lørdag 5. juli 2014

SUDDENLY, A KNOCK ON THE DOOR - Etgar Kerets siste og beste novellesamling så langt


I even hate the whole bedtime-story bit. It's not just the awkward situation where you're forced to lie next to them in their little uncomfortable beds, or that emotional blackmail of theirs. And, trust me, they don't hold back, they'll roll you over a barrel to get another story out of you; but, for me, the worst part is the stories themselves. Always precious, with sweet woodsy creatures stripped of their fangs and claws; illustrated lies about worlds without evil, places more boring than death. 

- Side 129.


Den tredje anmeldelsen av Etgar Keret på kort tid, og den siste på en liten stund.

Jeg gledet meg som en unge til denne kom i 2012, jeg kjøpte den samme året som den kom ut; her er jeg to hele år senere, endelig lest den og kjempe fornøyd! Det gjorde absolutt ingenting å vente da Etgar Keret aldri går ut på dato.

Den førte novellen er 'tittelsporet'. En mann blir holdt som gissel i sin egen leilighet. Han blir tvunget til å fortelle historier med en pistol rettet mot seg. Historien kaller han 'Plutselig så banker det på', og underveis i fortellingen blir de stadig avbrutt av banking på døren.

Det er absurd. Og genialt. Men helt uten logikk. Novellene til Etgar er slik, de er skrevet med en enkelt språk, ribbet for unødvendigheter og lange setninger. Det er svart, humoristisk og tragisk. Jeg digger det og får aldri nok.

I en annen novelle som heter (oversatt til norsk av meg) 'Lyveland' blir en kronisk lystløgner bokstaveligtalt konfrontert av sine egne løgner. Alle historiene og karakteren løgneren dikter opp blir virkelig. Det er vanskelig å forklare, uten å ramse opp alle løgnene hans. Det skal jeg ikke gjøre.

Hva annet kan jeg si enn at jeg elsker Etgar Keret. I en alder av tjuefire har jeg allerede funnet en forfatter som inspirerer meg og som 'er meg'. Jeg føler meg hjemme i verdenen til Etgar, de føles så jævlig hjemme. Humoren, selvmordene - nesten alt av Etgar slår an hos meg.


Suddenly, A Knock on The Door av Etgar Keret
Farrar, Straus and Giroux
2012
189 Sider
ISBN 978-0-374-53333-5
Kilde: Kjøpt selv


Fosterkatten min Minnipus. 


6 kommentarer:

 1. Har blitt mer og mer nysgjerrig på Etgar Keret etter anmeldelsene dine. Spørs om jeg maser om å få låne de av deg etterhvert :P

  SvarSlett
 2. Hva annet kan du si enn at du elsker Etgar Keret, og hva annet kan jeg si enn at Keret må det bli lest as soon as possible! Jeg skal sporenstreks sjekke biblioteket :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Hurra! :-D Han er virkelig deilig å lese mellom tykkere romaner som du leser så mange av; han er jo så lettlest og det går så raskt :-D

   Slett
 3. Jeg har kjøpt meg (og startet på) denne ene og alene på grunn av deg. Vet ikke helt hva jeg skal synes ennå (er ca halvveis, måtte ta en pause når jeg skulle sitte på fly i 15 timer = trengte noe mer lettlest).

  De beste historiene synes jeg er helt fantastiske, men det er også en del historier jeg ikke "får tak på". Det er så absurd at det nesten blir substansløst, helt sikkert veldig mye symbolikk, undertekst etc. som jeg ikke får med meg - jeg har aldri vært noe god på det. Leser for fort. Vet ikke hvordan jeg skal forhold meg til fortellinger som blir for absurde; bare fokusere på følelsen det vekker i meg, - eller prøve å finne mer mening.

  Kommer til å lese mer av mannen da, så mye er klart. Dumpet borti dette intervjuet med ham, og ble veldig interessert i mannen også. http://www.believermag.com/issues/200604/?read=interview_keret

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har rett i at det er mye mellom linjene til Etgar, men ikke så mye som mange tror (tror jeg). Noen av novellene er bare absurde for å være absurde. Uten at de skal bety noe; de skal, som du skriver - bare gi deg en følelse. Og merkelige bilder i hodet av fortellinger du ikke har sett eller lest før noe sted.

   Jeg digger at du kjøpte (!) boka og at du leser den. Digger digger. Nå skal jeg lese intervjuet du linker til.

   Ha en videre fin reise! Du er tøff! :-D

   Slett

Trivsel!

SAMLESNING: PIRANESI AV SUSANNA CLARKE