tirsdag 29. juli 2014

OPPFINNELSEN AV HUGO CABRET - EN KUNSTNERISK BARNE OG UNGDOMSBOK


Hugo kjente igjen boka. Det var samlingen med greske myter som hun hadde lånt av Monsieur Labisse. «Du har lest ganske lenge i den,» sa Hugo. «Å, jeg har lest den minst tjue ganger. Jeg tar den med tilbake til bokhandelen, leser andre bøker, og så velger jeg den igjen. Jeg liker historiene.»  
Side 370.


Oppfinnelsen av Hugo Cabret kjøpte jeg på Norli etter å ha lest dette fantastiske innlegget med bilder og tekst av Berit på bloggen Bøker og bokhyller. Det angrer jeg ikke på.

Boka er en barne og ungdomsbok drysset med bilder tegnet av forfatteren og tekst. Ideen er fantastisk og vakkert utført. Omslaget på boka er også ganske kul.

Tegningene i boka er blyanttegninger i svart/hvitt. De ser så ekte ut foran meg at jeg er redd for å gni ut blyet, og bli grå på fingrene når jeg stryker fingrene over arket.

Oversettelsen er litt rar. Jeg er også for voksen til å lese denne boken, egentlig, og hadde det ikke vært for tegningene hadde jeg kjedet meg nok så mye.


Hugo er en foreldreløs gutt i typisk Dickensstil som bor alene og må ta vare på seg selv. Han er fattig og ensom. Han bor i veggene på en stor jernbanestasjon i Paris. Der fikser han og passer på alle klokkene etter at hans slemme onkel som lærte han opp, bare forsvant uten å legge igjen noe beskjed.

Språklig er ikke dette en sterk bok. Barnebøker kan også ha et godt og spesielt språk, men det har ikke Oppfinnelsen av Hugo Cabret. Boka leste jeg ut på bare to dager og det var en fin leseropplevelse. Jeg gleder meg (!) til å se filmen.

Hugo hoppet frem i lesekøen min etter at jeg lånte den til Kine ulest. Hun snakket så varmt om den at jeg ikke ville vente lengre med å lese den. Rett etterpå leste jeg den andre romanen Brian har gitt ut, Himmelfallen, som jeg også har kjøpt på Norli. Det blir den neste bokanmeldelsen jeg vil skrive denne uken.

Akkurat nå leser jeg T.S. Spivets utvalgte verker, enda en bok jeg mener jeg leste om på bloggen til Berit. Den er fantastisk og det gleder meg at jeg har lest nok en bok som er blitt en favorittbok i år. I fjor fikk jeg nemlig ingen (!) nye favorittbøker. Men i år har jeg fått minst to. Hurra for leseåret to tusen og fjorten! Reif Larsen med T.S. Spivets utvalgte verker og Etgar Keret sin Suddenly, a knock on the door er mine nye favorittbøker. Hugo ble ikke en favoritt, men den er gitt topp terningkast og stjerner på Bokelskere og Goodreads.

Oppfinnelsen av Hugo Babret av Brian Selznick
2008 Cappelen Damm
1. Opplag
Orginal tittel: The invention of Hugo Cabret
Oversettelse Johann Grip (han har jeg lest en diktsamling av i år!)
553 sider
ISBN 978-82-04-138361
Kilde: kjøpt selv
8 kommentarer:

 1. <3
  Tror jeg må se filmen om igjen snart jeg også. Spent på om jeg liker den like godt etter å ha lest boka =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg så filmen på tirsdag kveld. Jeg kjedet meg; den er alt for lang, haha. Symes det om alle filmer jeg ser i år, jeg :-p

   Boka er best! Men filmen var absolutt ikke dårlig!

   Slett
 2. Jeg har hverken lest boken eller sett filmen, og tror det blir filmen først i så fall :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg mener den ligger ute på Netflix :-) Hvis ikke så er den garantert å finne på nærmeste bibliotek! :-)

   Slett
  2. Da skal jeg sjekke Netflix - takk for tips!

   Slett
  3. Den var dessverre ikke på Netflix :(

   Slett
 3. Heisann!
  Kult at jeg har inspirert deg til å studere Hugo (ikke nødvendigvis LESE..), det er som du skriver ikke en historie for voksne, men tegningene gjør den til ei lita/ tjukk perle likevel!
  Når det gjelder T. S. Spivets utvalgte verker, er det nok ikke jeg som er opphavet til inspirasjonen, men jeg lar meg lett smitte av entusiasmen din- og har allerede blinka den ut som 'må sjekkes nærmere'. Hvilket jeg allerede har gjort, og den har avansert opp til 'må leses'!
  Takk for tips og link ;o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tegningene = perle = enig!

   Supert at den havnet på leseliste for nå har jeg nettopp lest den ferdig og den er GOD. Åhh, for en fin leseropplevelse det var. Håper den faller i smak hos deg også.

   Jeg oppdaget forresten hvor inspirasjonen til å lese T. S kom fra: jeg etterlyste boktips om vidunderbarn da jeg laget en Bokliste om det på Bokelskere. Der fikk jeg tipset av en ivrig leser!

   Slett

Trivsel!

SAMLESNING: PIRANESI AV SUSANNA CLARKE