søndag 25. oktober 2015

FUGL AV LISA AISATO - HELT NYDELIG

Jeg hadde egentlig lagt meg, men naboen vegg i vegg har fest. Jeg venter på at de skal dra ut på byen så jeg får noen timer søvn. Jeg kjenner jeg ikke kan bo her mer. Pga av kvaliteten på leilighet, som at dusjen min er på kjøkkenet bak en skyvedør, at varm vannsbeholderen er på størrelse med en ballong, og at etter å ha tatt oppvasken er det ikke nok vann igjen til å dusje, at det er så lytt, at det er midt i byen . . . mamma har en hund som er er nervøs og vakthund,; han bjeffer hele tiden og kan ikke være alene hjemme uten å bjeffe non stop. Nå har de fått en skriftlig klage. For at ikke hunden skal bli omplassert må jeg ta han. Jeg vil ikke ha hund fast, jeg vil ikke ha det ansvaret, jeg har mer enn nok å tenke på fra før. Men jeg har ikke noe valg, føles det som. Jeg må finne et sted å bo der jeg kan ha hund, som jeg har råd til og som han kan være hjemme alene mens jeg er på jobb og bare kan bjeffe uten å være til bry . . . Livet er ganske kjipt for tiden og jeg er ganske håpløs. Men jeg tror og vet det blir bedre. Jeg må bare ta en ting om gangen og ikke sette så høye mål. Når livet går en i mot er bøker som Fugl av Lisa Aisato gull verdt!

Fugl er en barnebok. Jeg leste om boken for første gang her. Nå har jeg ikke bare lest denne men alle de fire Lisa har skrevet og illustrert selv. Hun har illustrert for mange andre forfattere også, men blant annet denne har hun også skrevet.

Jeg har hørt og lest så mye positivt om denne boken. Forventningene var skyhøye. Og de ble ikke skuffet! Lisa har en helt egen måte å illustrere på, hvert bilde hun lager er som et kunstverk alene som du kan henge opp på veggen. Jenta som er hovedpersonen i denne barneboka er tegnet, malt med så kult hår. De ligner på dreads. Jenta ønsker å være en fugl. Det er en melankolsk stemning i boken. Hun vil bli en fugl og fly vekk. Fra hva? spør jeg meg selv om. Hun bor hos bestefaren sin. Jeg ble redd han er en pedofil eller voldelig. Men måten han er fremstilt på tyder ikke på at han er noe annet enn snill og kjærlig. Men jenta drømmer altså om å bli en fugl å fly vekk. Dette er jo typisk når du begynner å bli tenåring. Du vil ut og utforske verden. Kanskje er du ikke så komfortabel i kroppen din som begynner å få kroppshår og lukter vondere og vondere når du trener. Kanskje vil du ikke være en gutt, men jente. Eller omvendt. Kanskje vil du være en fugl. Jeg husker så godt tiden da jeg var tenåring. Jeg følte meg annerledes (og var det). Jeg hørt på hip hop og svart, norsk metal (fortsatt). Jeg hørte på nirvana (og gjør det enda). Jeg så sære filmer og jeg festet med de som var litt eldre enn meg for de hadde jeg mer å snakke om med. Jeg leste alt jeg kom over i hyllene hjemme og på biblioteket. Og jeg gikk og gikk og gikk turer med hunden min Tuppin i skogen. Jeg var vel ikke så ulik jenta i boken, jeg følte meg som noe annet enn jeg var, følte ikke kropp eller stemme stemte med det speilet fortalte meg. Med tiden godtok jeg at jeg ikke så ut som en barbiedukke og heller ikke ble bedre i håndball. Jeg følte jeg ikke var flink til noe, alle andre hadde et talent. Som voksen, eller ung voksen da (25 år, både barnslig og moden for alderen) har jeg oppdaget at jeg er så flink til mye. Noen av drømmene mine har gått i oppfyllelse: jeg bor ikke hjemme mer, jeg er ikke like sjenert lengre, jeg er mer selvsikker (men samtidig ikke på noen områder), jeg har vært på festivaler og drar jevnlig på konserter, jeg hjelper dyr. Slike folk syntes jeg var så kule og nå har jeg blitt en sånn kul person.
Men jeg ser fortsatt ikke ut som en rocka barbie, jeg spiller fortsatt ikke noe instrument, har fortsatt ikke førerkort og vet fortsatt ikke hva jeg skal gjøre med meg selv. Jenta i boka fikk også en drøm i oppfyllelse. Hun ble en fugl. Og hjemme sitter bestefaren og venter på at hun skal fly hjem igjen med de andre fuglene når årstiden for det nærmer seg.

En trist, nydelig og vakker barnebok. Et kunstverk! Jeg har fått både mamma og søsteren min til å lese barnebøkene, de er så glade i å male og tegne. De også liker dem.Fugl av Lisa Aisato
Gyldendal Norsk Forlag AS 2013
ISBN 978-82-05-44415-7
Barnebok
Kilde: lånt på biblioteket


Forfatteren. Bildekilde.

6 kommentarer:

 1. Å ja! Fugl er nydelig, både tekst og tegninger. Det er eneste boka jeg har lest av forfatteren, men den kommer til å bli husket helt til (forhåpentligvis) barnebarn dukker opp en gang :)

  SvarSlett
 2. Ååå, Heidi! Nå ble jeg både glad, trist og litt fortvila... Glad for å få en påminnelse om denne nydelige boka, og ikke minst for å sjå hvor du "oppdaga" den ;o) Trist fordi jeg har gitt bort boka jeg hadde, jeg må sjå til å få kjøpt meg ei ny ei, for det er som du skriver; den virker nok litt antidepressivt. Uten ekle bivirkninger. Og fortvilelsen kom av problemene deres med dårlige husrom/ misfornøyde naboer/ den fortryllende vesle hårtjafsen. Har dere funnet en løsning? Håper virkelig, virkelig det!
  Nå tar jeg med meg hundene, Lindgren, Bjorvand og Aisato og går og legger meg. God natt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Heia. Takk for fin kommentar! Ingen løsning enda, men det er min feil da jeg har sått på stedet hvil en stund. Sitter litt fast men håper og tror jeg løsner snart og kan begynne å lete etter et sted til hunden og meg. Vanskelig, kan ikke ha naboer (pga av bjeffing), må være sentrumsnært da jeg ikke har førerkort og ikke for dyrt. Aiai.
   Håper du sov godt og at du sover godt også i natt! Skal legge meg straks jeg også. Sammen med Harry Hole...

   Slett
 3. Det med leiligheten høres jo drit kjipt ut! Håper det ordner seg for deg! <3

  SvarSlett

Trivsel!

PIRANESI SKAL BLI FILMATISERT