lørdag 26. september 2015

AALIYAH AV AUDUN MORTENSEN - EN SPLEISA DIKTSAMLING
Da jeg leste Aaliyah hadde jeg feber. Jeg ville fortsette å lese noe lett og denne diktsamlingen var en av de uleste i bokhyllen min. Det er en tynn, liten bok i størrelse, som jeg kjøpte på posesalg på Norli for noen år siden. Den har ligget på leselisten min i noen år, lenge før jeg faktisk kjøpte den. Omslaget er knallrosa og tiltrekkende. På innsiden er den knalloransje! Spleisa!

Noen av titlene på diktene er på engelsk mens selve diktene er norske. Jeg tror samlingen handler om livet etter at internett ble alle manns eie. Hvordan livet på internett versus virkeligheten gjør oss usikre på oss selv. Det føles veldig tilfeldig (frister å bruke det engelske ordet random). Mortensen får det til å se lett ut, å skrive dikt, men det er ikke det.

Det nevnes sanger som er moderne, alternative og gamle i titlene. Det er jo veldig typisk hvordan vi siterer sanger, både titlene og sangtekster, under bilder vi legger ut i sosialemedier. Som om musikken sier noe vi ikke klarer å si selv. Jeg tror Audun har reist mye, det nevnes Tysklang, USA, Norge og Polen. Jeg visste ikke om Audun er en kvinne eller mann men jeg tippet gutt, en ung voksen mann. Da jeg googlet det etter endt lesning så jeg at jeg tippet rett.

Diktene hadde vel vært bedre om jeg hadde fått de forklart. Men det gjelder det meste her i livet. Jeg setter pris på at Audun nevner Miley Cyrus.
Etter endt lesning dro jeg på biblioteket og lånte alle bøkene av Mortensen som de hadde der. De skal jeg lese mellom lesningen av Bør Børson jr av Falkberget som noe lett mellom det litt tyngre. Bør Børson jr er forresten skikkelig morsom, jeg ler høyt mens jeg leser. Har ikke kommet så langt i den enda da. Ble litt lesemett etter Dickens gitt.Aaliyah av Audun Mortensen
Flamme Forlag 2011
1. Utgave, 1. opplag
Dikt
ISBN 978-82-02-35029-1
95 Sider
Kilde: Min egen, kjøpt selv

6 kommentarer:

 1. Miley Cyrus 4ever!

  Leste en del av diktene du la ut på instagram (så passende forøvrig, tatt i betraktning samlingens innhold), og ble interessert. Interessert nok til å lese hvis jeg snubler over den på biblioteket i hvert fall.

  SvarSlett
  Svar
  1. <3 Miley Cyrus <3

   Den er såpass et blikfang med sine skarpe rosa omslag at du helt sikkert vil legge merke til den his du beveger deg i doktsamlingene på et bibliotek. Alt for få i Norge som kjøper dikt, og verre: alt for få bokbloggere som leser dikt! Do it do it

   Slett
 2. Interessant bloggpost, jeg holder på å skrive en universitetsoppgave om denne boken nå, og synes det er spennende å se hva andre tenker om boka. Du skriver at diktene var gode, men kanskje hadde vært bedre om du fikk dem forklart, men jeg tror noe av greia med Audun Mortensen er at man skal skape meningen selv ut fra sporene han legger ut. Ta for eksempel en kikk på hva du finner ut om ham det er bilde av på forsida, Bas Jan Ader, og hun diktsamlingen er oppkalt etter, Aaliyah, så vil du kanskje, som jeg, se at dette er en veldig elegant sammenstilling.

  Olav.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Takk! Og tusen takk for nyttige tips for hvordan å forstå diktsamlingen bedre. Jeg leste om begge to. Hun, en "prinsesse" i popkulturen som døde i en tragisk ulykke. Og han også som forsvant i en mystisk og trist ulykke. Jeg ser jo en liten sammenheng men synes fortsatt diktsamlingen er litt underlig (spleisa). Jeg forstår poulærkulturen er en krok å henge diktene på.

   Jeg synes det er spennende og kult at du skriver en oppgave om denne boken. Takk for fin kommentar i bloggen min. Heidi

   Slett
  2. Hei igjen! Bare hyggelig. Viss du ikke har gjort det foreslår jeg at du ser en dokumentar om Ader og noen av kunstfilmene hans, og musikkvideoen til «Rock The Boat» av Aaliyah. Faren til Ader var en kristen prest og syklet på pilegrimsreise til Palestina en gang i mellomkrigstiden, noe sønnens siste båtferd blir tolket som en parallell til. Navnet «Aaliyah» er hebraiske og betyr «oppstigningen» og viser til jødenes tilbakevending fra Babylon og andre steder til Israel (et land som både lå høyt i landskapet og som var «opphøyet» metaforisk for Gud) etter å ha levd som flyktninger. Det er mange koplinger, men man ser dem ikke med en gang, det er sånn Morensen jobber.

   Slett
  3. Oj, du verden. Nå føles det som om jeg ikke har lest AALIYAH
   i det hele tatt, bare skummet overflaten.
   Jeg skal både se en dokumentar om Ader og se musikkvideoen. Takk!

   Slett

Trivsel!

LEST OG HØRT SIDEN SIST