fredag 12. april 2013

Trollete litteratur

Soundtrack: For you av My dying bride.


Jeg har som alle andre systematikere en leseliste. Den er jeg glad i. Den holder orden på kaoset i den store verden av litteratur. Uten å skrive ned titler og forfattere hadde det vært umulig å ha kontroll, å få oversikt. Det jeg leser hadde uten en leseliste vært tilfeldig, målløst; bare tanken på å være uten notatene gir meg en naken følelse av å være på et åpent hav i en båt uten seil, helt alene, det er umulig å styre båten for vinden drar i meg fra alle kanter; jeg står der med vinden piskende i ansiktet og vurderer alvorlig talt å hoppe, å hoppe ut fra båten i det isende vannet. For meg - jeg som ryddet etter hele familien som liten fordi rot gjorde meg deprimert og nedslått - for meg er det bedre å drukne i sjøen enn å drive meningsløst rundt på havet. Akkurat nå for eksempel leser jeg Anna Karenina og det er en så deilig følelse akkurat fordi den har vært en av de fem første bøkene jeg lagret for flere år siden (!) i huskelisten min på biblioteket. Det er lite som er så godt som å lese ferdig en bok du har tenkt å lese lengre, enda bedre er det å lese en bok som ligger så høyt opp på leselisten. Endelig. Bare på grunn av at jeg har holdt en oversikt, har hatt en leseliste, huskeliste, kall det hva du vil, bare derfor vet jeg at Anna Karenina har ligget der lenge og som dermed også gir meg denne utrolig gode følelsen. Vil du vite hvilken bok som ligger øverst som nummer 1 inne på profilen min på nettsiden til biblioteket? Det er mursteinen og bestselgeren Shantaram. Jeg leser så variert litteratur at for andre virker det tilfeldig. Det er helt feil. Jeg har en plan bak alt.
Den huskelisten alene, inne på bibliotekets nettside brukte jeg i mange år som en leseliste. I dag har jeg flere leselister og de er fordelt på tre forskjellige steder. Bibliotekets nettside, siden Bokelskere og en liste skrevet ned her inne på bloggen i et utkast og som aldri kommer til å bli publisert. Det er akkurat bare det, et notat, ikke et innlegg. Det ble nødvendig å gjøre det på denne måten av flere grunner:

1. Ikke alle bøker som jeg vil lese har biblioteket og de kan jeg dermed ikke legge i leselisten der inne. De bøkene havner på Bokelskere sin "skal lese-liste".
2. Ikke alle bøkene som jeg vil lese ligger inne i Bokelskere. Kanskje fordi er de for gamle, kanskje de bare ikke registrert i Bokbasen, kanskje har de ikke et ISBN-nummer. De havner på huskelisten på biblioteket frem til jeg registrerer de inne på Bokelskere selv.
3. Bøkene jeg blir tipset om av folk og som jeg vil huske hvem som har tipset meg om må jeg skrive ned navn på tipseren i tillegg til titlene på bøkene. Det havner i leselisten min her inne på bloggen og som er lagret som et utkast.

Alle disse bøkene, all denne litteraturen er også blandet, skrevet ned flere steder. Alle bøkene i listen på biblioteket sin nettside er skrevet ned her inne på bloggen. Flere bøker jeg har blitt tipset om eller lest om på andre sine blogger ligger også inne på Bokelskere sin nettside. Jeg kan ikke unngå å føle at alt dette er et rot selv om jeg vet bedre. Jeg vet jeg egentlig har stål-kontroll. Det er ryddig. For eksempel er listen på bloggen fordelt i kategorier med overskrifter som dette:

Lest om på bloggen til Melusine eller Trollete litteratur eller Prosjekt Harry Potter.

Å joda, jeg har kontroll. Jeg har en plan. Grunnen til dette innlegget er at jeg leste et innlegg på bloggen til Villfaren der hun skrev om en bok om troll som heter Den store norske glemmeboka. Den havnet så klart med en gang på leselisten under kategorien trollete litteratur. Hun oppmuntret meg også til å dele trolle-listen min her inne. Jeg har nemlig en greie for troll, jeg har hatt det så lenge jeg kan huske. Jeg digger gamle norske eventyr, det norske dramatiske landskapet med mørke skoger og fjell, huldra og så klart troll. Da jeg var liten lekte og samlet jeg for eksempel på lykketroll

Listen var lengre en gang men slik som en klokke går har også flere av bøkene på listen blitt lest. For eksempel har jeg lest Hobbiten av Tolkien, Troll av finske Johanna Sinisalo, novellesamlingene Papirvegger av John Ajvide Lindqvist og After the King (stories in honor of J.R.R. Tolkien) av Martin H. Greenberg. Flere av disse, faktisk alle bortsett fra Papirvegger og Hobbiten vil jeg ikke anbefale, jeg syntes ikke de var noe bra og trodde ikke de ville være det heller da jeg kjøpe de. Jeg ville bare lese de fordi de hadde troll i seg. Listen under er en blanding av historiske bøker, barnebøker og Gud vet hva; jeg har jo ikke lest de enda og det blir en stund til også. Akkurat nå holder jeg på med "Prosjekt Harry Potter" (i tillegg til å lese Anna Karenina og en fagbok om kognitiv terapi, variasjon er viktig) og har igjen bare å lese en faglitteratur bok der forfatteren tar for seg filosofiens historie og peker og sammenligner filosofien i bøkene om Harry Potter, og den nette lille Fabeldyr og hvor de er å finne av Rowling. Jeg har også i siste liten fjernet en tittel fra HP-lista da jeg fant ut etter å ha lest om boka at den var håpløs og feil og for å gjøre opp lagt til en ny tittel (den nyeste boka av Rowling) som er kjøpt og betalt og venter på meg på lesebrettet.

Den trollete leselisten:
 1. Erotiske folkeeventyr 
 2. Trollboka 
 3. Trollfjell : Nordland i sagn og virkelighet av Leif Ytteren
 4. Troll av Jonas Lie
 5. Troll og trollslekt av Jan Bergh Eriksen
 6. Erotiske folkeeventyr av Oddbjørg Høgset
 7. Trollboka av Rolf Lidberg  
 8. Troll av Frid Ingulstad
 9. Underfors av Maria Turtschaninoff (Ikke oversatt til norsk)
 10. Den store norske glemmeboka av Bianca Boege,Jan Vardøen og Morten Thyholt
 11. Skogland samlede fortellinger av Tore Hansen 


7 kommentarer:

 1. Nå skjønner jeg virkelig hvor forskjellige vi er som lesere! Vi kan godt like de samme bøkene- og gjerne av samme grunner, men hvorfor vi leser akkurat det vi gjør, er helt ulikt!
  Jeg leser hundre prosent etter tilfeldighetens prinsipp. Det dukker opp ei bok med fristende framside, en tittel som appellerer, en forfatter som har oppfylt forventningene og forhåpningnene mine tidligere, en ukjent forfatter som gjør meg nysgjerrig- og jeg plukker opp boka. Jeg kan lese ei bok med et tema som fører meg til andre lignende bøker. Ei bok kan ha en setning, et ord, et stedsnavn el. l. som gjør at jeg må finne ut mer- og dermed lete opp ei ny bok. Noen bøker får jeg, noen bøker finner jeg, noen bøker finner meg...
  Når det gjelder Jungelboken, leste jeg den bare så langt den fulgte Kirkegårdsboken. Nå henger den på veggen igjen, men etter alt det fine du har skrevet om den, henger den nok ikke der for godt! Jeg skal lese resten. En gang. Og da skal jeg skrive et langt innlegg om den, og om hvordan og hvorfor den ble lest, hvordan den kom til meg, om forfatteren, om Disney og absolutt alt jeg kan finne ut- og finne på ;o) Så finner vi kanskje ut om den jeg har, blir det samme som dine, Første og andre jungelbok...
  En dag, når tilfeldighetene fører meg dit, og forholdene ligger til rette!
  Nyt våren, Heidi!

  SvarSlett
  Svar
  1. Interessant å høre hvordan du finner bøkene og de finner deg! Du er det jeg kaller en 'fri leser'. Jeg leser også etter tilfeldighetsprinsippet men det er i tillegg til de nøye planlagte lese-prosjektene.

   Da ser jeg frem til Jungelbok-innlegget om veiene fører deg dit! :-)

   Slett
 2. Heh, jeg trodde jeg var helt alene om å lage lister og slikt inne på blogspot...nærmest som om jeg gjør noe skrekkelig galt ved å ha upubliserte innlegg liggende. Der lyser de mot meg hver gang jeg logger meg på; upublisert! Men det er et godt supplement når ingen av de andre stedene har bøkene, og dessuten greit å skrible ned ting å huske til fremtidige innlegg. Selv om listen blir lengre enn bøker jeg klarer å notere som lest gjør det jo ingen verdens ting: da har jeg alltid en liste som viser meg mine egne interesser klart og tydelig selv om det er nedtegnet for lenge siden. Apropos troll, har du sett Trolljegerne?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skjenner meg utrolig godt igjen med de blinkende 'utkast/upublisert- innleggene' når jeg logger meg på. Det hadde vært kjekt med en notatbok-funskjon her inne på blogspot.. Har flere ganger blitt for å trykke publiser i stedet for lagre på notater, hehe. Da har jeg fått det travelt med å upubliserte de før noen ser de. Stress i hverdagen. :p

   Enig i tankene dine rundt leselisten. Trolljegerne kjøpte jeg og har sett. Likte den ikke så veldig godt.

   Slett
  2. En slik funksjon hadde vært super! Jeg har noen ganger lurt på om jeg klikket feil under lagringen og i all hast måttet sjekke bloggen om det ble publisert :D

   Jeg synes Trolljegerne var god underholdning :)

   Slett
 3. Se der, ja!:) Erotiske folkeeventyr var en tittel som klang interessant i hodet, knis. Blir bare deprimert av å se på boklistene mine. Grunn 1: de er forferdelig gamle -og inneholder hovedsaklig uleste bøker. Grunn 2: vet at tiden ikke strekker ordentlig til, til å virkelig nyte dem, uten å bli stressa over alt man burde gjøre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, ja akkurat den gleder jeg meg stort til å lese, hæhæ. Ikke en bok jeg tør å lese på en benk i sola da.. Knis. Leselistene mine er til besvær også. Jeg prøver i det hele tatt å glemme de helt. Uten å lykkes i det.

   Slett

Trivsel!

SAMLESNING: PIRANESI AV SUSANNA CLARKE