søndag 19. august 2012

Å lese flere bøker samtidig og litt mer om mine lesevaner og kanskje er jeg rar

Før gjorde jeg ikke det, jeg leste aldri flere bøker på en gang. Jeg leste alltid en bok om gangen. Etterhvert som jeg er blitt mer og mer klar over hva jeg liker og at jeg stadig vekk utfordrer meg selv med tyngre og ukjente sjangere og områder, har jeg funnet ut at for å holde leselysten ved like er det greit å lese flere bøker samtidig av og til. Som regel da jeg har flere ulike titler på nattbordet (eller stolen, jeg har ikke et bord ved senga) er det forskjellige typer litteratur. Jeg kan lese en novellesamling, en roman og en bok om planter samtidig. Akkurat nå holder jeg på med en tynn roman på litt over to hundre sider og en tykk tegneserie-bok. Selv om jeg leser flere bøker på en gang betyr det ikke at jeg ikke leser dem ferdig eller glemmer dem. Å nei da du, jeg leser alltid ferdig bøkene jeg begynner på. Nok et prinsipp.

Av og til hender det jeg leser bare for å lese. Som regel er det derfor jeg leser faktisk. Jeg er ikke en av de drømmerne som liker å leve meg inn i en bok. Det klarer jeg fint selv uten en forfatters hjelp. Fantasien min aner ikke grenser, det er ofte ganske slitsomt. Nei, grunnen til at jeg leser er at jeg vil glemme, jeg vil forsvinne, jeg vil hvile hjernen. Jeg trenger distraksjonen. Å se en film er ikke nok, da flyr tankene mine unna filmen. Å lese derimot holder på oppmerksomheten min og jeg kan, noen minutter, timer hver dag forsvinne fra alt som plager og sliter og river i meg. Ikke nødvendigvis fordi jeg drømmer meg inn i fortellingen, jeg må konsentrere meg for å ikke slutte å lese og tenke på ting som plager meg. Jeg må drive meg selv framover i litteraturen som et tog i oppoverbakke. Tut tut.

Hvis jeg er ordentlig stressa, hvis jeg trenger ekstra distraksjon, da leser jeg tre bøker samtidig men ikke slik du tror. Jeg kan lese i en roman en dag, en diktsamling den neste, men det hender jeg gjør noe annet også: Jeg leser tre bøker samtidig. Eller nesten, så nærmere en person kan lese tre bøker samtidig med to øyne. Jeg leser et kapittel eller en side i en bok, forså å lese et kapittel eller en side i en annen bok rett etterpå. Slik holder jeg på, jeg løfter en bok og legger fra meg en annen. Jeg gjør det systematisk og bestemt. Akkurat som Daniel i den lille norske romanen Du er ikke død før jeg slutter å elske deg (anbefales!) ligger på gulvet og tar dop og leser flere Stephen Kings romaner samtidig. Bare at jeg gjør det uten dop, jeg er klin edru.

4 kommentarer:

 1. Jeg leser heller ikke for å drømme meg bort. Jeg klarer det fint på egenhånd. Dessuten leser jeg så mange bøker om folk som har det jævelig, så det ville vært litt rart hvis jeg leste for å drømme meg bort til et annet liv.

  SvarSlett
 2. Det er noe jeg også har begynt med i det siste, å lese flere bøker samtidig. Det er egentlig veldig greit har jeg funnet ut, for hvis jeg leser en murstein er det lite praktisk å ha med i vesken for eksempel. Som deg leser jeg alltid bøkene jeg starter på ferdig! The Moonstone er et unntak som har tatt lang tid å komme gjennom, det er rett og slett fordi den tar lang tid å lese og så finner jeg andre bøker som jeg begynner på og dermed blir månesteinen liggende til den andre er ferdig...

  Dette var et spennende og interessant innlegg om dine lesevaner, Heidi :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, så fint å få slike tilbakemeldinger! Da er det gøy å skrive da!

   Slett
 3. Jeg leser mange bøker samtidig. Men det synes jeg er helt greit, jeg MÅ lese flere bøker samtidig. Humørsvingniger vet du, hehe ;)


  SvarSlett

Trivsel!

SAMLESNING: PIRANESI AV SUSANNA CLARKE