tirsdag 1. november 2016

NATTHAVEN AV CATHRINE L. WILHELMSEN OG PETTER WINTHER - MAGISK!

Nå satt hun ved siden av ham og kikket ut over tegnesakene hans. Det var hun som hadde tatt dem frem. På bordet lå et stort, hvitt ark og alle fargestiftene pent ordnet i skrinet etter fargeskalaen. Mormor mente det var viktig for en kunstner å ha orden rundt seg.
«Når det er så mye rart som foregår inne i hodet, hjelper det å ha litt system utenfor», hadde hun sagt til ham mens hun ryddet i skrinet hans.

Fra side 29.


Tidligere i år fikk jeg et tilbud av forfatteren Cathrine L. Wilhelmsen om å ta i mot en barnebok hun hadde gitt ut selv i 2015. Jeg takket ja. Den heter Perlehviskeren. Natthaven er i samme univers og har sammen med Perlehviskeren en spennende fortelling om Julius og hans venner og familie. Også den var jeg så heldig å få sendt til postkassen min gratis.


Akkurat som med boken Perlehviskeren da jeg åpnet pakken med den, ble jeg helt satt ut når jeg åpnet og så boken Natthaven. Disse bøkene er så forseggjorte og nydelig utformet! Natthaven sin fremside er litt ruglete og mykere enn Perlehviskeren. Men jeg vet at nå er også Perlehviskeren å finne med et mykere omslag da det har kommet flere opplag av den. Med Natthaven har de overgått seg selv - forfatteren Cathrine og illustratør Petter.
Det er august. Julius sine foreldre er blitt skilt (som vi fikk lese om i Perlehviskeren). Nå bor de adskilt og Julius bor sammen med faren sin og katten. En dag blir Julius invitert med i tivoli med moren sin. Slik Cathrine skildrer dagen føles det så magisk! Heldige Julius! De har det så gøy sammen. En drømmedag - rett og slett. Men så setter de seg ned på en benk og mamma har noe å fortelle. Og det er dette noe Natthaven handler om; hvordan Julius reagerer og følgene av det - og hvordan han får hjelp og er modig til å komme seg ut av det igjen. Det er alvorstynget det som skjer med Julius, han går inn i en sorgprosess som er vond å bære på. Moren hans har flyttet til Amerika; der har hun fått jobb i en film som skuespiller. Julius savner henne så mye! Og det verste: etter at hun fortalte ham hun skulle flytte på den vakre dagen på tivoliet ble Julius lei seg. Etter at han kom hjem sluttet han å prate. Og det varer lenge - nå har han ikke pratet med moren sin på lange tider . . .Vi møter igjen kosedyret Pappus og katten Iver. Besteforeldrene til Julius har en stor rolle i Natthaven. De er varme, gode, voksenpersoner som hjelper Julius å finne stemmen sin igjen. I begynnelsen trodde jeg Julius sluttet å snakke fordi han valgte det; det skulle vise seg Julius stakkars sluttet å prate fordi han ikke fikk det til! I høstferien besøker han mormor og morfar. De prøver ikke å presse Julius til å prate; de forteller ham historier og lytter til ham uten at Julius trenger å si et ord . . .  Det er rørende og fint. Noen dråper mistet jeg fra øynene da jeg leste Natthaven. Kan besteforeldrene hjelpe ham å finne stemmen sin?
Mormor forteller Julius om oldemoren hans Valentina. Hun var en profesjonell danser. Jeg ble kjempe glad når Tåkegreven og flere gamle kjente fra forrige bok dukker opp. Men akkurat Diamenen ble jeg ikke glad for å se. Hun skremmer vettet av meg! Hun kan begi seg ut for å være ting og mennesker hun ikke er. På den måten lurer hun Julius i en felle . . . igjen! Julius har heldigvis venner; de er alle med ham denne gangen også: Isgreven, Perlehviskeren, Vulcana, So og så klart Pappus!
Illustrasjonene er nydelige, akkurat som i Perlehviskeren. Jeg synes de er minst like fine - om ikke enda vakrere!
Vil du se resten av de nydelige bildene og vite hvordan det går med Julius må du nesten lese boken selv. Barnebøkene om Julius er ment til å lese høyt for barn mellom 6-9 år. De som er eldre - barn og vokse - kan lese dem selv. De tar for seg alvorlige og viktige tema som sorg, mot, angst, vennskap og skilsmisse. Selv skal jeg gi bøkene jeg har fått av Cathrine Wilhelmsen videre til en venn av meg, Thor-Daniel. Han har to nydelige små jenter. Men først skal Kine (link til bloggen hennes) få låne dem og lese dem ferdig. Perlehviskeren har hun allerede i hyllen sin, lånt fra meg. Den minste jenta til Thor-Daniel er kanskje for liten for bøkene enda, de er tross alt ganske skumle og spennende! Men hun eldste begynte på barneskolen i høst tror jeg, så hun er gammel nok. Jeg har allerede luftet ideen til ham og han var veldig positiv til å ta imot bøkene og lese de høyt for jentene sine. Også han falt for illustrasjonene momentant. Om du ikke allerede har forstått det så liker jeg Natthaven kjempe godt! Den er bare så fin. Og magisk.


Natthaven av Cathrine L. Wilhelmsen (forfatter)
Petter Winther (Illustratør)
1. Utgave, 1. opplag 2016
www.wilhelmsenwinther.no
ISBN 978-82-690371-0-4
143 Sider
Bokkilde: Gratis lesereksemplar fra forfatteren
Norge
Barnebok
Tilhører en serie


Dette gjør jeg i min natthaven.


Jeg har også en

OG EN 


2 kommentarer:

  1. Åååå som jeg gleder meg til å lese! :-D :-D

    SvarSlett
    Svar
    1. Jaaa, de er bare så fine. :-D Tar med Natthaven til deg i helgen på kino!

      Slett

Trivsel!