lørdag 1. august 2015

FRÅN VALP TILL VUXEN HUND AV ÅSA AHLBOM – JEG HAR LEST MIN FØRSTE BOK PÅ SVENSK!




Jeg har skannet fremsiden. 



Alle ungar, djur som människor, behöver leka under uppväxten. Lek förnuftig med valpen. Hetsa inte fram hundens jaktbeteende genom boll och pinnkastning. Dragkamp eller brottning med hunden kan också skapa stress och problem med att hantera hunden. En valp ska inte lära sig att mäta sine krafter mot oss. Låt hunden leka själv med olika leksaker och med andra hundar istället.

Fra side 22. 


Jeg har lest min andre sakprosa i år. Jeg er stolt hver gang jeg fullfører en, det er ikke noe ‘som går av seg selv’, jeg må tvinge meg selv fremover når jeg leser. Mens jeg skriver dette holder jeg på så smått å lese min tredje. Det er godt å lese variert. En venn av meg har et bibliotek med masse hundelitteratur. Hun spurte meg en gang om hun skulle finne frem noen til meg. Jeg takket ja. Da jeg trakk frem denne boken fra posen tenkte jeg Her er det altså, det unngåelige; jeg må lese på svensk. Jeg har alltid visst denne dagen ville komme, jeg har unngått det lenge, jeg har lest om andre bokbloggere som både leser og hører bøker på originalspråket svensk, men jeg trodde ikke det var mulig for meg. Jeg var forberedt på å måtte bruke en svensk – norsk ordbok med mobilen. Men det gikk da bra. Det gikk greit, jeg slo ikke opp en eneste ord og jeg mener selv jeg forsto det aller meste. Å lese på svensk var en dørstokkmil og nå er jeg over den. Det hjalp veldig at Från valp till vuxen hund er så lettlest og ikke alt for lang.



Boken handler om hvordan du lærer en valp hverdagslydighet under oppveksten til hunden. Åsa slår hardt ned på å fysisk bestraffe; jeg er helt enig i det. Åsa har undervist hundeiere i over tretti to år. Hun har trenet tusenvis av hunder!



Forfatteren Åsa Ahlbom. Bildekilde. 



Det har vært veldig lærerikt å lese denne boka. Jeg noterte flittig underveis. For eksempel skal jeg ikke kaste ball eller pinne med hunden Ullrikk; det stresser han opp og får frem det sterke jaktinstinktet hans som vi heller skal dempe. I stedet for å kaste en leke som han skal løpe etter skal jeg gjemme en leke så han får lukte seg frem til den. Det er en rolig aktivitet der han må bruke hodet i stedet for kroppen. Ullrikk er en veldig stresset, usikker, leken og hyper hund. Alt som forsterker dette hos ham skal jeg unngå. Jeg skal ikke møte andre hunder når han er i bånd. Han gjør utfall mot dem. Ikke fordi han ikke liker andre hunder - når han er løs med dem leker han som bare det. Men når han er i bånd eller har på seg sele føler han at han ikke har kontroll og blir usikker. Derav kommer utfallet og bjeffingen mot andre hunder (som han egentlig elsker å leke og hilse på). Jeg har alltid trodd at ved å unngå andre hunder når vi er ute og går i bånd, unngår jeg bare problemet (det sier Hundehviskeren). Slik er det ikke. Det er greit å unngå ting som stresser hunden. Det er greit å gå unna, gå rundt osv.
Da jeg og mamma kjøpte Ullrikk ble det en feil rase for mamma. Han skulle være hennes hund. Han er en jakthund og en vakthund. En hund som krever mye og som mamma aldri har hatt helse, kunnskaper eller ork til å ta seg av riktig. Dette klandrer jeg ikke mamma for; jeg klandrer henne ikke for å ha valgt Ullrikk. Hun møtte en valp som forelsket seg i henne og hun i ham. De har et helt spesielt forhold de to. Men oppdretteren skulle visst bedre. Antagelig gjorde hun det også. Hun møtte mamma, hadde henne på besøk. Hun skulle visst hun med 3 Podengoer selv at han ville bli for mye for mamma. Men nå er vi alle glade i Ullrikk, han har det veldig godt hos mamma og han skal ingen steder. Men jeg kan ikke unngå å bli betenkt over hvordan enkelte oppdrettere tenker. De har jo et ansvar, de må si som det er, dette er ikke riktig hund for deg, men takk for besøket, kos og klem, snakkes.
Ellers har jeg lært at Ullrikk har en vanvittig stor intimsone. Når folk kommer innenfor intimsonen hans bjeffer han. Det vil si, enkelte dager kan han bjeffe på folk over ti meter unna. Dette er ganske håpløst å ta hensyn til. Han bjeffer også en god del for at han er vakthund og skal passe på meg. Jeg burde jo føle meg beæret. Han gjør jo en god jobb. Når Ullrikk bjeffer og drar i båndet skal jeg ikke dra i det eller ta på ham. Jeg skal roe ham ned ved å gå av som et godt eksempel. Jeg skal være musestille, bare gå videre så han må gå etter meg. Jeg skal snakke rolig og mildt. Når han vil lekebite på oss (han er 5 år og lekebiter fortsatt) skal jeg gi ham en hundeleke som han kan bite på. Dette gjør jeg fra før. Mye i boken kan jeg fra før, eller har bare klart å tenkt og følt meg frem til.



En hund i koppel eller bakom staket känner sig ofta osäker och trängd når en annan hund närmar sig. Den blir lätt beredd på kamp och kan börja göra utfall, särskilt om ägaren stramar kopplet. Undvik därfor att könsmogna hundar, särskilt hanar, kommer för nära varandra. Strama inte kopplet och bestraffa inte om din hund blir spänd vid hundmöten. Lugna hunden istället, lär den att inte dra i kopplet, avled dess uppmärksamhet och gå undan.


Fra side 24.
Hvilke egenskaper hos Ullrikk skal dempes? Vakthund og jakthunden i ham. Hvilke skal forsterkes? Finne, lukte seg frem til ting, og kose med mennesker. Han må stimuleres mentalt. Akkurat nå er han helt understimulert i hjernen. Når jeg ville han skulle finne en leke forrige helg visste jeg ham hvor jeg la den (bak sofaputen) og spurte ham hvor leken var? Han begynte å lete under sofaen . . . Vi, mennesker, skal ikke leke med Ullrikk (det girer ham opp, gjør ham hyper). Det er andre hunder som skal leke med ham. Helst en eldre, tryggere hund. Han hadde en slik bestekompis før, men han døde for et år siden. Når en hund gjør noe forbudt skal du alltid gi den et annet alternativ. I stedet for å bite på mamma sine stygge Crogs skal jeg gi ham en av lekene hans. I stedet for å dra i båndet når han bjeffer på folk på tur skal jeg rope ham inn for å gå en annen retning. Det viktigste når jeg trener Ullrikk er å være TYDELIG. 




En vuxen hund bör inte vara ensam hemma längre än fyra, fem timmar totalt per dag.

Fra side 20.



Boken er lettlest, lærerik og fin. Det er koselig med de små, enkle svart/hvit illustrasjonene. Skriften er ganske stor og enkel å lese. Forfatteren Åsa Ahlbom er så klok og beskriver alt så greit for oss.
Litt ekstra måtte jeg konsentrere meg da jeg leste svensk. Det er ingen råd om hvordan å få en hund til å slutte å bjeffe; bortsett fra å dempe disse egenskapene og distrahere ham. Det er enklere sagt enn gjort. Jeg fikk meg en overraskelse også; det står en voksen hund aldri skal være alene noe mer enn 4 timer. Det er jo umulig! Det er et fåtall av de med hund her i norden som jobber bare 3 timer om dagen, rekker å handle for så å dra hjem til hunden før det har gått fire timer. Siden jeg leste det har jeg ikke hatt Ullrikk hjemme til meg. Det var meningen jeg skulle ta over ham for han er for utfordrende for mamma, men i motsetning til mamma og stefaren min som er trygdet og pensjonert arbeider jeg og er borte alt fra 4 timer til 9 timer. Jeg går med konstant dårlig samvittighet for ham som er hjemme i buret sitt. Det sliter på psyken min. Det går ikke. Jeg kan ikke ha ham. Jeg har virkelig, virkelig prøvd. Og nå har jeg dårlig samvittighet for det også. Fuck. Shit.



Avbryt omedelbart om någon försöker skoja med din hund på ett skrämmande sätt. Förklara också varför det är fel att bete sig hotfullt.

Fra side 46. 



Alt er beskrevet og gjort veldig grundig av Alhbom. Det har vært en intens leseropplevelse; underveis noterte jeg ned alt vi gjorde feil, og alt vi gjorde rett med Ullrikk som valp og ung hund. Ikke minst noterer jeg ned feil som vi (kremt, mest mamma; den største utfordringen min er ikke å trene Ullrikk, men å komme igjennom hos mamma. Hva hjelper det når jeg har gjort hunden roligere på bare fjorten dager når hun lærer han alt feil igjen når han kommer hjem til henne) gjør fortsatt. Heldigvis er det mange lyspunkt; vi har gjort masse rett. Det kunne vært verre, hunden kunne alltids vært verre. Han forsvarer ikke lekene og maten sin for eksempel. Han forsvarer ikke soveplassen sin.
Boken har en oppfølger, den er ikke å kjøpe ny lenger og siden den ikke befinner seg på noen bruktbutikker eller antikviteter på nettet i Sverige skal jeg høre om mitt lokale bibliotek kan låne den fra et svensk bibliotek.



Hundetrening: aldri bestraffe. Bare skryte, oppmuntre, avlede, distrahere og bytte.
Helst skulle jeg sitere nesten hele boken her men et sted må jeg bare stoppe:



Det är en vanlig missuppfattning att hunden skulle få bra motion genom att springa sig trött efter kastade föremål. Det är «falsk» motion! Hundens jaktbeteende utlöses gång på gång utan att den uppnår slutfasen i jakten – ett byte att äta sig mätt av. Hunden är inte trött, vilket är lätt att tro när den flåsande lägger sig ner. Den går i stället på högvarv, är upphetsat och får svårt att lugna ner sig. Hundar som är lättstressade, till exempel vallhundraser, kan ta skada av att man läker häftig med dem.

Fra side 74.



Från valp til vuxen hund av Åsa Ahlbom
Åsa Hund og Ord
Andre utgave 2000
Utgitt for første gang i 1998
204 Sider
ISBN 91-630-7360-9
Sakprosa
Sverige
Kilde: låner av en venn



Jeg har også en:


og en




Christine sendte meg dette bildet da jeg hadde mensen. Det er fortsatt ingen på
FB som har oppdaget at hun har tegnet på blod med Paint i stedet for blekk. 




8 kommentarer:

  1. Interessant. Jeg har ikke lest en hel bok på svensk enda og er skeptisk til det. Svensk er ikke akkurat en av mine sterkeste sider :P Men en dag kommer jeg kanskje dit at jeg må lese svensk jeg også.

    Det kunne vært mye verre med Ullrikk ja, synes dere har vært flinke tross alt =) Ikke la samvittigheten bite seg for hardt fast, du har gjort det du kunnet og Ullrikk er en fin hund =) Ingen er perfekte.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tror du, som meg vil håndtere å lese en svensk bok veldig greit. Men forstår skepsisen, jeg var der selv. Men som du sier; en dag må vi (ikke alle gode bøker er oversatt til norsk og engelsk).Jeg oppdaget etter å ha lest denne at den er på norsk, men jeg hadde nok uansett lest den på svensk. Er glad jeg har gjort det.

      <3

      Slett
    2. Du har sikkert rett :-P Mener jeg har i alle fall en svensk bok på lista som ikke er oversatt til norsk eller engelsk (i alle fall ikke da jeg la den til på lista), så jeg må vel prøve meg ;-)

      Slett
    3. Jeg vet jeg har minst to, den ene en ungdomsbok, den andre en sakprosa eller noe sånt. Gleder meg nå jeg. Jeg er over dørstokken!
      You can do it ;-D

      Slett
  2. (Først: Jeg elsker både hundebøker og svensk
    , og har faktisk selv lest hundebøker på svensk, oversatt fra engelsk, fordi de ikke hadde den på norsk, Hundelytteren, du går ikke glipp av noe ved å hoppe over (leste/omtalte før jeg selv fikk hund) - men den nå på bloggen et sted uansett.)

    Det er noe helt annet å lese hundebøker med eget problematisk individ i hus, alt blir sammenliknet, testet og holdt opp mot hunden man har og mennesket man er - som i de fleste tilfeller er en dårlig/sviktende hundeeier. Og jeg syntes boka de var litt streng - og at du er veldig streng mot deg selv. Det er en ting blant hundefolk har jeg registrert - fullstendig positiv hundetrening, men ikke fullt så silkeaktig peoplebehandling. Har lest at de kan få bøter, eventuelt miste retten til å ha hund hvis de lar den være hjemme alene 6t+ - i Sverige. I Norge er hunder hjemme alene hele dager - overalt. Det er ikke ideellt, men i mange tilfeller uungåelig - og diskusjonen om man fortjener å ha hund i slike tilfeller er fåfengt hvis man allerede har en hund. Da må man bare gjøre det beste ut av det.

    Går det ikke an at hunden er hos deg, men at mora di passer han mens du er på jobb, eller når du har de lengste dagene? Kanskje blir det bedre for han å være alene hvis du dropper buret? Sikkert ting som er tried og testet allerede, men det første som slo meg.
    Hilsen hun som ikke kan reise på ferie engang fordi hun er redd for at 3års trening skal ødelegges av tankeløs oppførsel (som vil si andres tankeløse oppførsel, min egen unndratt.)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, du er ikke den første som sier jeg er litt for streng mot meg selv. På tide jeg begynner å lytte til dere.

      Jeg visste ikke at reglene for hundehold er strengere på det viset i Sverige enn i Norge. Jeg er helt enig i at når man først har en hund må man bare gjøre det beste ut av det.

      Jeg og mamma bor i to forskjellige byer, 40 minutter med bil unna (jeg har ikke førerkort, mamma har). Hvis ikke hadde vi nok sammarbeidet bedre og mer.
      Jeg har og vurderer fortsatt hva som er best: bur alene hjemme, eller løs. Vanskelig! Han er jo en vakthund, jeg er redd han blir mer 'på vakt' når han er løs alene enn i buret. Jeg vil han skal sove når han er alene. Være uthvilt. Ikke løpe rundt fra rom til rom i min lille hybelleilighet uten dør mellom døråpningen mellom stua og kjøkken. Også når det kommer til sikkerhet og slikt er det best å ha han i bur. Ikke at han tygger på ledninger/klatrer på benker osv. Men enn har liksom ikke fantasi til å tenke ut hva som faktisk kan skje. Jeg er sikker på at en brannmann hadde hatt mange tips her.
      Jeg bor i en bygård, midt i byen, med mye aktivitet i ganger og dører. Ikke et idielt sted å ha hund.

      Akk.

      Tusen takk for kommentar og tips! :-D

      Slett

Trivsel!

Biografiske tegneserier blant annet