onsdag 23. september 2015

ELI SJURSDOTTER - MIN FØRSTE BOK AV FALKBERGETJeg skannet fremsiden. Så så forseggjort. 

Skogen var stor og mørk og folk fra fjellene kjente ikke skogen. Men mennesker i skogen var vel som mennesker i fjellet når de var glad i noen. 


Fra side 26.I 2012 flyttet foreldrene mine fra hus til leilighet. Jeg gikk gjennom bøkene som sto nedpakket i kjelleren som de ikke skulle ha lengre. Jeg tok med meg en hel del. En bok inneholdt tre romaner i seg av Johan Falkberget. Dette er den. De to romanene igjen som jeg skal lese fremover før året er ferdig er Bør Børson jr og Den fjerde nattevakt. Min utgave er litt gammel; sidene er tykke og gule. Innbindingen er av skinn.
Jeg hadde aldri lest Falkberget før, men jeg hadde så klart hørt om ham. Han kom fra Røros, var svært aktiv i Arbeiderpartiet og har utgitt over femti (!) verk. Travel mann. Eli Sjursdotter ble utgitt i 1913. En norsk film ble utgitt i 1938. Den har jeg ikke sett. Eli Sjursdotter er Falkberget sin gjennombruddsroman.


Det er krig i Norge mot svenskene som tar seg inn gjennom fjellene. Svensker er fiender og fritt vilt; ser du en er det bare å skyte. Peter Jølsa er en av de få svenskene som overlever turen gjennom fjellet. Han er blitt skutt etter, nesten fryst i hjel og sultet. Han dukker opp utenfor hos Eli som gir ham mat og jomfrudommen sin. De to forelsker seg i hverandre. Peter er født og oppvokst i skogen. Eli er født og oppvokst i fjellet. De er forskjellige men tøffe begge to. Eli sin far Sjur Halgutusveen er en svenskehater. Han er kjent for å drepe mennesker for lite. Eli og Peter må rømme til fjells. Der sulter de. Sakte går de fra forstanden; ensomheten, stresset og sulten gnager på sinn og kropp. Eli blir gravid og de venter når som helst at Sjur skal rive ned døra med bøssa i hånden.


Det er et gammelt språk. Tidligere i år leste jeg min første bok på svensk og det synes jeg var lettere enn å lese det gamle norske språket til Falkberget! Naturskildringene er vakre og gjør det meste av boken. Det er en godt skrevet roman, historien er enkel og utrivelig. Jeg var trist etter å ha lest hvordan den sluttet. Men synes de som døde fortjente å dø. En skal ikke drepe hunder. Karma, bitch.

Har du lest noe av Johan Falkberget? Har du noen av ham på leselista? 


Eli Sjursdotter; Bør Børson jr; Den fjerde nattevakt av Johan Falkberget 
H. Aschehoug & Co 1985 
ISBN 82-03-11034-7
648 Sider 
Kilde: Min egen, arvet Bikdekilde. Johan Falkberget.
4 kommentarer:

 1. Klasseforstanderen vi hadde på ungdomsskolen leste Bør Børson Jr høyt for oss i niende klasse. Husker ikke egentlig på noe av det som skjedde i boka, men vet at jeg synes det var interessant.

  SvarSlett
 2. Så gøy at du leser Falkberget! Min mor har mange bøker fra den serien i hylla. Litt usikker på om hun har akkurat den der, men tror det.

  Har ikke lest noe av Falkberget, - men var med i en oppsetting av Bør Børson jr. når jeg gikk i tiende klasse, - den gikk parallelt med at en annen tiende klasse satte opp An-Magritt. Husker at jeg var misunnelig fordi An-Magritt var så mye mer alvorlig og "virkelig", mens Bør Børson bare er latter for alle pengene. Nå fikk jeg lyst til å lese både Børson og An-Magritt (Nattens brød). Har ikke lest noe av bøkene hans ennå, men mange, mange utdrag. Vokset opp i nærheten av Røros, så det var veldig mye Falkbergetfokus på skolen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har hun sikkert, den er jo en av de mest utgitte.
   Les Bør Børson og Ann-Magritt jaa :-D

   Slett

Trivsel!

PIRANESI SKAL BLI FILMATISERT