torsdag 24. oktober 2013

Å gi brukte bøker i gave


Er det greit å gi brukte bøker i gaver?

Jeg har bare gjort det en gang. Det var salg på biblioteket for fem eller fire år siden. Jeg bladde gjennom titlene og fant flere bøker av Agatha Christie. Tidligere hadde jeg lånt Ti små negerbarn til Elise og hun likte den. Dette var i desember og jeg endte opp med og kjøpe en liten bunke bøker av Agatha Christie fra biblioteket som jeg ikke hadde lest, men som mange andre tydeligvis hadde lest, til henne i julegave. Det kostet meg ingenting men jeg husker hun ble glad.

I år skal jeg gi bort bøker som jeg kjøper nye, men som jeg har lånt på biblioteket og lest tidligere og vet er bra. Jeg skal også gi bort bøker jeg har lest om som jeg tror vil passe til noen men som jeg ikke har lest selv.

Men loppemarkeder og bruktbok-butikker da? Hadde ikke det vært kjekt og plukket en pose fylt med bøker som jeg har lest tidligere og vet er bra og gi til noen? Selv om de er brukt, lest før av flere, kanskje litt slitt i kantene, har navn på innsiden og kakao på sidene: er det greit?
Jeg hadde blitt kjempe glad. Om personen jeg får gaven fra har lest bøkene selv, den fysiske boken i gaven eller en som er kjøpt senere, brukt eller ny, hadde det vært superkjekt. En bunke bøker, slitte med en lapp festet på: "Dette er fem av mine favorittbøker, kjøpt på et loppemarked en sen høstkveld, håper du liker de så godt som jeg gjør."

Er det greit? Å gi brukte bøker i gave? Hadde du rynket på nesen, hadde du gjemt pakken så familien ikke skal se den, hadde du smilt, hadde du gitt de videre med en gang uten å gi de en sjanse til å en gang varme bokhylla noen måneder?

Hva med å kvitte seg med bøker du har fått i gave? Det gjør jeg. Etter å ha lest de gjør jeg som regel det. Ting. Jeg vil ikke ha så mange ting. Jeg vil slite ut det jeg har i biter, la malingen flakke av, la klærne bli hulette, la eyelineren bli så tom og tørr slik at jeg må bruke q-tips for å få den til å gli jevnt og pent på øyelokket. Det skal vises jeg lever. Og det skal vises at bøkene lever eller? En bok skal bli flest av flest mulig synes jeg.
Neste gang jeg har besøk av noen som liker å lese skal jeg dra frem bøkene jeg allerede har lest og høre om det er noe de vil ha forså å gi videre. Akkurat nå er det snakk om diktbøker som jeg har liggende, jeg hadde også en engelsk pocket av Mo Hayder som aldri har blitt oversatt til norsk, men den ga jeg til biblioteket da de ikke hadde den. Men så har vi de som ikke leser hva som helst, som ikke leser bare for å lese, de som vil lese mest mulig av alt mulig,- slik som meg. De diktbøkene jeg har liggende og er lest synes jeg ikke er bra. Da har det ikke noe for seg å få noen andre til å lese de, bare de gode bøkene burde bli spredd rundt og lest av flest mulig? Dårlige dikt blir jo noe helt annet enn en dårlig roman fordi dikt tolkes forskjellig og skal nødvendigvis heller ikke være så bra. Jeg kjenner ingen som er så glad i å lese at de også vil lese dikt som jeg ikke synes er bra bare for å sammenligne hva hverandre synes. Eller, jo, jeg kjenner noen. Et par. Men vi har ikke et slikt forhold. Ehm.. jo, vi har vel det også. Jeg avslutter her, jeg vet ikke hvordan å konkludere, hvordan å bestemme meg.

16 kommentarer:

 1. Om noen ga meg en bok i gave som jeg ønsket meg eller av en forfatter jeg samlet på eller fordi giveren tror jeg vil ha glede av den - er det vel ikke viktig om boka er ny eller brukt?
  Giveren av boka har tenkt på meg og hva jeg liker - og det er jo fint :)
  Dessuten er gjenbruk bra!!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hurra for gjenbruk! Sjeldent noe som er SÅ bra som det!

   Slett
 2. Helt enig. Så lenge det er en bok som jeg kan ha interesse av å lese så spiller det ingen rolle om den er ny eller brukt. Om noen har hatt nok omtanke til å tenke at "denne passer sikkert Kine" så er det nok til å gjøre meg virkelig glad. Mer kan en ikke forlange.

  SvarSlett
  Svar
  1. Herlig! Spesielt fint å vite hva du synes om dette siden du er en av de jeg kjenner i det virkelige liv og kan komme til å ville kjøpe gave til ;-) Ikke minst greit å vite siden du leser!

   Slett
 3. JEG hadde blitt fantastisk glad, i det minste om det hadde vært en skikkelig go'tanke bak det. En lapp som du foreslår hadde vært midt i blinken.

  Har gitt bort bruktbok i gave EN gang. Da i forbindelse med en julehilsen aka julekort med nogåt attåt. Juleoratoriet av Tunstrøm, selvsagt :) - Og utgaven var fin. Tanken var gullende god, men mottakeren syns det var litt pussig. Etter det har jeg ikke gjort flere forsøk... heh.

  SvarSlett
  Svar
  1. Å nei, en av mine store frykter dersom jeg gir bort brukte bøker. Pinlig, ekkelt og skuffende.

   JEG hadde blitt henrykt!

   Slett
 4. Jeg hadde blitt kjempeglad, i allefall dersom det, som Ellikken sier, hadde ligget en tanke bak. En bok i en serie jeg samler på, kult omslag, en bok som giveren mener jeg må lese for h*n har likt den så godt. Jeg er generelt glad i brukte bøker.
  Men - jeg tror jeg hadde sett godt ann mottakeren dersom jeg skulle gitt en bruktbok som gave, det er ikke alle som er like boknerder som oss og ser verdien av og tanken bak å få en slik gave.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vanskelig å vite hvem man 'kan' gi en brukt gave til og ikke, ikke alle er like enkle å lese eller bli kjent med. Lesevaner er jo noe svært personlig. Da er det kanskje best å ikke ta sjansen.

   Jeg har begynt å konkludere med at bare de som virkelig er lidenskapelige for lesningen kan man ta sjansen å kjøpe en gammel bunke skatter til. De som ikke er så 'ekstreme' burde man kjøpe nytt til.

   Slett
 5. Jeg synes det er helt greit å gi bort brukte bøker og har gjort det mange ganger. Jeg er ikke særlig god på å gi gaver (selv ikke når folk har bursdag og inviterer til feiring), så jeg tyr ofte til min egen bokhylle når jeg vet at vedkommende liker å lese. Hvis jeg finner en bok som jeg tror han/hun kommer til å like og ville lese, så får de den. Det kan jeg også fnne på å gjøre selv om det ikke er noen spesiell anledning. Jeg synes også det er greit å kvitte seg med bøker jeg har fått, hvis ikke det er skrevet noe spesielt inni dem da, kanskje. Jeg tenker at når noen gir meg en bok, så gir de meg innholdet av den hovedsaklig. At jeg har lest den betyr mer enn at jeg har den i hylla.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ga bort en lest bok til en bruktbutikk for noen måneder siden, inni var det en lang og veldig varm hilsning, nærmest et brev. Det var skrevet på en av de blanke sidene før selve tittelen og innholdsfortegnelsen. Jeg rev arket kaldt og brutalt ut, kastet det og ga boken videre.

   For det første er jeg ikke så glad i søte brev og slikt. Alt som er sentimentalt liker jeg dårlig. Jeg var og er ikke uvenner med mennesket som ga meg boken i det hele tatt. Jeg tar bare ikke vare på slikt. Jeg visste når jeg gjorde det at 'nå er jeg kald nå'. Men hei, boka var heller ikke spesielt god. Det var en av Cecilia Ahern. Ikke min kopp te.

   Slett
 6. Jeg sier selvfølgelig.
  Gir ofte bort brukte bøker, men som de fleste nevner her, det er ofte bøker som er håndplukket - enten fordi jeg tror mottakeren vil like den - eller fordi jeg mener han/hun burde.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tommel opp! Også en 'selvfølgelig' inni der også! Dette med å gi bort brukte bøker er utbredt uten at jeg visste det, det er godtatt, ok! YES!

   Slett
 7. Om det er brukte eller nye bøker hadde ikke spilt noen rolle for meg. At den er slitt er bra. Tenk hvor mange tanker som er tenkt imens folk har lest den. Unntak: for meg går en grense for hvor mye matavfall jeg liker å finne i en bok. At det er skrevet f eks en hilsen øker bokens verdi.

  En stor fordel med brukte bøker er at dersom en ikke liker dem kan en med god samvittighet la være å lese de og gi de videre fordi en vet at giver ikke har brukt masse penger på dem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ditt aller siste poeng scorer utrolig høyt. Så sykt sant. Jeg vil heller ha en bunke på fem brukte bøker enn en ny og dyr en.

   Slett
 8. Jeg hadde blitt kjempeglad for brukte bøker!
  Jeg liker ikke å ha bøker jeg ikke kommer til å lese en gang til, så om jeg kjøper en bok, brukt eller ny, så leverer jeg den på bruktbutikken eller gir den videre til noen som jeg vet vil sette pris på den. Jeg blir ikke fornærmet om vedkommende gir den videre. Bøker, selv om jeg elsker bøker, så føler jeg at bøker jeg ikke VIRKELIG elsker, fort blir rot i bokhyllene mine. Derfor låner jeg nesten alle romanene jeg leser på biblioteket, for da slipper jeg å ha bøkene etter at jeg har lest dem. Jeg elsker biblioteket, få låne så mange bøker man vil, helt gratis! Halleluja, hehe.

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig i absolutt alt du skriver! Hva skulle vi gjort uten biblioteket, hjeeelp! Da hadde jeg ikke kunnet lese så bredt og variert, eller så mye!!!

   Slett

Trivsel!

Høsten kommer sent i Alabama