torsdag 10. juli 2014

KVIT STEIN - JEG FORSTÅR SOM VANLIG INGENTINGDikt. Faen altså, hvorfor skal det være så vanskelig å forstå. Noen dikt trenger man ikke å forstå, de er fine i seg selv, de har fine ord og gir vakre bilder i hodet. Mens andre dikt må man forstå. Diktene i Kvit stein er slike; det er bare bra om du forstår.


Selve diktsamlingen plukket jeg fra søpla til Norli, kontaineren deres i bakgården. Den samme bokhandelen har gått konkurs nå for resten, jeg har ventet på det. Når man kaster bøker i den skalaen... da er noe galt med litteraturNorge. Har vi for mye litteratur? Har vi for høye priser på litteratur? Min mening på det siste: Nei. Men hva er greia da, hvorfor er det så få som bruker penger på litteratur, hvorfor kaster folk så mye. Jævla forbuker samfunn, kjøpe, kaste, kjøpe, kaste.

Problemet er at å lese, å ha bøker i hyllene, å låne bøker av hverandre, å snakke poesi, å sitere bøker i senga etter sex; det er ikke kult lenger, det ser og høres dumt ut, det har gått ut på dato. Det eneste som er kult er å lese fantasibøker ment for unge voksne og si det er flaut jeg liker det, men jeg klarer ikke å la være.

Å gud, hvor mange ganger må jeg si det: det er lov å høre og lese hva som helst. Alt er lov. Ingenting er rett og ingenting er galt. Så lenge det gir deg en mening så er det bra.

Jeg skulle ønske det er flere kjekke menn som går i gatene med en bok i hånda, jeg skulle ønske det var flere jenter som leste i friminuttene, jeg skulle ønske det var vanlig at de aller fleste.. de holder alltid på med en bok. Om det så er at de leser tre bøker i året, så leser de.

Men slik er det ikke. Å lese er ikke en kultur. Litteratur er ingen kultur i Norge. Det trange, lukkede klikken av de som leser litteratur er forbehold de aller beste i gamet.

Det er på tide med en revolusjon; litteratur burde være en kultur. Det burde være kult og alle har lov. Og da snakker jeg ikke om å gi ut bøker, men å lese bøker.

Tilbake til Kvit stein. Den er på nynorsk. Jeg liker nynorsk, det er vakkert, men dikt er vanskelig nok på bokmål, ikke gjør det værre enn det allerede er.

Fjerde etasje, jeg drikker øl, spiser pizzarester, en film med Keira Knightly går på lydløst på TV2 Filmkanalen. Hun spiller en gal, sexavhengig russer eller noe sånt. Jeg ser på over bokkanten. Jeg er trøtt. Klokken er ti over halv ti en fredagskveld. Lite visste jeg at dagen etter ville jeg ha menssmerter fra helvette og måtte avlyse alle planene jeg hadde lagt. Fortsatt gledet jeg meg til å legge meg, og snart stå opp. Naive hurpe - det er meg.

Jeg har på et blått miniskjørt jeg har arvet og en utvasket svær, hvit Batman t-skjorte kjøpt på Cubus for femti kroner for mange år siden.

Jeg leser ferdig Kvit stein før jeg legger meg. Og dette er notatene jeg gjorde meg. "Øl, pizza, miniskjørt, varmt". Når jeg ser tilbake på Kvit stein nå, 1 diktsamling og en barnebok senere, liker jeg boka, men må konkludere med at diktene er for vanskelig, men bra, men jeg kan ikke skrive om dem, for det er så mye jeg ikke forstår.

Nå må jeg gå meg en tur. Jeg er rastløs, jeg er grusomt stiv i bena etter 8 km i går, det er varmt, jeg er mett og jeg har vondt i magen. Over og ut.


KVIT STEIN AV ÅSMUND BJØRNSTAD
2009 ASCHEHOUG OG CO
ISBN 978-82-03-19535-8
SIDE 61
KILDE: MIN EGEN, PLUKKET FRA SØPLA TIL NORLI. UNNSKYLD.


2 kommentarer:

 1. Dikt er vanskelig ja. Kanskje derfor jeg har lest så lite av det. Hvem vet? :P
  Helt enig i at vi trenger en revolusjon. Folk leser for lite og det bør det gjøres noe med. Men det blir vel neppe lett i denne ekstroverte verden hvor folk må gjøre noe hele tiden, noe aktivt, noe man kan skryte av på facebook.
  Vi skryter vel alle litt på facebook, alle bøkene jeg registrerer som "lest" på Goodreads havner på facebook. Det er litt skryt fra min side, "Se jeg leser, så flink jeg er" :P Samtidig er det en liten oppfordring: "Se hvor mye interessant det finnes i litteraturen. Vil ikke dere også lese?"
  Jeg tror de fleste blar fort forbi uten å ta seg tid til å se på hva jeg har lest og om det kan være interessant, det er jo ikke interessant med bøker, det å lese er kjedelig og tar for lang tid.
  Jeg liker ikke at verden har blitt slik. Jeg vil ikke at litteraturen skal bli glemt. Kanskje derfor har jeg begynt å lese enda mer enn før, nesten som en besettelse.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for fin kommentar! :-D

   Jeg synes absolutt Goodreads og Facebook i skjønn forening er en utrolig god måte å oppmuntre andre til å lese. Det er positivt for det er ikke 'masete', du trer ikke boktips og bøker ned halsen på folk, enn bare VISER hat man leser og HVA man leser. Så får folk bestemme selv om de vil undersøke nærmere, la seg oppmuntre eller bla videre nedover nyhetsrullen.

   Jeg også, å lese=en besettelse. <3

   Slett

Trivsel!

PIRANESI SKAL BLI FILMATISERT