mandag 4. april 2022

DOMMERNE OG RUT

 


Sitter på biblioteket og skriver. 
Her er det Meråpent så jeg kan sitte her
etter stengetid! Genialt!

P
rosjekt Bibelen fortsetter. Leser den fra perm til perm. Har lest ferdig Dommerne og Rut i Det Gamle Testamentet. Begynner med mine skriblerier og favorittsitat fra Dommerne

Israelittene gjorde det som var ondt i Herrens øyne.


De glemte Herrin sin Gud og dyrket andre guder. Jeg slo opp ordet Dommerne i ordforklaringen helt bak i min utgave av Bibelen:  

De «Dommerne» som omtales i Dommerboken, var stammehøvdinger, som var kalt av Gud til å berge Israel i tider med krig og nød. Likesom profetene var de utrustet med ånd og kraft fra Herren. 

Når israelittene går mot herren/gjør feil overgir Herren dem til fienden. Når israelittene angrer på de gikk fra Herren og roper om hjelp kommer han dem til hjelp. Sånn holder de altså på en stund! Frem og tilbake. 

Forvirret en stund, var ikke sikker på hva en dommer var. Forsto det var en som var en utvalgt, men hva gjør den utvalgte? Leder? 
men før jeg hadde lest ferdig føler jeg at jeg forsto. Hadde jeg bare sett i ordforklaringen men en gang. Heh! 
Som det jeg har lest fra før i Bibelen kriges det også i Dommerne. Jeg tror altså ikke på at 300 menn overvinner over 120000. Søkt. Må vel regne med en del overdrivelse . . . Men tviler på dette er en overdrivelse: 

Gideon hadde sytti sønner, og alle var hans egne barn; for han hadde mange koner. 

Hva om det er normalt å ha 70 barn i Norge i dag? Blir stresset for jordkloden vår og miljøet bare ved tanken. 
Kom over et kult ord i Dommerne "spåmannseika". Kunne passet inn i en fantasy-historie med trollmenn og hekser.

Og sånn ellers så tilber israelittene gudene Ba`al. Det er jo meget interessant at Gud innrømmet det finnes flere guder enn bare ham. Men han er den riktige da. En blir jo nysgjerrig på de andre også. Hvem er de? Hva er deres kraft/magi?

 I Dommerne er det ingen konger i Israel. Da er det dommere i stedet for? 

Abimelek rykket fram mot tårnet og angrep det. Men da han nærmet seg porten i tårnet for å sette ild på den, var det en kvinne som kastet en kvernstein i hodet på ham så skallen ble knust. Abimelek ropte fort til sin våpensvein: Trekk sverdet og drep meg, så de ikke skal si at det var en kvinne som slo meg i hjel!» Da stakk tjeneren sverdet gjennom ham, så han døde. 


Det er noe helt eget å lese en så liten bok i format, med så løvtynne blad. Delikat. Mulig jeg har skrevet akkurat det før. Og det sitatet over; jeg trenger kanskje ikke å si det men som kvinne blir en jo irritert; samtidig kan en jo ikke annet enn å le. 


RUT

Skriften/kapittelet Rut er på bare 4 sider!  Kvinnen Rut mister sin ektemann, men i stedet for å gifte seg på nytt velger hun å bli med sin svigermor tilbake til hennes hjemby. Rut er barnløs. Tilbake får hun arbeide på åkeren til en "løsningsmann" som heter Boas. Svigermoren er en luring og ordnet det slik at Boas gifter seg med svigerdatteren. Og det var den lille historien. Jeg sverger jeg har hørt den før! Da jeg var liten hadde vi slike barne-bibeler med illustrasjoner. Historien var nok forandret på men husker tydelig ei fattig jente som gikk på åkeren og plukket opp rester etter de andre arbeiderne. 


Nå skal jeg ha en pause fra Bibelen. Holder på å lese Den endeløse planen (1991) av Isabel Allende. Har faktisk "bare" lest en roman av henne fra før og det føles litt rart med tanke på hvor mange bøker hun har gitt ut. Ikke minst har jeg ganske mange av henne i ulesthylla mi hjemme. Har ikke lest mange sidene i den men så langt er den veldig god! 

Så langt har jeg kommet i Bibelen: 


Dommerne/Rut
Det Norske Bibelselskap 2000
ISBN 82-541-0559-6
Innbundet
Bokkilde: Min egen, fått i gave av mamma
Dommerne er på 27 sider. 
Rut er på 4 sider

I fjor gravde jeg ned løken til visne påskeliljer. 
Ord kan ikke beskrive hvor glad jeg ble da den kom opp. 
Herre min hatt, så enkelt! Magisk! Følte meg som et lite barn 
og det føltes godt.  



3 kommentarer:

  1. Spennende prosjekt (jeg har sikkert sagt det før, men...)! Jeg har lest en del i Bibelen, men kun enkelte deler. Lykke til videre :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk Birthe! Jeg fortalte om dette prosjektet til en god kollega og hun responderte meg en anelse sjokk og sa At når en har ingen annen bok enn Bibelen, når alle andre er lest; da kan en lese Bibelen. Hehe! Ikke for alle dette her. Selv koser jeg meg med det, mellom andre bøker. Leser Isabel Allende nå, og henne er en forfatter jeg forbinder med bloggen din :-)

      Slett
    2. Det er en bok som er nyttig å ha lest, og siden du blogger om den samtidig, er sjansen større for at du faktisk husker mye fra den. Ja, Allende har jeg lest en del, og likt, men nå er det en stund siden :)

      Slett

Trivsel!

Høsten kommer sent i Alabama