lørdag 1. juni 2013

BØKER LEST I MAI

Soundtrack: Talkin' 2 myself av EminemDikt

AN INTIMATE RETRIBUTION av Ren Powell

Til tross for den engelske tittelen er diktene i denne samlingen både på englesk og norsk. Først får vi servert diktet på engelsk etterfulgt av den norske oversettelen av Eirik Loden. Boken kom til meg på denne måten, brutalt kastet og forlatt. Diktene er vanskelige og annerledes fra noe jeg har lest før. De krever konsentrasjon fra leseren og jeg er glad jeg hadde oversettelsen å støtte meg til. At den norske oversettelsen kommer rett etter /ved siden av originaldiktet er til stor hjelp og en ny opplevelse. Jeg liker det!


MARMORHUNDEN av Sigitas Parulskis

Også denne boken kom til meg på denne måten, kastet og forlatt. Diktene er mørke og fargeløse. Makabre, ufølsomme, trist. Åkrer, høst, korn og såing under en åpen himmel. Omslaget skulle vært svart.

Romaner

  
DREP IKKE EN SANGFUGL av Nelle Harper Lee

En søt klassiker. Historien foregår i en innesluttet by i Maycomb County. Boken låner jeg av C. Den er Nelle Harper Lee sin eneste utgitte bok.ÅNDENES HUS av Isabel Allende

Ai ai ai ai! En stor roman om store følelser. Jeg er fortsatt der hvor jeg ikke føler for å skrive om bøkene jeg leser. Jeg er tom. Det må likevel trekkes frem at boken handler om akkurat (!) det samme, da mener jeg tiden, krigen, oppbyggingen, karakterene som den nyere romanen Det usynlige fjellet av Carolina de Robertis som jeg synes er bedre enn Åndenes hus. Roman har lenge vært på leselisten min, vi snakker flere år. Melusine anbefalte meg romanen i en kommentar på bloggen sin der hun skriver:

Bøkene til Isabel Allende anbefaler jeg virkelig å lese, og Maja vil være bra å starte med. Også Åndenes hus er blant mine favoritter.

Da jeg fant boka i bokhyllen til C tok jeg den med hjem i en pose med de andre bøkene jeg hadde plukket meg ut. Deriblant Drep ikke en sangfugl. Åndenes hus er Isabel Allendes første utgitte roman.

Statistikk 

 • To diktsamlinger
 • To romaner der en er en klassiker (Sangfugl)
 • To fra egen bokhylle, to lånt av en venn
 • 3 kvinnelige forfattere, 1 trist mann 
 • 2 fra det 20. århundre, 2 fra det 21. århundre 
 • 1 litauisk forfatter, 1 chilensk, 2 amerikanere
 • En terningkast 1, to terningkast 3, en terningkast 5. Når leste jeg en sekser sist? Tidlig i april! Kresen. 
 • Boken jeg liker minst er Marmorhunden, boken jeg liker best er Drep ikke en sangfugl 
Tema

Uansett hvor mye du vil kontrollere og styre andre er det forgjeves (rasisme i sangfugl, Estaban er en kontrollfreak i Åndenes), like greit å bli deprimert med en gang (Marmorhunden) eller fly sin vei over havet, bort fra alt (intimate). 
 

5 kommentarer:

 1. Fin oppsummering. Jeg er også veldig glad i Allende, og likte Åndenes hus veldig godt. Så hvis Det usynlige fjellet er bedre har jeg noe å gled e meg til.
  Drep ikke en sangfugl skal jeg lese i lesesirkel i august.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Det usynlige fjellet hadde jeg vanskelig for å legge fra meg og språket flyter og er poetisk.

   Slett
 2. Jeg var ikke klar over at "Drep ikke en sangfugl" var forfatterens eneste bok, jeg tenkte vel at bøkene på 1001-listen er skrevet av folk som har gitt ut stabler av bøker. Sånn er det altså ikke :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var ikke jeg heller. Ja, ikke sant, det er lett å gå ut fra slikt om forfatterne uten å tenke hvor tanken kommer fra eller hvorfor det er slik. Selv trodde jeg det var en mann (!) helt til jeg googlet forfatteren og fant fornavnet HENNES som de helt sikkert har holdt tilbake for å selge bedre.

   Slett
  2. Henne! Greit å vite når den skal leses.

   Slett

Trivsel!

PIRANESI MED MER