claim=8suavy2vabf">Follow my blog with Bloglovin</a>


Jeg har begynt å bruke Bloglovin og der må jeg være herskesyk og kreve bloggen min i ett innlegg som inneholder koden over. På den måten vil to forskjellige kontoer få kontakt. Derfor dette innlegget her. Den store grunnen til at Bloglovin er bedre enn ta for eksempel Google Kontaktnettverk er at med Bloglovin samler du alle bloggene du leser, uavhengig av hvilke vertstjenester bloggeren bruker. Nå får jeg alle oppdateringer som finner sted i bloggene jeg leser på et sted, både blogger som bruker vertstjenester fra Wordpress, og Bloglovin'. Under ser du sesongens Bloglovin' ikoner. Jeg liker den her typen bilder der streken er løs og ledig og tynn. Jeg vet ikke hvordan det er med Eiffeltårnet i Paris, men så vidt jeg vet er bildet i midten vært tilgjengelig i flere år og det til høyre er nytt for meg. Jeg linker til hjemmesidene til kunstnerne bak ikone…

Akkurat nå

Bilde

vil DU høre

Bilde
vil du høre noe chill, vil du høre noe vakkert
vil du la deg bli forført? Hør.
Hør da, lukk øya, skakk på hodet og slikk deg på overleppa.
Du tror det er ferdig, men det bare går og går
og værsåsnill ikkebliferdig
jeg er ikke ferdig. Repeat.
Ni minutter er ingenting det, ikke når det er snakk om noe bra,
ikke når det er lyder som er bra.

Ps, Kim Hiorthøy er også en forfatter, en norsk en. Les Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig.

Jeg passet Ullrikk forrige helg og Ullrikk ser irritert på meg fra den andre sofaen, han liker ikke at jeg spiller Radiohead. Jeg sier til han jeg liker ikke at han bjeffer så ofte, ikke spiller jeg høyt en gang. Vi blir liksom ikke enige vi to. Han vil gå langs elven, helt inntil vannet. Jeg sier det ikke går, her er det trær, se så krokete det er, se på båndet ditt, det går ikke, vi må gå på stien ovenfor elven som vanlige folk vi også. Ullrikk sier det er så tåpelig å gjøre som andre folk, er det mulig, ahh, han sukker. Her en dag hoppet han bare ut i elva, helt av seg selv. Det var dypt også, han kunne ikke vasse sakte med sikkert ut i vannet. Jeg tok av flippfloppene og gikk barføtt på stenhellene som lå der og hadde litt vann over tærne, av og til til anklene. "Dette er kaldt" sa jeg. Ullrikk snur seg og ser på meg, "du er så tåpelig" og han hopper i vannet bare for å demonstrere nesten. I natt lå han i veien for føttene mine, jeg våknet av at han knurret til…
"Natt te igår, så drømt æ at æ å ei te vannj ein buss på ett lodd på harrytur i Sverige, åsså vist det sæ at dennj bussen va ein transformer, å at den va slæm, så vi måtta slåss mot den, så hollj vi på å tapt. Men så kom du, du va catwoman, å hadd samla sammen ett team, da hadd vi åvertake læl :D Fikk itj me mæ koss det ennjt, vart vækka -.-"
Ei venninne drømte om meg da hun sov i april. Det er slike ting man skal ta vare på, er det ikke? Skrive det ned, huske det, ta det frem når du er lei deg forså å finne trøst i det? Siden denne bloggen er like mye en dagbok som en bokblogg har jeg bestemt meg for at jeg kan fylle den med hva jeg vil og jeg vil fylle den med blant annet drømmer, både mine og andres. Det som er viktig er ikke ufeilbare innlegg uten skrivefeil men å prøve å skrive noe, å uttrykke noe, å gi noe av seg selv hver dag. Det er en måte å disiplinere seg selv på, å lære seg å legge merke det i rundt seg, alltid la seg engasjere, alltid inspirere. Jeg liker de…

James Baldwin sitatfest

Bilde
Jeg er så glad i forfatteren James Baldwin, en amerikansk, homofil, svart og død forfatter. Han er så vakker og har så store runde øyne. Han skriver om menneskesinnet med sjel og følelse og det er umulig å si Baldwin skriver dårlig. Jeg har lest to romaner, Rop det fra berget og Et annet land. I min kjærlighet for forfatterens romaner vil jeg sitere ordene, samtalene, tankene, setningene jeg liker i romanen Et annet land, sitater som jeg skrev av da jeg leste romanen en ensom uke i juli i fjor da verden rundt meg raste sammen nok en gang og jeg sto på kanten og så ut mot framtiden min og var sint, lei meg, desperat, knust, og fattig.
du åpner og lukker hendene, noe
blafrer i deg, som løv
som ligner på høst
Fra diktsamlingen Finne deg der inne og hente deg ut av Lina Undrum Mariussen
jeg står på trappa og fyller munnen med sol
går inn til deg og gaper
Finne deg der inne og hente deg ut av Lina Undrum Mariussen

akkurat nå, i dag, nettopp

Bilde

Det ringte på

Fredag den 11 mai klokken halv ti om kvelden ringte det på callingen min i fjerde etasje. Det var en mann fra Polen som fortalte han solgte dekorasjon. Først trodde jeg han sa han var politi og at han trengte dokumentasjon.
Bilde
"du kan få les over skuldra mi hvis du har lyst å se"
Fra sangen Skredder av Kråkesølv


Loppemarked

Bilde
Mai måned er full av loppemarkeder, det er vel typisk for våren. Jeg fikk i oppgave av R som holdt et lite loppemarked å legge ut bilder på Facebook av det jeg kjøpte av han og dama for hjelpe til å reklamere og trekke folk. Jeg liker loppemarked selv om jeg ikke er så glad i ting. Det er jo gøy da, å finne noen små skatter til en billig penge for ikke å snakke om miljøvennlig. I sommer skal jeg gå rundt i svarte tights (som alltid) og  i T-skjortene til R. Og se den søte retro veska jeg fant (lengre ned). I tillegg kjøpte jeg to store cognacglass, men de skal jeg bruke som vinglass. Så klart. Jeg elsker store kopper og glass. Alle kjøkkenting som er stort egentlig, det faller i smak hos meg. Store gryter, store fat, brett, gafler, bord og benker. K kjøpte også et svart skjerf til meg og jeg fikk en lilla bluse gratis av R. Senere kjøpte C en hvit kjole som jeg kjøpte av henne, den passet ikke henne. Den har svarte prikker på. Jeg er skeptisk. Jeg er mer for striper. Jeg er ikke søt …
har du stått ved elva alene
uten å rope
har du stått der lenge
og venta på båt

du som vet
at en ikke roper ved vann
før det virkelig gjelder

har du spart på ropet
gjømt det og varma det innafor genseren

dag etter dag med vind
og ingen skal hente deg
Diktet Finne deg der inne og hente deg ut fra diktsamlingen med samme navn av Lina Undrum Mariussen

Norli kaster bøker

Bilde
Den 7. mai sto jeg og hang ut av vinduet på kjøkkenet i leiligheten min og tok en røyk. Vinduet er ut mot bakgården i bygården jeg bor i som bokstavelig talt ligger midt i sentrum. Da jeg sto der ser jeg en mann som kaster tonnevis med bøker med prislapper på. Etter at det ble mørkt dro jeg og noen til og så: det var en hel dumpster med splitter nye uleste bøker. Norli kaster altså alle bøkene de ikke får solgt. Ikke hadde de kastet bøkene rett heller. Jeg synes det er vondt. Jeg rasket med meg fjorten bøker. Gi for all del bort bøker dere ikke liker til en bruktbutikk i stedet for å kaste dem. Noen har antageligvis brukt mye tid på å skrive boka du holder i hånda. Dette er blasfemi.
Vin & fullmåne

Bilde
Forrige lørdag, natt til søndag var det årets største fullmåne. Da var månen så nær jorda som den kan være samtidig som den er full. Det står det på nettet. Jeg var også full. Full av vin, drinker, laks og grønnsaker. Og jeg gledet meg til å se månen.

Jeg drakk hvitvin. Jeg hørte på den nyeste plata til Santogold. Jeg limte på falske negler og lakkerer de svart. Det er fullmåne og jeg tenker samtidig som jeg legger negler og de blir plutselig lengre: nå er jeg en varulv, det er fullmåne og jeg er en varulv. Jeg gikk ned trappene, ut i gata, ned en gate og inn i favorittpuben. Der møtte jeg tre kompiser. Jeg drakk to drinker. Jeg fikk mange klemmer. Jeg dro hjem. Etterpå slo det meg da jeg lå i senga og det allerede var lyst ute at jeg hadde glemt å se etter månen. Jeg så bare på ansiktene. Jeg så på bordene, på bildene på veggene. Jeg så på samtalene, jeg så på skoene, jakkene, glassene. Jeg satt ute under varmelampa og så på sigaretten. Men jeg så ikke på månen.

Dagen derpå sov jeg…
I wrote this novel just for you, it sounds pretentious but it's true.
I wrote this novel just for you, that's why it's vulgar, that's why it's blue.

I wrote this novel just for Mom, for all the mommy things she's done, for all the times she showed me wrong, for all the time she sang god's song.

I read a book about the self, said I should get expensive help.
Go fix my head,
create some wealth,
put my neurosis on the shelf,
but I don't care for myself.

I wrote this novel just for you, I'm so pretentious, yes it's true.
Placebo - Blue American
I ended the book that I'm writing. The part about you, I'm tearing it out.
Blue Ocotber - Italian Radio

my mum kept on callin' me, just tellin' me to "sort it out"
sort it out? "Mum, look! Readin' books and takin' tests won't take away the pain in chest!"

the aching limbs, the cider breath,
sparked up your cigarette
lookin' out the window at the world,
I just ain't ready yet.

Ghostpoet - Cash and carry me home
Tekanna fiser. Jeg blir flau på tekanna sine vegne. Hva er det for en lyd å gi fra seg, det er ikke likt deg å gjøre sånn. Nå koker den, er sint, "jeg har også lov til å gi fra meg og uttrykke meg" sier den. Det bygger seg opp og det koker lenge der borte. Det knaker i skjelettet mitt da jeg reiser meg, jeg sier "du må roe deg ned, det er ikke bra om alt går over styr, ikke la det koke helt over, ikke sant." Jeg tar og letter på noe av byrden til tekanna, tar litt av ansvaret, tømmer litt av den varme belastningen ned i koppen min. Drikker. Jeg putter pennen jeg holder i hånden i vannet og rører sukkeret i rundt.

"Det der var ganske uhygienisk" hvisker tekanna fra plata.
Det er ingenting som er så kaldt som å ta på en kald ovn. En ovn du tror skal være god og varm.

Vidunderbarn

Det slo meg her en dag at jeg har lest ett par romaner som handler om vidunderbarn. Nå kan vi lure på hvor sjeldne de egentlig er siden de blir så ofte brukt i litteraturen. Eller kanskje er det forfatterne selv som mener hun/han er ett vidunderbarn og er lei for ingen anerkjenner deres store intelligens, for du vet hva de sier, sant,- at alle karakterene i en bok er basert på forfatteren selv. Det er ganske ekkelt å tenke på, spesielt hvis du leser en del ubehagelig litteratur. Vel vel, her er de fire romanene om vidunderbarna jeg har lest i ikke prioritert rekkefølge:


Den siste samuraien av Helen DeWittDette er en favoritt. En ordentlig tjukk roman. Den handler om en alenemor med en sønn som viser allerede som baby at han er usedvanlig intelligent. Heldig for han er moren hans også overordentlig intelligent selv om hun selv ikke var et vidunderbarn. De er så fattige at de ikke har råd til oppvarming i leiligheten og derfor sitter de på toget der det er varmt hele tiden og kjører run…

film film film

Jeg liker lister, jeg. Her er de beste filmene jeg har sett så langt i år, jeg er så enkel at jeg bare lister de opp uten noe om og men. Lista er ikke i prioritert rekkefølge.


Howl's Moving Castle (2004) Litt vel lang til å være en barnefilm, men første halvdel er flott. Basert på en engelsk bokserie, filmatisert av en Japansk animasjons mester.


The Prophecy (1995) Denne har jeg riktig nok sett før, men det var lenge siden. 

Jackie Brown (1997)
Jeg har sett de fleste filmene til Tarantino nå.

From dusk til dawn (1996) 


Die Hard (1988)
Endelig fikk jeg sett alle Die hard filmene jeg også. Den første er er den beste synes jeg, noe som er ganske typisk.

Blue Valentine (2010)
Om denne lista hadde vært i prioritert rekkefølge, da hadde Blue Valentine stått på toppen. For noen skuespillerpresentasjoner! Ryan Gosling og Michelle Williams som spiller et par bodde sammen i virkeligheten under innspillingen av Blue Valentine for å komme inn i rollene og øve seg på å krangle med hverandre trov…

Jeg leser i mai #1

Soundtrack: Bjørk-Cover me


Ulva fra Huldretjernet av Willy Ulstad ★★

En venn som heter Svein, men som vi kaller Svenna anbefalte Ulva fra Huldretjernet for lenge siden og den har ligget i huskelista mi på biblioteket sin nettside helt til nå.


Jeg liker å lese om troll og huldre, jeg synes det er interessant. Helst vil jeg det skal være skummelt, med mye løping i skogen og noen som lusker og forfører og noen som plutselig forsvinner! Slike romaner vet jeg det finnes lite av. Ulva fra huldretjernet er en kjærlighetshistorie mellom en hulder som på merkverdig vis har overlevd siden middelalder fram til 1980-årene. Hun møter en mann og det er kjærlighet ved første blikk. Det er ikke bare en kjærlighetshistorie, det er også en del scienci fiction å finne her for de som liker slikt. Romanen handler om det å være annerledes og hvordan du kan leve med det. Det handler også om historien til hulderfolket. Det er en interessant nok historie til å være oppdiktet og språket i boka går an. Det er le…
Bilde
Bildet er fra filmen Into the wild.
Bilde
E, E. Cummings, fra diktet I carry your heart with me.