Innlegg

Viser innlegg fra september, 2015

meningsløst

Jeg tenker på alle bøkene jeg har lest
og skal lese
jeg lever liksom inni der
alt annet er meningsløst
jeg må få meg nye lesebriller

Fra diktsamlingen Aaliyah av Audun Mortensen #3

Bilde

Fra diktsamlingen Aaliyah av Audun Mortensen #2

Bilde

Fra diktsamlingen Aaliyah av Audun Mortensen #1

Bilde

AALIYAH AV AUDUN MORTENSEN - EN SPLEISA DIKTSAMLING

Bilde
Da jeg leste Aaliyah hadde jeg feber. Jeg ville fortsette å lese noe lett og denne diktsamlingen var en av de uleste i bokhyllen min. Det er en tynn, liten bok i størrelse, som jeg kjøpte på posesalg på Norli for noen år siden. Den har ligget på leselisten min i noen år, lenge før jeg faktisk kjøpte den. Omslaget er knallrosa og tiltrekkende. På innsiden er den knalloransje! Spleisa!

Noen av titlene på diktene er på engelsk mens selve diktene er norske. Jeg tror samlingen handler om livet etter at internett ble alle manns eie. Hvordan livet på internett versus virkeligheten gjør oss usikre på oss selv. Det føles veldig tilfeldig (frister å bruke det engelske ordet random). Mortensen får det til å se lett ut, å skrive dikt, men det er ikke det.

Det nevnes sanger som er moderne, alternative og gamle i titlene. Det er jo veldig typisk hvordan vi siterer sanger, både titlene og sangtekster, under bilder vi legger ut i sosialemedier. Som om musikken sier noe vi ikke klarer å si selv. Jeg…

DET FINNES INGENTING MER LIVSBEJAENDE ENN Å VÆRE MØRKEREDD

Bilde
Soundtrack: Kan du se oss av Herreløse.
Fin tittel, ikke sant? 30 September 2013 var det posesalg på Norli. Jeg husker ikke om jeg handlet to eller en pose. Denne novellesamlingen var en av bøkene jeg plukket med meg. Jeg visste ingenting om boken (eller forfatteren) da jeg kjøpte den, jeg gjorde noe jeg sjelden gjør, jeg gikk bare ut etter omslag, baksidetekst og kategori (noveller). Ikke minst tykkelsen var med og spilte en rolle: jeg ville ha plass til mest mulig bøker i posen.


Boka begynner med novellen Bassenget. Det er virkelig uhyggelig. Den ble en favoritt gjennom hele boka. Da jeg leste den (på natten, fikk ikke sove) ble jeg redd, fikk gåsehud og ble helt kald. Jeg håpet de andre novellene i boka skulle være like skummel (de var ikke det, men flere var ekle og uhyggelig, men ikke like ille). Boka har korte setninger, noe jeg elsker. Jeg hørte på musikk mens jeg leste, noe jeg ellers aldri har gjort. Klokken var tre om natten og jeg var syk. Jeg var trøtt men fikk ikke sove. …

ELI SJURSDOTTER - MIN FØRSTE BOK AV FALKBERGET

Bilde
Skogen var stor og mørk og folk fra fjellene kjente ikke skogen. Men mennesker i skogen var vel som mennesker i fjellet når de var glad i noen. 

Fra side 26.I 2012 flyttet foreldrene mine fra hus til leilighet. Jeg gikk gjennom bøkene som sto nedpakket i kjelleren som de ikke skulle ha lengre. Jeg tok med meg en hel del. En bok inneholdt tre romaner i seg av Johan Falkberget. Dette er den. De to romanene igjen som jeg skal lese fremover før året er ferdig er Bør Børson jr og Den fjerde nattevakt. Min utgave er litt gammel; sidene er tykke og gule. Innbindingen er av skinn. Jeg hadde aldri lest Falkberget før, men jeg hadde så klart hørt om ham. Han kom fra Røros, var svært aktiv i Arbeiderpartiet og har utgitt over femti (!) verk. Travel mann. Eli Sjursdotter ble utgitt i 1913. En norsk film ble utgitt i 1938. Den har jeg ikke sett. Eli Sjursdotter er Falkberget sin gjennombruddsroman.

Det er krig i Norge mot svenskene som tar seg inn gjennom fjellene. Svensker er fiender og fritt vi…
I could have been a sailor, could have been a cook. A real live lover, could have been a book.

Fra sangen One Of This Things First av Nick Drake.


And what will happen in the morning when the world it gets so crowded that you can't look out the window in the morning? And what will happen in the evening in the forest with the weaselwith the teeth that bite so sharp when you're not looking in the evening? And all the friends that you once knew are left behind, they kept you safe and so secure amongst the books and all the records of your lifetime.

Fra sangen Hazey Jane 2 av Nick Drake.
Man var kommet et stykke ut i september, været var kjølig, himmelen var høy og ren; byen var uten støv og uten søle, byen var smukk. Fjellene omkring hadde ennu ingen sne.


Fra romanen Ny Jord av Knut Hamsun.


One sketch a day #24

Bilde
Jeg pakket vesken med tegnesaker, fredagsgodt, øl og nettbrett og ruslet til Anna. Der drakk vi vin og øl, hørte musikk, skravlet og tegnet. Anna hoppet fra det ene prosjektet til det andre og fant ikke helt roen. Men det gjorde jeg. Sånn passe. Vi hang opp ene montasje-tingen hennes der hun har limt sammen masse forskjellige bilder hun har funnet på nett, CD-omslag, magasiner og diverse.

Etterpå gikk Anna til sengs etter litt TV-serietitting mens jeg? Jeg dro på byen. Kom hjem klokken seks på morgenen og fant at naboen vegg i vegg narset fortsatt. Jeg ville legge meg og få en slutt på det. Så i stedet for å be henne dempe enda en gang gikk jeg bare å satt meg og tente en røyk midt i stua (de røyker ikke inne). Det fungerer alltid; kort tid etter var festen over.

I formiddag våknet jeg med vond og hoven hals. Lungene mine er som vanlig ikke OK. Infeksjonen blusser og lever enda inni der. FML.
Diller i august 2015

Bilde
1. TV-serien Kourtney and Khloey take the Hampsons. Hjernedødt og fantastisk. Tenk å være rik og ha gode gener. Noen har flaks.

2. Hobbiten på lydbok. På norsk. Ferdig med den nå. (Nå hører jeg samme lydbok som bok jeg leser. Ligger hele tiden litt foran med lydboka (gjør engelsken letter e lese. A Tale of Two cities av Dickens).

3. Savne den irriterende naboen som jeg ble glad i som flyttet.

4. TV-serien Firefly (gjensett)

5. Serinity-filmen (gjensett)

6. Transformer-filmene (1,2,3). Bare den første er bra.

7. Lese et helt Filmmagasin.

8. Prøvelese manus. Bok kommer ut høsten 2016.

9. Filmen Whiplash. Se den!

10. Grosch (øl)

11. Sove for mye.

12. TV-serien Breaking Bad

13. Bære ting for søss som flyttet

14. Mammas hjemmelagede jordbærsyltetøy som var kjempe søtt og alt for rennende så jeg ble sittende å sleike fatet etter frokost, eller senere, da jeg ble lei av det; spise en bit brødskive med en teskje jordbærsyltetøy rett fra plastikkboksen. Jeg er kultivert.

15. Hjemløse kattunger…

Familiedramaet

Jeg skal i bursdagsselskap. Jeg har ikke lyst. Øynene vil sige igjen og magen er uggen, slår seg vrang. Jeg svetter på do, vil spyle meg selv ned. Strømpebuksen er klam mot leggene og underkjolen sklir opp under utenpåkjolen. Øynene vil igjen.
Håret står til alle kanter, og dunet bak og rundt ørene er fuktige etter dusjen; jeg dusjet bare kroppen. La meg med bløtt hår i går.
Familiedramaet. Å ha alle samlet på en gang er ikke ofte og det gjør meg svært nervøs. Samle alle på en offentlig plass, vil spy. Så mye kan skje. Du kan bryte sammen i de minst passelige og uforutsigbare øyeblikk. Vise din sårbarhet når vi har trengt du skal se sterk ut. Eller ingen kommer til å møte opp, eller alle kommer for sent. Utenom meg. Alltid meg, jeg kom når jeg skulle og måtte sitte og vente. Alltid har jeg ventet.
Kontoen er nesten tømt og jeg aner ikke hvordan jeg skal klare meg i ni dager til før nytt påfyll. Jeg vet med sikkerhet jeg ikke har råd til å være med å spandere pizza og spleise på bl…