onsdag 4. november 2015

EN FISK TIL LUNA AV LISA AISATO - EN MORBID BARNEBOKBildekilde.


Lisa Aisato har blitt en av mine favoritt forfattere! Hun er så god! Hun skriver og illustrerer sine egne barnebøker, har hittil gitt ut fire; og hun illustrerer også for andre forfattere. Hun er ganske kjent og ekstremt flink. Jeg digger henne. En fisk til Luna er den nyeste barneboken hun har gitt ut. Den er hennes fjerde og kom ut i 2014. Jeg synes den er god, men ganske morbid. Og den fikk meg til å tenke på mye rart  ...


Boken En fisk til Luna er høy og bred. Den tar hele fanget mitt. Hadde jeg hatt en unge her måtte barnet ha hjulpet meg å holde og blad i boken. Samarbeid.
Boken begynner med at Luna ikke får sove. Hun sitter i vinduet og ser ut. Der kommer en flygende fisk! Selv om fisken ikke kan å snakke blir de venner. Den er ikke slem, men den ser slem ut. Stygg fisk. Morbid. Dette minner med om barnebokklassikeren Peter Pan, som jeg forresten ikke har lest men bare sett på film. Også han kommer gjennom vinduet og om natten til barn. Og blir venner med dem. Også han tar dem med ut på en reise. Men Luna og fisken drar ikke til en annen verden. De drar ut i byen, alene, midt på natten for å finne det fisken leter etter. Sitt hjem.Forfatteren. Bildekilde.Barn er ikke like dømmende som voksne. Det sies de lærer det av oss. Luna ser en flygende fisk når hun titter ut av vinduet en natt. Den kommer svevende og hilser. Den ser skummel ut men det synes tydeligvis ikke Luna; hun inviterer den inn. Luna er snill og nysgjerrig. Foreldrene hennes som hun vekker er ikke overrasket over at Luna har funnet en flyvende fisk; men de synes den er ekkel. Lune er snillere og mindre dømmende enn dem. Luna kler fisken ut så ingen skal se hva den er. Det er morsomt hvordan den blir seende ut. Luna har brukt fantasien sin for å få den til å se ut som et menneske. Fisken ser lei seg ut og Luna forstår den har rotet seg bort. Sammen drar de ut midt på natten alene. Hun stjeler en båt og flyter ut på havet uten redningsvest eller voksne. Er hun ikke redd? Nei, Luna er ikke redd.

Bildene er vakre og litt morbide. Bildene sier mer enn teksten. Luna lykkes og hjelper fisken å finne veien hjem. Åh, så fin denne boken er! Jeg håper det kommer flere barnebøker fra Lisa. Og det er jeg ganske sikker på at det gjør. Bøkene er høy kunst og fortellingene søte og viktige.En fisk til Luna av Lisa Aisato
Gyldendal Norsk Forlag AS 2014
ISBN 978-82-05-46268-7
Barnebok
Norge
Kilde: lånt på biblioteket

Bildet funnet på Tumbrl.com
Digger stilen! 4 kommentarer:

 1. Har ikke studert denne, men har akkurat begynt å lese Agnes M. Bjorvands biografi om Astrid Lindgren, der har Aisato laget de vakreste illustrasjonene du kan tenke deg!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh, den må jeg lese! Også må jeg lese noen bøker av Astrid, har faktisk aldri det tror jeg. Bare sett masse filmatiseringer.
   Tusen takk for tips!

   Slett
 2. Jeg er så glad i Lisa Aisatos tegninger. Jeg synes de er så vakre. Så det var en god ide å lese biografien Berit nevner.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det synes jeg også. Et kjempe godt boktips!

   Slett

Trivsel!

SAMLESNING: PIRANESI AV SUSANNA CLARKE