mandag 11. juni 2018

OVERTALELSE AV JANE AUSTENBildekilde: Bokelskere.no


han hadde forhørt seg om herregården; han ville være glad for å få jaktrettighetene, men gjorde ikke noe stort poeng av det; han sa at det hendte han gikk ut med en børse, men at han aldri drepte noe; en herre med dannelse. 


Fra side 24.


I følge bakside-teksten på romanen er Overtalelse "en fortelling om kjærlighet og ekteskap". Videre står det "Overtalelse ble utgitt i 1818, året etter Jane Austens død, og er en av hennes skarpeste satirer." Av Austen (1775-1817) har jeg lest Stolthet og fordom, Emma, Fornuft og følelse, og nå denne. Enda har jeg noen igjen, heldigvis! Å lese kjente klassikere føles herlig.

I sin ungdom var Anne og Wentworth dypt forelsket. Deres forlovelse falt ikke i god jord hos venner og familie av Anne, de sa han manglet penger og ikke var av god nok familie. Anne lot seg overtale til å bryte forlovelsen. Flere år senere, hennes skjønnhet falmet, møtes de tilfeldig igjen og Annes gamle sår åpnes og verker. Nå har Wentworth blitt rik og fått en tittel - kaptein. Historien er stort sett "fjas og mas" på den riktige måten - overfladisk pjatt og uvitenhet som Austen viser frem med humor og kjærlighet. Kaptein Wentworth har aldri tilgitt Anne for hennes avvisning, og i dag - mange år senere - er han fortsatt skuffet, såret og sur. Han er av den oppfatning at Anne lot seg overtale til å bryte forlovelsen var et tegn på karaktersvikt og svakhet. Anne er i dag voksen og klokere og når hun ser tilbake på valget hun tok angrer hun dypt. Hun har i flere år vært deprimert og en livsgnist forsvant og kom aldri igjen.

Har nylig flyttet fra sentrum til skog, underveis i kaoset
flytting medfører leste jeg Overtalelse og det
var intet mindre enn perfekt.
Boka låner jeg fra det offentlige biblioteket, før det ble Overtalelse hørt på engelsk (Persuasion) med det gratis mobil-apen Librivox; det var en vanskelig lytteropplevelse, det er flere saker som gjorde det vanskelig for meg: det kunne gå flere uker før jeg "plukket lydboka" opp, utgaven jeg hørte hadde mange forskjellige opplesere (ikke alle falt i smak), det er mange karakterer å huske på og sist men ikke minst: engelsken var vanskelig for meg! Å lese på norsk ble mye bedre men fortsatt var det utfordrende å skille karakterer fra hverandre, men det var akkurat så det gikk bra likevel. På sett og vis har jeg "lest" Overtalelse to ganger nå og å lese på norsk var definitivt best for meg denne gangen.Overtalelse er en lettlest klassiker; det er mindre enn 250 sider, språk og historie er mildt. I etterordet står det "intet er som å sette seg ned med Jane Austen når livet blir problematisk" (Fra side 238, skrevet av Bjørn Tysdahl). Dette sier jeg meg enig i. Jeg har virkelig kost meg, å lese Austen er en fryd. Ønsket ikke å bli ferdig med boka, måtte minne meg selv på hva jeg skulle lese neste gang og at den romanen også skal være god (En passende ung mann av Vikram Seth), og at jeg har flere uleste Austen bøker, neste Austen blir Mansfield Park for den har jeg i bokhylla (fikk av min søster som kjøpte den på en bruktbutikk). Det var mange karakter å holde styr på, det er ikke for første gang jeg har ønsket jeg fra begynnelsen av en bok har skrevet ned navn og stikkord på hver enkelt; og i En passende ung mann som jeg har begynt på har jeg gjort nettopp det.


Hybelleilighet sparkles og vaskes; men lese, kose, spise og gåpauser må til. Da tok ting tid!
Godt var det jeg hadde 3 uker på meg på å tømme og vaske . . .


Overtalelse av Jane Austen
Oversatt av Merete Alfsen
Originaltittel: Persuasion
Utgitt for første gang 1818
Norsk utgave 1998 H. Aschehoug & Co. (W. Nygaard), Oslo
ISBN 820320395-7
243 Sider
Bokkilde: lånt på biblioteket
Jeg har også en Musikkblogg

8 kommentarer:

 1. (leste - rapportert misbruk - over lista bøker du holder på med, og holdt på å le meg ihjel -))

  Ville bare si, takk for påminnelsen, leste ca 10% av Persuasion for noen år siden og satte meg fast. Til tross for at jeg er ihuga austenfan og alle sa Persuasion er best. Blir interessant å se hvordan du rangerer iforhold til Mansfield Park.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes Stolthet er best. Fornuft er også veldig, veldig god. Emma er nederst. Ser Mansfield er tykkere enn de jeg har lest så langt. Gleder meg til den!

   Jeg ser jo det sår Rapporter misbruk" over det jeg leser men klarer ikke helt å koble vitsen. Gikk og tenkte og lurte mens jeg gikk til butikken med hunden i sted. Neej.. skjønner ikke. Men godt du fikk deg en god latter :-D

   Slett
  2. (man vet man har dårlig humor når man må forklare hva man synes er morsomt, men som jeg alltid sier, det viktigst er at man er sin største fan..)

   Altså: Jeg knyttet - rapporter misbruk - sammen med bildene av bøkene du leser nå. Da så det ut som om jeg 1. kunne rapportere inn din misbrukene lesning, eller 2. Du (rapportert misbruk) selverkjente din egen misbrukende lesing.
   , OK, ser nå, at det kanskje ikke var så morsomt læill, you had to be there....

   Back to Austen.
   Jeg er sikkert den eneste i verden som liker Northanger Abbey best. Evigheter siden jeg leste men tror jeg har Mansfield nederst, eller kanskje Emma, ikke lest Persuasion og Lady Susan. Av mange de 2 beste.

   Slett
  3. Haha, okei så da jeg forsto faktisk "vitsen"da jeg gikk og undret og jeg kan bekrefte det "var dårlig humor" (humor er relativt). Men da jeg ikke tok den helt etter kommentaren din lo jeg godt og høyt da jeg leste forklaringen din!

   Lady Susan er for meg en anonym Austen; lenge var den totalt ukjent for meg. Av den grunn tror jeg den skal leses sist. Jeg håper jeg vil like Mansfield; den er jo så lang. Har begynt på en klosse på 1300 sider, men kjenner jeg jammen skal lese Mansfield etter den. Åh, glede!

   Slett
 2. Denne leste jeg også nylig og ble overrasket over hvor lettlest den var. Jeg leste den også på norsk. Har forsøkt meg på en Austen på engelsk før, Northanger Abbey, og ble aldri ferdig. Mulig jeg kan gjenlese dem en gang i tiden på engelsk, jeg har alle i bokhyllen. Jeg har lyst å lese mer Austen i sommerferien, men ikke bestemt meg for hvilken. Er spent på å høre hva du synes om Mansfield Park.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvilke har du igjen ulest? Stolthet og fordom, og Fornuft og følelser er favoritt-bøker her :-D Jeg vet ikke helt når jeg skal ta frem Austen, har egentlig lyst til å gjøre det med en gang, men vil gjerne lese litt andre saker også. Gleder meg virkelig. Nå har jeg ikke mange bøkene igjen og det gjør meg trist.

   Slett
  2. Jeg har alle andre enn Overtalelse igjen, så jeg kan velge og vrake. Ble så glad da jeg oppdaget at en virkelig klassiker kunne være så lystbetont å lese. Jeg har alle bøkene på engelsk, men har også skaffet meg Stolthet og fordom, Fornuft og følelser, og Mansfield Park på norsk på kindle, så det blir en av dem. Det virker som de fleste har Emma nederst på sine rangeringer, så den frister minst. Stolthet kjenner jeg jo ganske godt historien til gjennom ulike filmatiseringer, så den lurte jeg nesten på om jeg skulle prøve meg på i engelsk språkdrakt. Fornuft og følelser kjenner jeg også litt, men Mansfield Park aner jeg ingenting om. Gleder meg uansett hva det blir, og tror også jeg må spare litt på forfatterskapet hennes:-) Hvilke har du igjen utenom Mansfield Park?

   Slett
  3. Åh, heldige du som har så mange Austen til gode! Fornuft og Stolthet er også lysbetonte og lette, med ikke så mange sider så de trenger du ikke å gruve for. Jeg har bare lest Austen på norsk og kommer til å fortsette med det. Er i det hele tatt en godjente som trives med de fleste oversettelsene. Kan godt høre bøker på engelsk, men tenker to ganger før jeg begynner å lese en engelsk bok.

   Etter Mansfield Park har jeg igjen Northanger Abbey og Lady Susan. I følge den engelske Wikipedia har de gitt ut uferdige verk av henne (The Watsons og Sanditon), de har jeg ikke hørt om en gang...

   Slett

Trivsel!