tirsdag 29. desember 2015

DYR JEG HAR MØTT AV AUDUN MORTENSEN - VANSKELIG FABELI denne boken har Audun Mortensen skrevet tekster med dyr som begynner på bokstaven A også jobber han seg alfabetisk utover til bokstaven V. Igjen dette behovet for orden og system i kunsten som jeg også la merke til i boken hans 27 519 tegn med mellomrom. Allerede tidlig merker jeg det er noe her jeg liker veldig godt. Jeg er mektig imponert; Audun er så flink til å skrive; det er virkelig uvant å se pennen hans forme lange, delikate setninger når alt jeg har lest av ham før er dikt.Jeg la fra meg Dyr jeg har møtt i flere uker. I stedet konsentrerte jeg meg om forfatteren Falkberget. Dyr jeg har møtt er tung for meg. Jeg blir irritert; har vonde tanker som at Audunsen skriver vanskelig bare for å vise at han kan. Jeg føler det er personlig mellom Audun og meg. Audun er smartere enn meg. Vonde tanker å sitte med alene i sofaen. Det er ikke godt å føle seg dum. Jeg konsentrerer meg hardere og leser videre. Det er filosofisk. Jeg er forvirret; er det meningen jeg skal ta Audun seriøst? Jeg bruker lengre tid på boken og gruver meg til å plukke den opp.Audun er kjent for sin 'konseptuelle kunst'. På baksiden av Dyr jeg har møtt står det En samling små historier : eksempler og moteksempler til belysning av nyere norsk tenkemåte. Det står det svart på rødt hva tekstene handler om. Likevel klarte jeg ikke å ta til meg hva som faktisk sto på baksiden før jeg hadde kommet langt ut i boken og lest kjempe mange bokanmeldelser jeg fant på nettet med hjelp fra min bestevenn Google. At hvert essay har et dyr i seg gjorde meg også forvirret. Jeg måtte ta tyve steg ut og fem steg inn mot tekstene og jeg begynte å forstå. Litt. Det er ikke slik at jeg satt og reflekterte over disse essayene. Jeg var bare glad jeg kom meg levende gjennom denne tynne boka. Om jeg hade forstått litt var det flott. Og det tror jeg jeg gjorde.Refleksjoner rundt kunst som skal belyse hvordan nordmenn tenker. Whaaaat? Jeg tenker ikke sånn som denne boken sier vi tenker. Dette er en ryddig bok. Forseggjort. Gjennomtenkt. Filosofisk. Titlene er ganske morsomme. Humoristiske og spisse fabler. Jeg tvangsleste. Absolutt en av de vanskeligste bøkene jeg har lest. Jeg fikk det liksom bare ikke til å løsne i meg.Dyr jeg har møtt av Audun Mortensen
2014 Flamme Forlag
ISBN 978-82-8288-051-0
Norge
Fabel
95 Sider
Kilde: lånt på biblioteketHer går vi hver nesten dag. Vaner er bra for hunder har jeg hørt og lest. Jeg har også en 


OG EN 
2 kommentarer:

 1. Mortensen har ikke formulert de elegante setningene, men kuratert dem som en sann konseptualist. Her finnes appropriasjoner, altså avskrivninger, av Georg Johannesen og Kjell Heggelund, Ernst Bloch, Siri Hustvedt og flere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Herrigud! Er det mulig, hvordan skal slike som meg vite det, uten hjelp fra slike som deg. Jeg er egentlig ganske glad, for da er ikke Audun så ekstremt mye smartere enn meg, bare smartere. Er det ikke plagiat å ikke oppgi at han har kuratert dem/avskrevet dem under hver tekst?

   Uansett en fornøyelig bok.

   Digger hva du gjør på bloggen din nå forresten, leser, ser og noterer etterhvert som du opplyser meg om alle henvisningene/pekepinnene Audun har gjort i bøkene sine.

   Slett

Trivsel!

SAMLESNING: PIRANESI AV SUSANNA CLARKE