søndag 14. april 2013

Smakebit på en søndag #9 ANNA KARENINA av Leo TolstoyDenne måneden holder jeg på å lese klassikeren Anna Karenina, en bok som lenge har vært på leselisten min. Det føles utrolig bra å endelig lese den. Jeg leser den på lesebrettet og på engelsk. Utgaven lastet jeg ned lovlig og gratis fra nettbutikken til Kobo.

Det finnes mange fryktelige mennesker i verden; de verste er helt klart de som er bedre enn deg selv og stiller deg derfor i dårlig lys. Vi har alle hatt den ene jenta i klassen som alltid hadde hånden i været, baket kake til læreren, smisket og smilte, ville ha endeløs oppmuntring ved å fiske etter komplimenter, bodde i et fint hus med fortsatt gifte foreldre og verst av alt: hun var så jævlig hyggelig mot alle. Stepan og jeg, vi hater i hemmelighet slike mennesker; slike mennesker får oss til å se oss i speilet og ut i værelset og ikke at vi ikke liker det vi ser; det er mer det at nå vet vi hvordan det kunne ha vært eller i Stepan sitt tilfelle: nå vet han hvordan det kommer til å bli:

The other slightly disagreeable fact was that the new head of his department, like all new heads, had the reputation already of a terrible person, who got up at six o'clock in the morning, worked like a horse, and insisted on his subordinates working the same way. Moreover, this new head had the further reputation of being a bear in his manners, and was, according to all reports, a man of a class in all respects the opposite of that to witch his predecessor had belonged, and to which Stepan Arkadyevitch had hitherto belonged himself.38 kommentarer:

 1. Flott smakebit!! Selv er jeg ikke så god på klassikere....

  SvarSlett
  Svar
  1. Thx! Ikke jeg heller, det er ren tvang, alltid. Ikke lite fornøyd etter å ha lest en klassiker; de skrives opp for å si det slik!

   Slett
 2. Om jag ska välja en favoritryss så blir det Tolstoj :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har lest alt for lite russisk litteratur til å ha en mening men Tolstoy/j er som jeg forstår et trygt og godt valg :)

   Slett
 3. Flott bok som jeg leste for mange år siden. Og flott teateroppsetting på Riksteateret for et par år siden, og flott film i år! Har hatt mye Tolstoj i det siste - og det har vært bra!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kult! Jeg skal se den nyeste filmen jeg og (etter å ha lest ferdig romanen). Jeg er fan av dama som spiller.

   Slett
 4. Det er litt av en murstein du skal lese. Etter jeg så filmen var jeg glad jeg ikke ga meg i kast med boken, for jeg syntes det skjedde så lite, at bortimot tusen sider hadde blitt for drøyt for denne lille historien. Kos deg med boken, jeg synes du er tøff som gir deg i kast med den på engelsk :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :-D Det går overraskende greit å lese på engelsk, jeg er fortsatt litt overrasket over det. Du har helt rett i at tykkelsen på denne romanen (som jeg ikke har merket noe til da jeg leser på lesebrettet, flaks) er helt syk for vet du hva: det skjer virkelig ikke så mye... Her skrives det om det som skjer på innsiden av hodet til menneskene, den russiske jorda, landbruket, arbeidere, fattigdom, rikdom, kjoler, barn, utroskap, å skyte fugler, vogner, skrive brev... Akk.

   Slett
 5. Jeg begynte engang på Anna Karenina, og årsaken til at jeg la den bort var ikke at den var dårlig :) Flott smakebit! Den skal definitivt plukkes opp igjen en dag.

  SvarSlett
 6. Denne boken vant jeg før jul hos Elida men har ikke fått startet på den enda, det er litt "kvierfullt" å starte på slike mursteiner,men en vakker dag skal jeg. Tusen takk for smakebiten:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Heldige du :-) At du kvier deg for å lese mursteiner som dette forstår jeg godt. Jeg er slik selv. Veldig god følelse etterpå da :-) Å lese den en vakker dag høres bra ut, eller kanskje når det regner i stedet! hihi

   Slett
 7. Fantastisk bok som jeg husker jeg koste meg med for lenge siden, og nå kunne jeg godt tenke meg å lese den på engelsk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er sprek! Jeg hadde ikke blitt noe overrasket om du hadde orket. Jeg liker å lese den på engelsk, innbiller meg det går glattere enn om jeg skulle lese den på norsk...

   Slett
 8. Har bara läst en lättläst version av Anna Karenina, men någon gång måste jag läsa hela boken! :)

  SvarSlett
 9. Detta är en bok som jag länge tänt läsa.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra vi er flere. Det føles som om alle i verden har lest Anna Karenina bortsett fra meg, ikke minst nå som en ny filmatisering er laget.

   Slett
 10. Fin smakebit! Leste Anna Karenina ifjor, og den var herlig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Wohoo:-D Jeg motiveres til å lese den ferdig når jeg hører dere har fullført. Oppmuntrende! Jeg har lest over 65% nå. Det går sakte men sikkert fremover.

   Slett
 11. Jeg burde selvsagt lese denne. Har filmen, den med Greta Garbo fra 1935. Takk for smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tja, vet ikke om den MÅ leses nå som jeg har kommet over halvveis selv. Ikke at jeg er skuffet, den leverer- men jeg er heller ikke imponert. Men altså.. klassikere.. man blir jo nysgjerrig og Anna Karenina nevnes jo hele tiden i annen litteratur. Kanskje greit å ha lest den bare av den grunn.

   Slett
 12. Har boka liggende, og sett filmen nylig. Skal lese den, fordi jeg tror nok filmen er veldig knapp ift boka. (det må den nødvendigvis være så lang som boka er)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kos deg med den når du kommer så langt. Selv har jeg ikke sett en eneste filmatisering enda.

   Slett
 13. Takm for flott smakebit! Jeg leste boka nettopp, og skrev omtale om den. Jeg hadde også boka lenge på leselista mi lenge før jeg endelig hentet den frem. Og jeg er glad jeg endelig har lest den, hadde stor glede av den, ikke minst tankene jeg gjorde meg underveis!
  Ønsker deg en glad dag!
  Pia

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og hopp; da skal jeg ta turen innom deg å lese teksten din om Karenina. Takk og super fin tirsdag til deg! :-D

   Slett
 14. Jeg har denne stående på vent i bokhylla. Blir nok sommer-lektyre, tenker jeg, når jeg har fri fra pensumlesing. En bok man liksom bare MÅ lese... ;-)
  Takk for smakebiten

  SvarSlett
  Svar
  1. Anna Karenina som sommer-lektyre høres perfekt ut. A must read-indeed!

   Slett
 15. Svar
  1. Hurra! Enda flere som har lest den<3 Har du også (som ei lengre oppe) skrevet om den? For da vil jeg lese teksten, ja takk!

   Slett
 16. Tusen takk for smakebiten :) Denne boken må jeg bare lese snart! Jeg eier den ikke selv, men har flere venner som prøver å presse den på meg så jeg burde kanskje bare begynne :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Gjør det, gjør det, gjennomfør det! :-D

   Slett
 17. Jeg leste Anna Karenina i fjor sommer. Den gikk ordentlig inn på meg. Kan til dags dato ikke helt forklare hvorfor, for det er jo, som du sier, mye pjatt; politikk, landbruk, jakt, kvinner og vin. Og historien kan vi jo, alle sammen, før vi begynner på boka.

  Ble uansett helt trollbundet, og nesten knust innen jeg kom til slutten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå har jeg bare å lese 9% igjen!!! Jeg synes det er så rart jeg enda ikke er ferdig (!), føler ikke jeg gjør noe annet enn å lese jo.

   Slett

Trivsel!

SAMLESNING: PIRANESI AV SUSANNA CLARKE