fredag 16. januar 2015

FØRSTE MOSEBOK - JEG HAR ENDELIG BEGYNT Å LESE BIBELEN


Min utgave av Bibelen er bitteliten.
Det går faktisk greit å lese så smått. 


Jeg har et mål som går ut på å lese alle bøkene jeg eier, jeg leser de gjerne i den rekkefølgen de har havnet i bokhyllen min også, jeg er veldig disiplinert på det viset; dog - noen sidespor blir det jo. En av bøkene jeg har konstant hoppet over å lese i årenes løp er Bibelen, verdens mest leste og kjøpe bok. Er en litteratur-interessert er det en bok en ikke kan komme unna. Den må leses. Hvor mange ganger har ikke jeg, den disiplinerte Jeg leser alle bøkene jeg har, jeg. De er ikke til pynt-mennesket jeg er, lagt Bibelen bakerst i leselisten når jeg har kommet til den? Dette har jeg gjort om og om igjen i flere år. Den dukker stadig opp øverst på leselisten - jeg dytter den ned.

Det er det blitt en slutt på. Nå er det skjerpings her! Jeg har deltatt på åtte Boken på vent-tirsdager hos Beathe siden jeg begynte å blogge. Til dags dato har jeg lest 6 av bøkene som jeg har tatt med der. Bibelen er 1 av de 2 jeg ikke har lest.

På årets planlagte leseliste, som inneholder 20 titler, er å lese Første mosebok et av lesemålene. Den kan nå strykes, jeg har allerede lest den første moseboka, hurra! Og vet dere, det tok meg bare noen få dager! Hva har jeg gruvd får, det gikk jo rykende lett, det er lettlest og morsomt innhold! Herrigud, den første moseboka er på bare 54 sider!!!! Jeg burde jo ha satt opp å lese alle de fem mosebøkene på årets leseliste. Jeg angrer! Men som alle vet er en planlagt leseliste, fiks ferdig og polert til 1 januar, som skrevet i stein (Gud forstår seg på det å skrive på steiner), og det er ingenting jeg kan gjøre med det.

Når jeg var ferdig med moseboka ville jeg bare lese mer mer mer! Men det går ikke. Jeg må lese Mysterier av Knut Hamsun i stedet. Akk, der finnes det vel ingen barnslig, dramatisk gud, incest, løgner, kriger og krangler om brønner? I morgen er det fredag, og da skal jeg prøve å begynne på Mysterier. Jeg har bare lest 300 sider med TEGNESERIER hittil i januar, ikke har jeg sett noen filmer (før i går og i dag, måtte tvinge meg selv) heller. Vil du vite hva jeg har sett på i stedet for å gjøre noe fornuftig? Jeg har sett på Kourtney and Kim Take New York...

Angående lesningen, først vil jeg bare si at jeg av og til får lov til å være med å bestemme navn på hjemløse katter som blir gitt nye hjem gjennom Dyrebeskyttelsen. Jeg fant riktig mange bra kattenavn jeg vil ta i bruk i Første Mosebok! Potifar! Rubi! Karma! Benjamin! Rakel! Eva og Adam, haha! Ada, Silla, Noah, Seba, Isak, LABAN, Levi... Listen er endeløs.

Det andre jeg vil fortelle og understreke er jeg er ikke religiøs. Sånn, da fikk jeg nok en gang fått frem det.FØRSTE MOSEBOK

Det er jo ganske poetisk da. Språket. Stoffet. Gjentakelsen. Dramatikken.

Gud skaper verden, "Og Gud så at det var godt." Det er

Dag og natt
Himmel og hav
Fugl og fisk
Mann og kvinne

Gud er svak for motsetninger. Alt er liksom så svart/hvitt, enten-eller. Jeg synes det er så surt at Eva og Adam ikke fikk tid til å spise av LIVETS TRE, for da hadde de fått leve evig! Det er så surt, de var så nære. Der bodde de i paradis med tilgang til livets tre uten å vite det. Gud ville ikke risikere å la dem spise av det, slik de spiste av kunnskapens tre, så han kastet dem ut. Det er sørgelig. Om ikke Gud hadde gjort det kunne vi vært alver, alle mann.


Adams første sønner, Kain, Abel og Set er interessante. For eksempel på grunn av det første mordet i verden som fant sted her, og at Adam levde til han ble 930 år og Set til han var 912 år. Alver! Nesten...Han sa «Jeg vil utrydde fra jorden menneskene som jeg har skapt, ja, ikke bare menneskene, men også feet og krypdyrene og fuglene under himmelen. For jeg angrer at jeg har skapt dem.» Men Noah fant nåde for Herrens øyne.


Side 6. Det kommer frem for meg at Gud er en dramaqueen. Men det er vel lov å bli sint... På et tidspunkt, når Gud har blitt så sint at han drukner hele verden, bortsett fra Noah og arken hans, slipper Noah ut en due fra arken. Den skal se om jorden er tørket, om vannet har sunket:Men duen fant ikke noe sted hvor den kunne hvile sin fot, og kom tilbake til ham i arken;

Side 7.Fot?! Skulle det ikke stått vinge? Å lese førstemose er som å lese eventyr. Det har mye til felles med eventyr, som gjentagelse. Det er ikke så tungt, vanskelig og kjedelig å lese som jeg forventet. I det minste er ikke Første mosebok vanskelig. Resten av Bibelen skal jeg ikke uttale meg om, enda. Å bare ha en mosebok på leselista i år var for lite, jeg håper å rekke å lese mer i Bibelen etter at de andre 19 punktene på årets planlagte leseliste er lest.Sitatet i Første Mosebok som beviser at Bibelen er morsom (og fikk meg til å le):

Da det led mot den tiden da hun skulle føde, viste det seg at det var tvillinger i hennes liv. Under fødselen stakk den ene fram en hånd. Jordmoren tok en rød tråd, bandt den om hånden og sa «Han kom først.» Men så trakk han hånden tilbake, og hans bror kom fram. Da sa hun «Hvordan er det du bryter deg fram?»

Side 40

Bibelen
Det Norske Bibelselskap 2000
ISBN: 82-541-0559-6
Kilde: Min egen


Jeg fikk min utgave i gave. 

Jeg har også en

MUSIKKBLOGG 
SITATBLOGG 

10 kommentarer:

 1. En fin tanke - at vi kunne vært alver :) Kjipt at hele greia bare er et eventyr, men for et spennende eventyr! Det er ikke mye litteratur som kan måle seg med bibelen når det kommer til drama.
  Morsomt prosjekt!

  SvarSlett
 2. Herlig! Jeg har jo også som mål å lese bibelen, men akkurat som deg så har jeg utsatt og utsatt.... Etter å ha lest dette innlegget havner bibelen på leselista mi for neste år, om jeg ikke rekker å komme så langt i år! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er fint å kunne inspirere og oppmuntre andre!

   Slett
 3. For meg er Dantes inferno en bok jeg må lese. Jeg føler nesten att jeg kan skryte skikkelig den dagen jeg får lest den :)

  Har lest litt i bibelen men synes den var så kjedelig så jeg la den fra meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg føler også du kan skryte overordentlig etter å ha lest Dante :-D

   Kult at du i det hele tat giddet å plukke opp Bibelen og lese litt i den da! Det gjorde ikke jeg før jeg begynte ordentlig nå.. Var ikke litt nysgjerrig en gang. MEN jeg begynte å lese Bibelen da jeg var åtte år og kom ganske langt i den.

   Slett
 4. Imponert! Lurer på om jeg har lest første mosebok selv, er relativ sikker på det, men må dobbeltsjekke etterpå. Husker (hvis det nå var første mosebok jeg leste) at jeg ble helt svett av alle navnene; forsøkt å lage slektstre parallelt med lesingen, måtte gi opp.

  Nå ga du meg lyst til å begynne å lese i bibelen igjen, kanskje jeg skal ta det med som et lesemål for 2015 (siden jeg er fem ganger så treg som resten av bloggnorge, og ikke har satt målene ennå....).

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er også relativt sikker på at du har lest Første Mosebok, det er i det minste virkelig mange navn og slekter der som RAMSES opp. Jeg vurderte også å ordne et slektstre for gøy mens jeg leste *lol, jeg må virkelig få meg et liv* men det er for mange slektsnavn, jeg har ikke nok papir til slikt. Men jeg fikk i det minste veldig mange kattenavn ut av det!

   Jeg stemmer Ja til å ha Bibel (hvorfor er det bare jeg som skriver med stor bokstav, gjør jeg feil, jeg må google) som et av lesemålene for 2015. Så kan vi snakke bibel og inspirere og motivere hverandre.

   Det er lurt å ta seg god tid på målene, for når de først er satt er det juks å gjøre om senere i løpet av året. Skrevet i stein!

   Slett
 5. Har selv opplevd å bli overraska over hvor lett Bibelen er å lese (kanskje på grunn av en del fordommer, heh) og at innholdet til tider kan være jævla spennende. Hold oss oppdatert! Kanskje det inspirerer til å plukke den opp igjen, hvor den nå enn ligger nedstøvet på barnerommet..

  SvarSlett

Trivsel!

SAMLESNING: PIRANESI AV SUSANNA CLARKE