lørdag 7. juni 2014

En smakebiten på en søndag #24 Shantaram av Gregory David Roberts

Shantaram leste jeg ut den tredje juni. Det er en bok som 'alle' har lest. Det viser seg alltid med slike bestselgere at jo, det kan virke som alle har lest de men når det kommer til stykket har ikke en eneste person jeg har snakket om Shantaram med - lest den. Eller hørt om den.
Så om du ikke har lest Shantaram: slapp av, ta det med ro, du er garantert ikke alene om det.


Shantaram er boka som har ligget lengst på leselisten min inne på nettsiden til mitt lokale bibliotek. Og som jeg alltid skriver etter å ha lest en bok som lenge har vært på leselisten: det er så tilfredsstillende.


Shantaram er en lang bok på litt over 900 sider. Om jeg anbefaler den? Nei. Jeg ble ikke skuffet eller overrasket, den leverer der den skal. Men dette er langt fra en perfekt roman og en merker som leser at dette er forfatterens første utgitte verk. Oversettelsen er heller ikke så god.
Shantarams sterkeste side er varmen i karakterene som blir beskrevet og humoren.

Akkurat nå har jeg hoppet av toget som er min planlagte leseliste, og tatt frem den siste novellesamlingen til en av favirittforfatterne mine: Etgar Keret. Den er jeg snart ferdig med - på mindre enn to hundre sider og lettlest som den er, og utrolig god - er ikke det noe rart. Etter en murstein som Shantaram har jeg ingen betenkeligheter med å hoppe av leseliste-toget i noen dager og lese akkurat det jeg vil lese. Noe jeg svært sjelden lar meg selv gjøre.

En lang smakebit, en av mine favoritter fra hele romanen, som gir et bilde av både den gode humoren og karakterene som er beskrevet med kjærlighet:

Jeg ytte ikke noen som helst motstand, jeg bare kollapset på leiet mitt, denne første natten i slummen.Sju timer senere, det kunne vært sju minutter for min del, våknet jeg med Prabakers ansikt over meg. Jeg blunket, jeg myste, og skjønte at han satt på huk med albuene på knærne og hodet i hendene. Til venstre for ham satt Johnny Cigar. Til høyre så jeg Jeetendra. 
«God morgen, Linbaba!» sa Prabaker overstrømmende. «Jeg må si du virkelig har en fantastisk snork. Så høy og fin! Som en ungokse i denne skuren din! Johnny synes også det.» 
Johnny nikket, han var enig. Jeetendra vagget på hodet.  
«Gamle Sarabai har veldig fin kurering for snorker,» kunne Prabaker opplyse. «Hun kan ta veldig spiss bambusspiss, lang som fingeren min her, stikke den opp i nesen din, og så har du ikke snork mer. Bas! Kalaass!»
Jeg satte meg opp på teppet og strekte stølheten ut av rygg og skuldre. Ansiktet og øynene var fortsatt grimete etter brannen, og jeg kunne kjenne at håret var tjukt og stivt av røyk. Morgenlyset skar inn gjennom hull i veggene på skuret. «Hva er det du driver med, Prabu?» Spurte jeg irritert. «Hvor lenge har du sittet og sett på at jeg sov?»
«Å, ikke så lenge, Lin. Bare som en halvtimer eller slikt.» 
«Det er ikke særlig høflig, vet du,» sa jeg mutt. «Det er ikke pent å se på folk når de sover.»
«Da beklager jeg den, Lin,» sa han lavt. «Her i vår India kan vi se alle sove, noen ganger. Og vi pleier å si at ansikten, når de sover, er venn med verden.»


Ha en god søndag!  37 kommentarer:

 1. Så fin en smakebit.:) Jeg har ikke lest Shantaram. Har vel ingen planer om det heller… Ha en fin søndag::)

  SvarSlett
 2. Takk for smakebiten. Shantaram ble nevnt i et radioprogram for noen dager siden - husker ikke hvilket. Ikke lest den. Jeg har notert meg Etgar Kerets "Bussjåføren som ville være Gud" - ble anbefalt i boken til Hanne Eggen Røislien: "Israelerne - kampen for å høre til.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bussjåføren som ville være Gud er bra. Om du skal lese Gaza Blues av Etgar, les den på engelsk. Bussjåføren kan leses både på engelsk og norsk. Men best på engelsk, så klart. Lettleste, med korte setninger.

   Slett
 3. Jag läste Shantaram ett litet tag efter att "alla" läst den och jag tyckte den var väldigt bra, men den kunde ha varit mycket bättre om den redigerats ner till hälften. Hela den där historien om Afghanistan eller var han nu var kunde ha tagits bort.

  SvarSlett
  Svar
  1. Der sier du noe! Jeg er HELT enig med deg! Alt om Afghanistan skulle ikke vært med. Bortkastet og teit hele den sekvensen. Også da han passet den lille gutten, vi fikk ikke vite noe nesten, bare begynnelsen og slutten, så det kunne også vært tatt vekk.

   Slett
 4. Det var en fin smakebit:-) Jeg har hatt boken på ønskelisten i flere år men jeg har alltid kjøpt en annen bok i stedet, det har kanskje hatt med tykkelsen på boken å gjøre.
  P.S. Det var kjekt at jeg fikk deg til å le i går da... hihi...det var jo litt av en skriveleif også...måtte le av kommentaren din!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bra du ikke ble lei deg for Instagram-kommentaren min og tok det med godt humør :-D
   Den skrifeleifen gjorde meg virkelig godt! Fortsatt, når jeg tenker på den katten som horer på regnet, nå lo jeg høyt i et rom med andre fremmede mennesker. haha :-D

   Slett
 5. Shantaram kjøpte jeg ifjor og hadde planer å kose meg med mursteinen igjennom sommeren, men det ble det ikke noe av. Kanskje jeg må finne den frem denne sommeren, for jeg har virkelig lyst å lese den. Synd den var bare sånn midt på treet for deg, håper jeg liker den litt bedre:) Takk for smakebiten!:) Ha en nydelig dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Da må du kose deg med Shantaram i sommer om du leser den!

   Ha en super duper nydelig dag du også!

   Slett
 6. Så fin smakebit. Jeg er også av dem som har lyst til å lese den, men som blir litt "skremt" av sideantallet. Lese den skal jeg uansett....en dag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er virkelig skremmende med bøker på 900 sider!

   Kos deg med Shantarm år dsgen for den har kommet!

   Slett
 7. Hehe, jeg må nok føye meg på listen over dem som ikke engang har hørt om denne ;) Takk for smakebiten og ha en fin søndag :)

  SvarSlett
 8. Bra smakbit, jag har läst Shantaram och jag gillade den men blev inte överväldigad.
  Mia

  SvarSlett
 9. "Alle" er jeg nok ikke medlem av, for denne boka har jeg ingen planer om å lese. Trass i en nydelig smakebit fra deg. Håper du får en fin pinsedag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Håper du får en fin torsdag!

   Slett
 10. Det var en nydelig smakebit! Jeg har heller ikke lest Shantaram. Jeg har lyst, men selve tykkelsen har avskremt me :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk!

   Ja den er virkelig en tjukkas hæhæ!

   Slett
 11. Så fin smakebit :) Har ikke hørt om denne boken før, så vi får se om den kanskje står på leselisten min om noen år ;) Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 12. Ny bekantskap för mig så tack för smakbiten. :)

  SvarSlett
 13. Shantaram läste jag för några år sedan och jag tyckte mycket om den. I höst ska jag själv till Indien, men jag läser nog inte om denna tegelsten för det. Letar annan litteratur istället :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Masse bra litteratur om India sikkert så det høres fornuftig ut.
   Selv kommer jeg bare 2 romaner om India som jeg har lest: Shantaram og Balansekunst; Balansekunst er litterær perfeksjon men en får ikke lyst til å dra til India av den akkurat.

   Ha en god og trygg reise til India!

   Slett
 14. Den här har faktiskt inte läst än men den står i bokhyllan. Får kanske bli ett sommarprojekt... :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kos deg med den i sommer.om det blir den!

   Slett
 15. Så skönt att den kanske inte är ett måste i alla fall. Den står i hyllan här och jag har precis som du fått intrycket att "alla" läst den, men nu blir du bara den tredje som jag vet definitivt har läst den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, se der ja! Selv har jeg faktisk funnet noen jeg kjenner som har lest den. Ingen andre har altså hørt om den en gang. Spesielt i grunn.
   Nå skal jeg begynne på Dickens!

   Slett
 16. Vel, jeg har ikke lest boken, og heller ikke hørt om den før nå så jeg slo den opp på bokelskere og fant at "boken tar utgangspunkt i forfatterens opplevelser fra livet på rømmen; et liv i randsonen av hva et menneske kan tåle". Akkurat det høres interessant ut, men det spørs om jeg kommer til å prioritere den. Etgar Keret høres mye mer spennende ut, gleder meg til du skriver mer om ham :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Etkar Keret er helt klar mye mer spennende. Han har du jo også lest en novellesamling av før som du vant i en konkurranse fra meg. Jeg forsto det ut fra anmeldelsen din du syntes det var bra, men traff ikke helt.

   Uansett, Suddently A Knock On the Door er den beste så langt. Trist å være ferdig med den.

   Slett
 17. Nei, det var dumt at anmeldelsen virket negativ, jeg likte novellesamlingen svært godt og har tenkt å lese mer av Keret! Så jeg noterer meg "Suddently A Knock On the Door" :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra du likte Etgar Keret. Anmeldelsen din virket ikke negativ i det hele tatt; det var bare jeg som leste feil mellom linjene, eller ikke helt så entusiasmen. Men nå skal man vel heller ikke måtte bruke utropstegn og storebokstaver for å vise man liker noe.

   Wiih, håper du koser deg med Suddently A Knock On the Door like mye som meg når det blir den sin tur å bli lest!

   Slett
  2. Det var godt at det var slik, men når jeg leser den om igjen ser jeg jo at den ikke akkurat bobler over av entusiasme. Nå går jeg gjerne litt stille i dørene, men Keret burde ha fått mer synes jeg så takk for at du påpeker det :)

   Slett
 18. Jeg har denne boken i bokhylla, men ble litt skuffet over at du ikke ble så begeistret for den. Vil helst at boken skal være ganske god dersom jeg skal komme meg gjennom 900 sider ++ :p hehe
  - Siri

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant! Det var jo det som var meningen da jeg begynte på den, den skulle være Balansekunst, Drageløperen og Tusen strålende soler i en og samme bok på hele 900 sider. Shit happens.

   Hvem vet, kanskje du faller pladask for den!

   Slett

Trivsel!

SAMLESNING: PIRANESI AV SUSANNA CLARKE