tirsdag 30. juni 2015

BOKRYGGPOESI AV TIGER GARTE OG ROGER PIHL - JEG VANT DENBildekilde.Papirbøker, derimot, rommer denne ubestemmelige magien. Slik en god bokhandel er en magisk butikk. Da jeg var barn, var det lekebutikken som fylte magen min med tusen forventningsfulle sommerfugler. Nå er det bokhandelen. Jeg kan vandre inn om morgenen og tumle ut, stakkåndet og susete i hodet, sent på ettermiddagen. En ekte bokhandel bugner av bøker. Bøker du har hørt om. Bøker du aldri har hørt om. Bøker du blir glad for å oppdage. Lukten alene forteller deg at du er i en ekte bokhandel. Duften av papirstøv. Den skarpe aromaen av fargene på nytrykte omslag. Meter på meter med hyller fulle av de vakreste bokrygger. 


Fra side 6.Denne boken vant jeg i en konkurranse hos Karen med dette bokryggdiktet jeg laget ut av noen av bøkene som sto i bokhyllen hjemme hos en av mine storesøstre:
Sataniske vers
Mental voldtekt
Under huden
Svanesang
Morgenfugl og natteravn
Under en mykere himmel Boka gikk ganske raskt å lese og er perfekt til å ha stående til pynt på stuebordet slik at gjestene dine kan sitte å bla i den mens du lager kaffe. Nå har jeg et alt for lite bord til å kunne ha noe som helst pynt på den, for ikke å snakke om i det hele tatt å kunne ha kaffe, fat og slikt på den. Gjestene mine må holde kaffekoppene sine og legge tallerkene med kake på puppene/mannebrystet når de spiser. Bordet mitt stjal jeg fra fellesbua, Stine og Kristoffer hadde flyttet fra det så jeg tenkte som så at det var fritt vilt. Men i den perioden jeg brukte på å lese boka lå den altså framme på bordet, som alle bøkene jeg holder på med alltid gjør. Og da så mamma den og begynte å lese i den. Hun likte den veldig godt:Mitt eget bilde. Tiger Garte. Bildekilde.
Fremsiden på boka er veldig forseggjort. Veldig fin synes jeg. Etter å ha lest ferdig Den afrikanske farm følte jeg virkelig for å lese noe lett. Bokryggpoesi fristet med sitt søte omslag, som godteri på en tirsdag. Du har holdt ut siden søndag men nå fortjener du en bit kokesjokolade etter kjøttkakemiddagen som du laget fra bunnen. I dette scenarioet er Den afrikanske farm kjøttkakene og Bokryggpoesi kokesjokolade. Jeg skulle så klart tatt meg tid til å lese boka for lenge siden, kort tid etter at jeg hadde vunnet den. Det var ikke fordi jeg ikke hadde lyst. Det var bare at det føltes så urettferdig mot alle bøkene som hadde kommet i bokhyllen min før den. Men med tanke på hvor raskt det er å lese den skulle jeg jo så klart bare gjort det; vært litt vill og fri for en forandring. Ho ho.
Boka skal jeg ikke gi bort eller selge nå som den er lest fordi en dag har jeg kanskje et kaffebord og en leilighet som er stort nok for at jeg kan pynte det med kaffebordbøker. I tillegg ser den utrolig søt ut i bokhyllen, som godteri. Men viktigts: jeg beholder den fordi jeg vant den og fordi det er en hilsen TIL MEG på innsiden! TIL MEG! Se:Skannet selv. Vet ikke hvorfor det blir så kornete, hvorfor
skanneren gjør dette mot meg. Jeg liker å gå rundt i bokhandlene og kjenne på bøkene. Stryke dem, lukte, bla, og av og til - klemme dem inntil kinnene mine. Før jeg rødmer og blir flau og umiddelbart legger dem fra meg. På samme måte går jeg rundt på bibliotekene, men uten å klemme dem, bokstavelig, mot ansiktet. Man vet liksom aldri hvor disse bøkene har befunnet seg. . . 


Fra side 54.Roger Phil. Bildekilde.
Denne boka gir deg massevis av inspirasjon til å lage dikt ut av boktitlene dine. Den oppmuntrer deg
til å ta vare på papirbøkene dine, og å kjøpe papirbøker heller enn E-bøker. Aller mest får boka deg lyst til å lese lese lese hurra! Jeg har kjøpt noen få E-bøker i løpet av mitt 25 år gamle liv. Jeg foretrekker å lese norske bøker i papirform, engelske bøker som e-bøker (snedig med elektronisk ordbok), spesielt tegneserier og dikt gjør seg aller best på papir. Men det jeg liker aller best med e-bøker er at det er miljøvennlig, og at det ligger så utrolig mange gratise, lovlige e-bøker ute av drit gamle verk. En annen ting jeg liker med E-bøker er at de ikke tar noe plass, jeg er ikke så alt for glad i å ha så mange ting, men når en ser så mange filmer som meg, leser så mye som meg, hører på så mye musikk som meg - så er det klart jeg har en del. Det er ikke til å unngå. Men papirbøker er best. Det har sin sjarm, bokhyller er dritkult og vakkert og går aldri av moten.

Det som trekker denne boken ganske mye ned er at noen av de innsendte bildene i den fra folk som har tatt bilde av sin bokryggpoesi, har svært dårlig kvalitet, du ser ikke hvilke titler som står, du kan altså ikke lese alle diktene for de fleste er ikke sitert under eller ved siden av bildene. Det er kjipt.Bokryggpoesi av Tiger Garte og Roger Pihl
Juritzen Forlag AS 2012
ISBN 978-82-8205-339-6
125 Sider
Kilde: Min egen
Kaffebordbok


Meg på festival i helga her. Tatt av min andre søster, ikke hun med bokhylla. Jeg har også en:


og en

3 kommentarer:

 1. Så moro at du vant den! Det er så gøy å vinne konkurranser :-D
  Den boken må jeg lese en gang!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare si fra når du vil låne den :-)
   Den er raskt lest! :-)

   Dritmorsomt å vinne :-D

   Slett
  2. Weee :-) Skal jeg gjøre ja :-D

   Slett

Trivsel!

PIRANESI SKAL BLI FILMATISERT