søndag 7. desember 2014

HØYERE ENN HIMMELEN AV KLAUS HAGERUP - EN BOK SOM HAR BLITT MED MEG FRA BARNDOM TIL VOKSENLIVET


Bildekilde. 


«Kipling,» sa hun. «Har du lest noe av ham?»
«Jeg har begynt på Jungelboka.»
«Gåtta banen,» sa den merkelige frøken Kjær.


Fra side 32.


I mine foreldres kjeller fant jeg Høyere enn himmelen. På innsiden er navnet mitt skrevet samt en tegning laget av mamma. Barne og ungdomsboken (kan jo fint leses av flere aldersgrupper) kom ut i 1990, samme år som jeg er født.
Da foreldrene mine flyttet fra huset tok jeg med meg boken fra kjelleren og hjem til meg selv. Nå er den min, igjen, og nå skal jeg ikke skilles fra den. Jeg selger bøker jeg eier til en symbolsk pris etter at de er lest, men siden mamma har tegnet på innsiden har boken fått en slags verdi, det er som en arv.
Om jeg leste Høyere enn himmelen da jeg var lita vet jeg ikke. Jeg leste så mye. Umulig å huske alt sammen. Det som er sikkert er at jeg har lest den nå og at jeg liker den så mye!


Forestiller meg og hunden min Tuppin. 


Marit er 12 år med selvmordstanker. Hun hater verden og alle menneskene den inneholder. Foreldrene og lillebroren hennes elsker henne til tross for hennes ufordragelighet. Det er vakkert. Frøken Rebekka Kjær er lærer på skolen til Marit. De oppdager i sommerferien at de er sjelsvenner, helt samme type mennesker. Begge vil dø (uten å si det til hverandre) og begge er litt ufordragelige mot andre. Marit er også litt ufordragelig mot Frøken Kjær men det går bra. Frøken Kjær ser gjennom det. Sammen leter de etter Rebekkas store kjærlighet, Aleksander, som aldri kom tilbake til henne etter andre verdenskrig var ferdig.Mari holdt alltid på med flere bøker samtidig, og hun ble aldri ferdig med noen av dem. Nå satt hun ved spisebordet med «Den uendelige historien», «Skatten på Sjørøverøya» og «Ronja Røverdatter» foran seg. Hun bladde litt fram og tilbake i alle tre. Så reiste hun seg og gikk tilbake til rommet sitt for å hente «Det blåser på månen». Det var da det ringte på døra.

Fra side 31.


Klaus Hagerup i 1968. Bildekilde. I boken nevnes det litteratur, som når Frøken Kjær siterer et dikt av Olaf Bull. Det er så fint når en finner slike litteratur-tips i barnebøker og ungdomsbøker. Det inspirerer jo de unge til å lese!
Høyere enn himmelen er morsom. Humoren går rett hjem hos meg fordi den er så svart. Jeg ler hele tiden. Jeg leste Kjære av Linnea Myhre rett før Høyere enn himmelen; jeg klarer ikke å fri meg fra tanken om at Linnea skulle ha lest Høyere enn himmelen (om hun ikke allerede har gjort det da...); hun hadde elsket humoren!
To timer seinere satt Mari og frøken Kjær om bord i «Nautilus», som båten het. Det var Mari som hadde funnet på navnet, og da Ronald hadde innvendt at Nautilus var en ubåt, hadde hans datter sagt:«En dag havner den nok på havets bunn.»

Fra side 107.


Høyere enn himmelen av Klaus Hagerup
2. Opplag, 1990
H. Aschehoug & Co
ISBN 82-03-16363-7
Kilde: Min egen
171 Sider

6 kommentarer:

 1. Så fint innlegg om boken. En forfatter jeg kun har lest en bok av: hans biografi om moren sin Inger Hagerup. Kjenner at jeg blir varm i hjertet bare jeg tenker på den. Og tegningen inne i boken: jeg har kjøpt og kjøper av og til brukte bøker. Når det er f eks en hilsen fra en en giver, ukjent for meg, får boken ekstra stor verdi. Jeg må se om jeg ikke kan få lest boken du skriver om her. Men akkurat nå er jeg i Tove Jansson modus - akkurat ferdig med en biografi om henne med det resultat at jeg har kjøpt fire brukte barnebøker gjennom Finn om Mummidalen - til meg selv! Noen ganger tar det helt av. Men nå følger jeg hjertet - ikke hjernen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flink du er som leser biografier! Det er jeg dårlig på. Jeg er bedre på memoarer har jeg oppdaget.

   Åh, kunne tenkt meg og lese mummitroll jeg også. At du bruker Finn.no og kjøper brukte bøker er bare helt fantastisk!

   Takk for fin kommentar!

   Slett
 2. For en klok frøken dette må være. Jeg vet ikke om det har falt ut en bokstav eller om hovedpersonen heter Mari som det står i sitatet, men fordi det stod Mari så traff sitatet om bøkene meg veldig ;) Det hørtes litt ut som meg og min lesning. Ubåt kommentaren humret jeg godt av, klok pike. Nå fikk jeg lyst til å lese denne boka, aldri hørt om den tidligere.

  Forresten en herlig tegning, det må være et hyggelig mine å ha. Er tegneferdigheter noe som går i slekta, Heidi? Du tegner jo også så fint! Jeg kan tegne fyrstikkmenn, der stopper det for min del ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmm, jeg tror det bare er en skrifeleif fra min sin side, hun heter altså Marit mener jeg, men hun er veldig klok, som deg også. Men du er mye hyggeligere enn Marit i Høyere enn himmelen! Hun kan være snill... men ikke så ofte.

   Boka er virkelig morsom. Raskt lest også, og vanskelig å legge fra seg. Du kan jo lese den med barna din også.

   Tusen takk for fin kommentar. Tegneferdigheter går absolutt i slekta, der traff du blink. Men stoppet med meg. Det er helt grusomt urettferdig hvor gode resten av gjengen er. Jeg bare leker, de liksom skaper de.

   Takk for fin kommentar!

   Slett
 3. Kloke tanker om en rett og slett fabelaktig bok og forfatter. Jeg leste mye av ham som barn, og han følger meg inn i voksen alder.

  SvarSlett

Trivsel!

DOMMERNE OG RUT