torsdag 16. februar 2023

Første Samuelsbok

 

Mitt bedagelige prosjekt med å lese Bibelen fortsetter. Det gamle testamentet; nå er Første Samuelsbok lest. 34 sider (føles lenger).

Hanna er gift med en mann som har to koner. Hun er barnløs. Herren hører hennes bønn og gjør henne gravid. Gutten heter Samuel. Med en gang han har sluttet å bli ammet gir Hanna sønnen til Herren. Samuel blir en profet.

I krig med israelittene stjeler filisterne Herrens paktskiste og tar den med seg hjem. Det var dumt gjort av dem. For hver by de bringer den til blir folket der plaget med byller, mus og landeplager. De ender opp med å levere den tilbake for å slippe unna nøden.

Israelittene ligger under filister veldet. Israelittene ønsker å være som alle andre, de ønsker seg sin egen konge. Dette liker Herren dårlig, og Samuel advarer folket mot dette. Samuel er jo en talsperson for Gud. De lytter ikke til rådene fra profeten. En mann som heter Saul blir kongen deres og sammen kjemper de mot filisterne og mange andre fiender under kongens ledelse. Herren sier «Drep menn og kvinner, småbarn og spedbarn, okser og sauer, kameler og esler.» Men kongen gir etter for folkets ønske og sparer på det beste av småfeet og storfeet for å ofre det til Herren. Siden Saul er ulydig, får han ikke være konge mer. Profeten Samuel sørger. Men historien fortsetter lenge før denne avgjørelsen blir tredd i kraft. Altså er Saul konge lenge etter at Gud har bestemt seg for å ødelegge for ham. 

Herren er en vanskelig herre å gjøre fornøyd, eller hva? Humørsyk og tverr.


Gud velger en gjeter til å ta over som konge: David, den yngste av sine syv brøde fra Betlehem. Vi er med ham på hans reise lenge før han faktisk blir konge. Altså har Gud bestemt han skal bli konge lenge før det faktisk skjer. 
Før tiden var ute, brøt David opp og drog av sted med folkene sine. Han slo i hjel to hundre filistere. Så tok han forhudene med seg, og la dem alle fram for kongen, så han kunne bli kongens svigersønn. Men da Saul så at Herren var med David og forstod at hans datter Mikal holdt av ham, ble han enda mer redd for David. Siden var Saul Davids fiende all sin dag.

Fra side 295.


Tok med seg forhudene på 200 mann. Der sitter de og skjærer de av. Noe så utrulig ekkelt. Altså. En blir stum. Ja, hva har du i sekken din der da? Ser stor og tung ut. Jo.. Nå skal du høre.

Kongen Saul er sjalu på David og prøver flere ganger å drepe ham. Husk at David er svigersønnen til kongen, og en mer komplisert svigerfar og sønn-forhold kan jeg ikke tenke meg. David har flere venner som hjelper ham å rømme og berge seg. Blant dem er hans svigerbror Jonatan som trosser sin far. David har ikke gjort noe galt og dette ser Jonathan. David og Jonatan inngår en vennskapspakt. Det er jo koselig da. Husker dere de vennskaps smykkene vi hadde da vi var små (jeg er født i 1990)? Ett halvt hjerte hver, satt sammen blir en hel.
Lenge er David på rømmen fra kongen Saul. Når David har mulighet til å drepe Saul (i en hule mens kongen bæsjer! LOL) lar han være; sparer ham. Viser igjen han er en bedre og god mann. Etterpå senker kongen stridsøksen. Dette gjentar seg. Nå skal han drepe David. Nå skal han spare ham. Drepe. Spare. Elskede svigersønn.

Det går lang tid fra tidspunktet Herren har bestemt gjeteren David fra Betlehem skal bli konge – til han faktisk blir det.
Vi får servert flere «små historier» om David ved siden av flukten fra Kongen. Som når han fikk seg flere koner, eller når han kjempet og vant mot kjempen Goliat. Men dette er småtterier sammenlignet med hans flukt fra den sjalu kongen.


Første Samuelsbok var en rotete leseropplevelse for den hopper frem og tilbake i tid; hendelsesforløpet er ikke helt ryddig. Ikke helt heldig. At kapitlene er lengre enn jeg er vant til fra tidligere lesning i Bibelen var også med på å bidra til rotet og tungt å lese. Første Samuelsbok er spesiell i sine hopp og fortellinger. All over the place.

Nå leser jeg Eva Luna (1987) av Allende (F. 1942). Etterpå skal jeg lese en roman (på norsk) av Dickens (som jeg allerede har hørt som lydbok på engelsk).

Så langt har jeg kommet i Bibelen: 


Første Samuelsbok, 34 sider
Det Norske Bibelselskap 2000
ISBN 82-541-0559-6
Innbundet
Bokkilde: Min egen, fått i gave fra mamma
Mine andre blogger:

Sitatbloggen min

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Trivsel!

SAMLESNING: PIRANESI AV SUSANNA CLARKE