lørdag 2. januar 2016

Undulaten og ubehag av Audun Mortensen
Denne teksten finner du i boka Dyr jeg har møtt (2014) av Audun Mortensen på side 86.Undulaten har vent seg til å leve enkelt, og gjør ikke et nummer ut av det. Når den drikker vann, sier den ikke ved enhver anledning at den drikker vann. Hvis den noensinne vil trene seg opp til å tåle fysisk ubehag, vil den gjøre det for seg selv, og ikke i nærvær av uinnvidde. Undulaten omfavner ikke ubehaget, men en gang, en varm sommerdag den var veldig tørst, tok den en munnfull kaldt vann og spyttet det ut, uten å si det til noen. 
6 kommentarer:

 1. fikk ikkje til å svare på kommentarsvaret ditt, så eg prøver her:

  det er vel ganske liberalt med sitatbruk i Norge, men det er litt misvisande for lesarar når sjølv kritikarane skriv ting som "så originalt som bare Mortensen kan få det" som om det er sjølve skrifta som er original, det er det jo ikkje, berre utvelginga, den er han til gjengjeld veldig god på.

  Takk! Kjekt å lese bloggen din også

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig i at han er god på utvelginga. Og han er jo ganske morsom slik han skriver om dyra.
   Jeg søkte opp og leste opp en del anmeldelser med Google men ingen, slik jeg husker det, nevner det du fortalte meg. Spørs om de rett og slett ikke visste det de heller?

   Ønsker deg en god tirsdag! :-)

   Slett
  2. http://www.nb.no/nbsok/nb/cf5b16b4a88cb46853237cfa4f72c36d?index=1

   God tysdagskveld!:-)

   Slett
  3. Begynte å lese den første siden og ble litt slukt. Har Mortensen brukt den boka? Skal jeg lese den?

   Slett
  4. Ja masse, f.eks er "Hjorten og håndtverk" henta frå sidene 16-22 i denne boka (litt omstrukturert). "Alligatoren og antisepsjon" er frå sidene 22-23. "Beveren og bevissthet" frå side 34. "Kollibrien og komma" og "Toppmeisen og tradisjon" er óg henta frå Thomsens bok. Dette er jo ein interessant måte å skrive på, for det tvingar lesaren til å ta stilling til stoffet på nytt. Når Mortensen fjernar alle politiske, religiøse og ideologiske referansar, byrjar han då på nytt med sin avskrivne tekst? Eller må ein sjå tekstane i lys av Thomsens haldningar (som Mortensen på finurleg vis har nøytralisert)? Eg er litt usikker kva eg skal meine.

   Slett
  5. Jeg heller mer mot den siste "Eller må ein sjå tekstane i lys av Thomsens haldningar (som Mortensen på finurleg vis har nøytralisert)"

   Men en liten setning et sted i boken med takk til tThomsen for inspirasjon hadde vært på sin plass.
   Tusen takk for tips, jeg har ført den inn i min lange leseliste.

   Slett

Trivsel!

vet knapt