torsdag 19. november 2015

alle_forteller_meg_hvor_bra_jeg_er_i_tilfelle_jeg_blir_det av Audun Mortensen



Bildekilde.


Da jeg hentet denne på biblioteket var jeg overrasket over hvor tykk diktsamlingen er! Denne boken har stått i leselisten min i mange år. Jeg har gledet meg til den fordi den er så populær, har så bra tittel og fått mye bra snakk. Dette er Audun Mortensens debut. Jeg synes tittelen er bra fordi den har en litt sånn ensom og melankolsk gjengklang.



Jeg tar av meg trøya 
hun tar av seg trøya 
hun har små bryster 
de er 'søte' eller noe, tror jeg 


Deler av diktet  sangen 'sleeping is the only love' av silver jews på side 2.



Audun Mortensen er litt morsom. En luring. Forfatter Susan Sontag - et navn jeg har notert meg under lesningen av diktsamlingen før jeg ga opp, det ble for mange navn å notere. Den stadige  henvisningen til populær kultur gjør meg litt irritert og jeg lurer på om Audun gjemmer seg bak andre sin kunst, på en annen side er det jo slik vi lever - vi lever i hverandres kunst. Siden det er så mange referanser i bøkene hans som jeg ikke tar på stående fot; eller la oss si det på denne måten; alle de jeg ikke kan fra før orker jeg ikke å google og sjekke opp, lese meg opp på; det blir for mye å sette seg inn i når hvert et dikt har 20 ukjente navn og band og filmer og kunstnere.



2
jeg har akkurat begynt å lese 'uroens bok' av pessoa
det er bare homser som leser bøker, sier angelina
jeg sitter på biblioteket og leser til jeg blir sulten
hvis jeg blir rastløs går jeg bort til tidsskriftavdelingen
og lukter på omslagene til de nye numrene
av vinduet og vagant
jeg sykler hjem igjen før det blir mørkt
noen ganger lånet jeg med en dvd
angelina liker komedier og thrillere
jeg liker komedier og science fiction
vi ser en film på rommet mitt
hvis vi ikke har noen andre planer
det virker som om vi adri planlegger å se på film
men jeg er glad for at det skjer


Et vers i diktet angelina jolie på side 52.



Flere av diktene skildrer et patetisk liv. Et trist liv. Og det er dessverre veldig gjengkjennbart.Jeg ser forskjellen på Auduns første bok og andre bok; Aaliah er tettere, strammet mer inn; ryddigere. Bra! Den første er løsere som om skriveren liksom prøver seg frem. Begge er "internettdikt" som Kathleen bak bloggen Sukkerrør så fint kaller det i en anmeldelse på Bokelskere. Bøker som dette anser jeg som godteposer; jeg bare venter på å finne et slager; et ord her; en setning der; eller et helt dikt som fenger eller er kul eller er morsom. Eller bare veldig bra. Du vet aldri hva du får. Igjen må jeg erkjenne at det er mye i boken som jeg gjenkjenner meg i. Som det at Audun skriver han filmer seg selv når han sover. Dette er noe jeg også har vært inne på men faktisk aldri har turt å gjøre. Eller at Audun blir stressa fordi han ikke har prøvd crystal meth eller viagra. På siden til NRK sto det at denne boken "kan bli en morderne kultklassiker". Det er jeg enig i. Jeg liker Mortensen godt og vil lese mer. Jeg synes det er trist Audun ikke har en Instagramkonto. Jeg lurer på hva slags dikt Audun hadde klart å høste frem om vi tok fra han internett og data. La oss plasserer han i en hytte i skogen uten kulturell stimuli. Bare penn og papur, snakkes om en uke.




føler meg som en skikkelig grinete gubbe når jeg sitter på trikken 
maks to holdeplasser 
jeg løper resten av strekningen 
kaster meg på senga og skriker inn i puta så fort jeg er kommet hjem 
seinere på kvelden drikker jeg grønn te 
og hører på en lydbok av hanne ørstavik 
iblant kjøper jeg brød og melk på bensinstasjonen 
ingenting hindrer meg i å leve livet 


Fra deler av diktet dikt skrevet av en 27 år gammel alenepappa med mastergrad i teologi på side 110.



alle forteller meg hvor bra jeg er i tilfelle jeg blir det av Audun Mortensen
Flamme Forlag 2009
ISBN 978-82-02-31497-2
181 Sider
Dikt
Myk perm
Kilde: lånt på biblioteket



Forfatteren. Bildekilde.




4 kommentarer:

  1. Interessant fyr, denne Audun.
    Har vel ikke egentlig så lyst til å lese mer av han - etter årets bok, Samleren, men føler kanskje at jeg burde likevel, ihvertfall noe, denne. Godt formulert dette med at han hjemmer seg i andres kunst. Pop-referanser ser ut til å være han ting, en slags overflatesignifikant. I Samleren var det få at referansene jeg tok (mye kunst) men problemet mitt ble at det er for mange ord -for lite bak - men kanskje er det akkurat det som er poenget.

    SvarSlett
    Svar
    1. Mange ord - like bak; jeg opplevde det samme i Dyr jeg har møtt. Han er nok best på dikt tror jeg. Det uten å ha lest noen roman av han, enda. Neste år håper jeg.

      Slett
    2. Sjekk ut referansane hans då, dei tar to sekund å søke opp og er nesten alltid interessanne: https://www.youtube.com/watch?v=PK0SizOkbF4
      https://www.youtube.com/watch?v=YwBPqnN4YP0
      Har du utdraget frå Angelina Jolie-diktet der han nevner Dylan Thomas? Hadde trengt det til bloggen min, men har ikkje boka her.. Fint at du bloggar så mykje om AM forresten:-)
      https://detenestediktet.wordpress.com/

      Slett
    3. Takk for linker og kommentar. Jeg har dessverre ikke skrevet av hele diktet jeg heller.

      Slett

Trivsel!

SAMLESNING: PIRANESI AV SUSANNA CLARKE