onsdag 11. mars 2015

SORGENFRI AV JO NESBØ - DET STORE SERIEÅRET 2015
Det er fordi en ransmann som har gjennomført et vellykket kupp alltid - alltid - vil slå til igjen. Det er selve ranets tyngdelov. Fra side 45.Etter to bøker av Hamsun på rappen er det enkelt å lese en krim. Sidene flyr av gårde og har nesten ingen motstand. Sorgenfri er den fjerde boken om Harry Hole. Jeg er gira etter at første side er lest, for en begynnelse den har! Videre får Nesbø meg til å le med den spesielle humoren i Harry Hole-bøkene. Jeg koser meg.


«Da skal jeg ta av meg på skoene,» sa Harry og husket i samme øyeblikk hullet på høyre tå. 


Fra side 107.


Jeg leste i en anmeldelse på Goodreads.com at det er for mye som foregår i Sorgenfri. Det er jeg veldig enig i. Et bankran med et mord og letingen etter raneren, søket etter en annen morder som myrdet en partner av Hole tidligere i serien, en tredje morder som myrdet en gammel elsker av Hole, og til slutt - kjæresten til Hole og sønnen hennes er i Russland under en intens rettsak om foreldreretten til gutten. Dette er for mye, det er for mange mordere Hole letter etter, det foregår for mye i en liten bok, for mye å følge med på, hvor i alle dager skal fokuset til leseren ligge?
Først og fremst leter de etter en kjent bankraner som kalles Ekspeditøren, en slags kjendis som gjør ran uten en eneste feil. I en lang stund står de uten noen spor å følge. Men Harry Hole er ikke den som bruker den gode gammeldagse fremgangsmåten for å få resultater. Han går omveier for å få viljen sin, han får etterforske saken alene sammen med en helt ny kollega: Beathe Lønn. Henne liker jeg! Hun rødmer hele tiden, er superintelligent og ung. Forfriskende.
Det er så mange svinger i denne historien, det er slett ikke alltid jeg hang med. Nå og da klarte jeg å innhente historien. Først syntes jeg morderen ble funnet alt for tidlig i historien, så syntes jeg det ble funnet litt for mange mordere. Dette synes jeg er den dårligste Hole-boka jeg har lest så langt (Fuglemannen, Rødstrupe, Kakerlakkene, Frelseren). Harry tar et så dårlig valg (faktisk tar han ganske mange dårlige valg). Det er irriterende, Harry! Skjerp deg, Harry! Det føles så usannsynlig at en mann som fremstår som så skarp... er så dum! Når slutten endelig kommer synes jeg den intrikate planen til en av gjerningspersonene er for selvsikker; den stoler for blindt på tilfeldighetene. Jeg kjøper det ikke. Sorgenfri - en krimbok som begynte så bra - men tapte seg. På toppen av kransekaken varer den for lenge og har for mange døde sider.


For å avslutte positivt: Nesbø skriver godt, språket er greit. Det er intelligent mye av det og når det er spennende er det veldig spennende.Fra den gangen jeg prøvde å jobbe, hadde en tidsfrist, men ble hele tiden
avbrutt av en hund. Som jeg hadde lånt. 


Sorgenfri av Jo Nesbø
H. Ascehoug & Co 2002
378 Sider
ISBN 978-82-0318616-5
Kilde: Låner på biblioteket
8 kommentarer:

 1. Jeg likte Snømannen og Marekors av ham, men de få andre bøkene hans som jeg har lest av ham, syns jeg var veldig middelimådige. Syns han er litt oppskrytt. Får litt mer oppmerksomhet enn det han fortjener:) Virker som om alle digger bøkene hans bortsett fra meg. Sikkert meg det er noe galt med:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingenting galt med deg! Smak og behag er da forskjellig! Jeg skal lese Marekos i år, det er den neste i serien. Nå som jeg vet du liker den gleder jeg meg litt ekstra ;-D

   Slett
 2. En fin omtale av Sorgenfri!
  Jeg har lest alle Nesbøs bøker og noen ganger skulle jeg ønske jeg kunne gå tilbake å lese Harry Hole bøkene for første gang :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Jeg har igjen en del enda... Heldigvis :-D

   Slett
 3. Slutta å lese Nesbø for en del år siden. Åpninga på anmeldelsen din fikk meg gira til å lese den, og nå er jeg ikke så sikker på om han er verdt å lese igjen! :-) Har du lest noen av Liers bøker? Hvem synes du kommer på topp av de to?

  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Lier har jeg ikke lest!

   Takk for kommentar, ønsker deg en fin søndag!

   Slett
 4. Jeg har ennå ikke lest noe av Nesbø, burde jo sikkert det. Eller kanskje ikke, etter det du sier her :-))

  SvarSlett
  Svar
  1. Det sies at Harr Hole-serien bare blir bedre og bedre utover i serien. Men på en annen side; det finnes helt sikkert mange serier som er gode helt fra den første boken.

   Slett

Trivsel!

SAMLESNING: PIRANESI AV SUSANNA CLARKE