torsdag 9. januar 2014

BORTE


Borte er den femte boken om kriminal etterforsker Jack Caffery. Dette er seks måneder etter avslutningen i forrige bok Hud. I begynnelsen av krimboken er Jack illsint på politidykker Flea; i forrige bok, Hud, så Jack Flea gjøre noe kriminelt uten hennes viten om hans overvåkne blikk; naturlig nok forstår ikke Flea hva som går av Jack – og Jack forstår ikke hva som foregår med Flea.


En voksen mann, skjult bak en julenissemaske, stjeler en bil med en liten jente i baksetet. Dette er begynnelsen på et mareritt der mannen i julenissemasken bare så vidt har begynt.

Det er en spennende karakter i bok fire og fem som er ganske enkelt bare utelatt i bok fem. Han nevnes i noen få setninger, og det er alt. Dette skuffer meg utrolig mye; Hayder som så ofte briljerer med gjennomtenkt handling som en rød strek gjennom hele serien, der ingenting er tilfeldig, har her bortvist en karakter som, hva? Hun gikk lei av? Hun ombestemte seg, trakk han ut fordi han ikke passet inn? Ba forlaget henne om å trekke han ut? Det er skuffende, det er ikke gjennomtenkt. Jeg håper han dukker opp i neste bok som kom ut i 2013, Poppet.I Borte slo jeg til med mitt skarpe hode og avslørte gjerningsmannen tidlig. Det er spennende selv om det faktisk ikke er meningen leseren skal vite hvem det er. Jeg digger de hundre siste sidene.

Som vanlig i Jack Caffery-bøkene er handlingen rotete med unødvendige sidespor; Hayder tar seg for god tid.Krimbøkene til Hayder om Jack Caffery har aldri fått over terningkast fire av meg på Bokelskere. Her er årsaken:

1.       Rotete handling
2.       Vanskelig å holde styr på karakteren og handlingsforløp
3.       Unødvendige scener og fjas
4.       For lang historie  


Krimbøkene til Hayder har positive sider også:

1.       Hayder er god på det engelske været
2.       Det er alltid spennende
3.       Menneskene hun skaper føles ekte
4.       Jack Caffery som er så jævlig mann
5.       Flea Marley   
BORTE av Mo Hayder
Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen
Bok 5 i serien om politi etterforsker Jack Caffery
Min utgave utgitt 2011 av Gylden Norsk Forlag
435 Sider
Lånt på biblioteket
ISBN 978-82-05-40824-1
Originaltittel: GONE 
Originalt utgitt av Bantam Press, Transworld Publishers, 2010

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Trivsel!

PIRANESI SKAL BLI FILMATISERT