fredag 24. juni 2016

HARUKI OG JEG AV NILS-ØIVIND HAAGENSEN - JA TAKK
BILDEKILDE: BOKELSKERE.NO

vi snakker om å leve enkelt

jeg liker å legge meg tidlig 
og jeg liker å stå opp tidlig 
(sier Haruki) 
og jeg liker å leve det du kaller 
et ganske beskjedent liv 
jeg treffer ikke venner ofte heller  
jeg har kanskje ikke så mange venner 
jeg går ikke ut så ofte heller 
jeg vet stort sett på forhånd 
hvordan dagene mine blir  

i syv år 
var jeg våken når andre sov 
og sov når andre var våkne 
litt som du? 
så gjorde jeg noen forandringer 
jeg flytta til et rolig strøk 
jeg fant noen rutiner 
jeg bestemte meg for hvordan verden ikke lenger  
skulle være 
men ikke fordi jeg hadde fått nok av den 
jeg trenger verden jeg 
som alle andre 
men jeg trenger ikke at verden  
skal trenge meg 

skjønner du?  

du vil at alle skal like deg  
du anstrenger deg for å bli likt av alle 
også i selskap med de du ikke liker 
gjør du det du kan  
for at de, om ikke du, skal tenke:  
fin fyr  
bra mann  
jeg kunne godt være litt mer  
sammen med ham 

men du kan ikke holde på sånn  
du kan bare ikke fortsette  
i den tro  
at alle verdens mennesker  
en dag 
eller morgen  
skal klemme deg  
en etter en  
og finne seg  
hver sin plass 
i det livet du lever  

å være ung 
er å ha plass til mye 
å være voksen  
er å ha plass til seg selv  
det er ganske fantastiskDiktet over er det første i boken Haruki og jeg (2010); jeg liker det skikkelig godt. Jeg har lest en diktsamling av han før: Hvorfor er jeg så redd? (2006); den likte jeg også kjempe godt men Haruki og jeg liker jeg bare enda bedre. Jeg hadde ikke planlagt å lese Haagensen ; da jeg var på biblioteket bestemte jeg meg spontant, der og da, at jeg ville ta med noen diktbøker av ham hjem. Jeg fant faktisk frem bøkene i hyllen selv, det er noe jeg nesten aldri gjør, jeg vet jo alltid hvilke bøker jeg skal låne og lese på forhånd, derfor bestiller jeg dem bestandig og henter dem bare i reservasjonshylla på biblioteket og går hjem.
Bokelskere.no leser jeg at boka er en samtale mellom Nils og Haruki (på liksom).


Jeg lå i sengen med hunden og leste dikt av Nils.  Jeg kjenner igjen noen av scenene i diktene, for eksempel er en gutt og en jente på et tak i et av diktene - det kjenner jeg igjen fra romanen Norwegian Wood av Haruki Murakami.
Diktene er lette å lese og det setter jeg pris på. De føles lette og ledige. De er også kule. Mange av dem handler om å være ung, i tjueårene. Jeg leste ut boka på en kveld på noen få timer. Bare avbrutt av å fylle på en kopp kaffe og gå en minitur med hunden i miniskogen i byen. Vi gikk ikke så langt; vi gikk en så sykt langt tur dagen i forveien, idag er jeg så stiv og støl. Om hunden er det vet jeg ikke. Han kan nemlig ikke å snakke.Haruki og jeg av Nils-Øivind Haagensen
Cappelen Damm AS 2010
ISBN 978-82-02-34154-1
73 Sider
Dikt
Norge
Kilde: Lånt på biblioteket


Jeg har også en 


OG EN 
4 kommentarer:

 1. Takk! Den skal jeg jammen få lånt meg. Er kommet inn i en aldri så liten poesi-boble her, og det må jeg dra nytte av. Langt mellom hver gang. Likte veldig godt diktet du startet med, nemlig. Lytter forøvrig til Murakami nå. Den mest konkrete Murakami jeg har vært borti, South of the Border - West of the Sun. Har du lest den?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hærlig! :-D Er i en sånn liten poesiboble jeg også. Det er digg.

   South of the Border har jeg ikke lest. Anbefales? Det frister når du sier den er konkret. Jeg liker Murakami (har lest 3 - og da teller jeg 19Q4 Del 1 og 2 som EN bok), men jeg liker ikke sluttene i bøkene hans. Da jeg va ferdig med 19Q4 hadde jeg lyst til å drepe ham. Haha.

   Slett
  2. Jeg liker godt Murakami's diffuse og surrealistiske verden, derfor har jeg litt problemer med å forholde meg til denne. Det er som om jeg leser en helt annen forfatter. Men midtveis i boka må jeg jo si at jeg liker den. Den er bare ikke Murakami... Har faktisk ikke lest 1Q84. Den har jeg tilgode, sammen med en rekke andre bøker. Alltid lange opphold mellom Murakami-bøkene mine. Han er temmelig ... drøy :) Men hey, ikke ta livet av mannen enda da ;)

   Slett
  3. Kjenner meg igjen: lange opphold mellom Murakami-bøkene her også. Han er drøy og mektig! 19Q4 har du noe å se frem til. Vanskelig å legge fra seg husker jeg. Han har gitt ut så mange titler, flere av dem er på leselisten min. Jeg venter bittelitt med å putte South of the Border på leselista til jeg leser anmeldelsen din (blogg) eller stjerner gitt på Goodreads :-)

   Slett

Trivsel!

vet knapt