torsdag 16. august 2012

Jeg gir aldri bort bøker i gaver


Jeg gir aldri bort bøker i gaver. Det er et prinsipp som jeg følger og om ikke vedkommende ønsker seg en spesiell bok og jeg vet dette på forhånd kjøper jeg aldri bøker av noe slag i gaver til noen. Det er flere grunner til det. Først og fremt gir jeg ikke bort bøker som jeg ikke har lest selv først (leser ikke selve boken jeg kjøper i gave så klart, den skal være helt ny og ubrukt) og som jeg dermed vet er bra. Da vet jeg med meg selv at nå bruker jeg penger på noe bra og vennen som får boken bruker tid på en bok (jeg synes) det er verdt å bruke tid på. Leser du ikke bøker selv, gi heller ikke bort bøker. Hvis bursdagsbarnet ønsker seg en spesiell bok som jeg skrev over, da er det noe annet. Da er det heller ikke din feil om bursdagsbarnet sitter med en dårlig bok i fanget. Jeg får ofte bøker i gaver fordi venner og familie har fått med seg at jeg leser mye. Jeg hadde ikke hatt noe imot dette om det ikke hadde vært for at mange av bøkene jeg får i gaver er dårlige. Nå synes du sikkert jeg er utakknemlig, og ja, jeg er det: jeg vil heller ikke få en gave, enn å få en dårlig bok som du ikke har lest selv en gang eller som jeg ikke har ønsket meg. Spar pengene, gi en femtilapp til dyrebeskyttelsen og gi meg kvitteringen etterpå. Da blir jeg glad. Jeg har skrevet det tidligere i ett innlegg i bloggen og jeg skriver det igjen, litteratur er tid! Noen tar seg faktisk tid til å lese det de pakker opp fra gavepapiret. Livet er kort, gi heller bort hjemmelagede drops eller en par sokker om du ikke leser selv. Jeg som er minimalist vil helst ikke ha så mange bøker. Etter at de er lest, gir jeg de aller fleste bort. Det er noen unntak, som de jeg vil lese om igjen (Ringenes Herre, Den mørke materien, Ti små negerbarn, Den hemmelige hagen), de som storesøstrene mine gir meg og har skrevet fine brev på innsiden av permen. Resten forsvinner, blir gitt til bruktbutikker og biblioteket. Akkurat slik som Watanabe gjør i romanen Norwegian Wood, han leser dem forså å gi de bort til bruktbutikker. Det er latskap å gi bort bøker du ikke har lest selv tidligere eller vet at bursdagsbarnet ønsker seg. Gi bort en plante i stedet. Jeg er veldig glad i planter.

9 kommentarer:

 1. Jeg gir stort sett alltid bort bøker til våre nevøer og nieser, både bøker jeg selv har lest(nye til dem selvsagt) og bøker jeg har fått anbefalt av andre. Har fått så mange supre tilbakemeldinger på valgene at nå ønsker de bare at jeg skal kjøpe bøker, både til bursdager og jul. Det er kjempehyggelig, syntes jeg :)

  Bøkene velger jeg med omhu, jeg plukker ikke bare en bok fra nærmeste hylle. Hvis jeg får en bok selv som jeg ikke kunne tenke meg, ja, da bytter jeg den, enkelt og greit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det høres flott ut, ingenting bedre enn å vite at gavene du gir er en suksess! Jeg tror alt for mange bare plukker en bok fra hyllene i butikkene uten å gjøre research først. Eller at de rett og slett tar bestselgerne som er det tilbud på.

   Jeg har ikke kunnet bytte bøkene jeg har fått for det har ikke vært med noen kvittering(litt ekkelt å spørre etter en også). Jeg har endt opp med å lese dem uten å bytte dem eller gi de vekk først, for hvem vet, det kunne jo hende de falt i smak.

   Slett
 2. Nå skal jeg være så freidig at jeg kommer med en liten bønn, nemlig at du endrer litt på skrifttypen på bloggen. Den er så liten og dermed litt vanskelig å lese, syntes jeg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du sier ifra Mari! Jeg har holdt på å fikle litt med utformingen på bloggen, vil så gjerne forandre på fargene og da har jeg kommet bort i andre ting også. Jeg er fryktelig lei den blå faren men den vil ikke forsvinne så den blir inntil videre, hehe.

   Slett
 3. Hm, sjeldent jeg gir bort bøker når jeg tenker meg om...men til barn gir blir det gjerne bøker å pakke opp. De får altfor lite bøker synes jeg, og trenger å ha noen å bla i når de får lyst til det. Ellers er det min mor, jeg vet hva hun liker å lese og kan godt kjøpe bok til henne. Selv får jeg aldri bøker, merkelig nok. Jo, nå tuller jeg! Jeg fikk en bok til jul, men det var kun fordi jeg sa til husbonden hvilken jeg ønsket meg og så sa han videre til vår sønn ;)
  Men bøkene jeg kjøper eller får beholder jeg alltid, jeg er en samler!

  SvarSlett
 4. Jeg liker å gi bort bøker til folk som leser bøker. Jeg klarer nemlig ofte å treffe! Jeg leser et så bredt spekter og jeg vet at hvis en person har lest den boka og likt den, så er det godt mulig han/hun kommer til å like denne. Og jeg gir gjerne bort bøker jeg har i hylla fra før av. En fin måte å bli kvitt dem på (ikke fordi de er dårlige, men fordi jeg ikke liker å eie en masse bøker).

  Men en ting er jeg enig i, og det er at jeg liker ikke å få bøker. Tanken er snill, men ofte har jeg fått bøker av folk som ikke har så peiling på hva jeg liker. På en annen side kan man jo bytte de.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har en del felles prinsipper(?) eller skal jeg kalle det vaner? Jeg gir også alltid bort bøkene etter at jeg har lest de(bortsett fra de jeg vet jeg vil lese om igjen, og de er få eller om jeg har brukt seks hundre kroner, men det har jeg ikke enda da, på en bok som er sjelden). For ikke så lenge siden ga jeg bort to svære kasser med halvparten av bøkene mine til en bruktbutikk. Det er så deilig etterpå. "Luft! Luft!" Slik føles det. Joo, så samler jeg på bøker av Etgar Keret, Tolkien og James Baldwin. De vil jeg ha selv. De føles som hjemme.

   Slett

Trivsel!

LEST OG HØRT SIDEN SIST