fredag 24. juni 2022

DEN ENDELØSE PLANEN AV ISABEL ALLENDE

  og han fortalte meg da om sitt aller eldste minne: en fireåring, han selv, stod en kveld og tisset på en høyde, da horisonten ble farget rød og ravgul i solens siste stråler, han hadde ryggen vendt mot de hvasse tindene, og dypt der nede lå en vidstrakt slette så langt øyet rakk. Den varme væsken silte som noe grunnvesentlig fra kropp og sinn, og hver dråpe preget, idet den ble sugd opp av jorden, hele dette landskapet med hans egenart. 


Fra side 13. 


Boka har jeg lånt av min eldste søster i det som må ha blitt i over 10 år! Selv hadde hun ikke lest den. Ingen forventninger hadde jeg da jeg startet. Fra før bare lest Åndenes hus (1984). Den endeløse planen liker jeg! Jeg har gitt den terningkast 5 på Bokelskere, lenge var det terningkast 6, men det var avslutningen som aldri tok slutt og hadde gjentakelser som trakk ned. Om jeg skal beskrive Den endeløse planen med et ord er det Rik. Den er rik på folk, rik på steder, opplevelser, farger, hendelser. Hovedpersonen er en mann og han følger vi fra barn til voksen. Han er ikke perfekt, liker ikke alt med ham... Men for en energi. Han jobber og står på fra han er liten til stor. Selv sloss jeg en daglig kamp for ikke å gå å legge meg midt på dagen. Og taper hver dag. Allende bare skriver så godt. Mer har jeg ikke å si kjenner jeg bortsett fra at dette var en svært god leseopplevelse. Neste gang jeg treffer min søster skal jeg levere den tilbake, takk for det lange lånet. 

Carmen Morales bodde fire år i Mexico by. De to første var ensomheten og nøden så stor at hun fikk sans for lesning, noe hun aldri hadde trodd var mulig.


Fra side 219. 

Ellers har jeg flere uleste Allende bøker i bokhylla: 

Eva Luna (1988)
Øya under havet (2010)
Paula (1995)
Eva Luna forteller (1990)
Aurora - et portrett i sepia (2001)

Den endeløse planen av Isabel Allende (1991)
Oversatt fra spansk av Kjell Risvik 
Gyldendal Norsk Forlag (1992)
ISBN 82-05-20709-7
Innbundet
385 Sider
Roman 
Bokkilde: låner av min søster 
Mine andre blogger:

Sitatbloggen min
3 kommentarer:

 1. Allende har jeg lest en del av, og likt. Men nå er det en stund siden sist, og jeg har som deg en del uleste av henne i bokhyllen. Denne skal jeg uansett notere meg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Allende er en forfatter jeg forbinder med den fine bokbloggen din. Hun skriver godt, og har gitt ut over 19 bøker. Tenk! Det er for oss to å bare velge og vrake.

   Slett
  2. Så fint at du har latt deg inspirere! Ja, jeg har ennå mange av bøkene hennes igjen :)

   Slett

Trivsel!

SAMLESNING: PIRANESI AV SUSANNA CLARKE