fredag 7. juni 2013

Fredag


Det er fredag. Jeg har ingen planer. Som vanlig om sommeren er jeg trøtt. Allergisk. Jeg sitter i den lilla store sofaen min som knirker hver gang noen setter seg eller reiser seg og leser Jotnens hjemkomst av Andreas Bull Hansen, første bok i en trilogi. En venn, SE anbefaler den. Jeg har lest hundre og åtte sider. Jeg kjeder meg litt men har nok av ting å kunne sette fingrene i og gjøre. Det sies at bare kjedelige mennesker kjeder seg. For tiden er min favoritt ting å gjøre å klatre opp en ås. Det er noen kilometer å gå dit, selve det å gå opp åsen er ikke så langt. Bare bratt. På toppen bruker jeg å lese noen sider i boka jeg holder på med. En eller to sider, kanskje tre. Så går jeg ned igjen. Nå lurer jeg på om jeg skal gå opp i kveld igjen. Jeg er ikke så stiv som jeg burde være etter i går. Jeg er bare hoven. Jeg har ofte hovne ben, jeg vet ikke hvorfor. Det er som om du ser vannet i dem. Jo, jeg skal nok gå opp i dag også. Så lenge det ikke begynner å regne ned, på himmelen er det store mørke skyer som bærer på torden. Regner det mye går jeg heller på tredemøllen på soverommet. Jeg er mett, har spist spagetti med Carbonara og karbonader. Ikke så godt, har ikke så mye å si så lenge jeg er mett.Jeg trener ikke når jeg er mett. Jeg hater å gjøre noe når jeg er mett. Er jeg mett vil jeg sitte i ro, lenge. La det synke ned.

Jeg går på kjøkkenet og lager kaffe med den godt brukte kaffetrakteren jeg kjøpte for ingenting på et loppemarked forrige sommer. Planlegger å stille meg i vinduet og ta en røyk til. Så skal jeg fortsette å lese om Tyr Ar som dør og våkner i Gladsheim, guden Odins bolig, hans kjære venn. Men Tyr husker lite av det de forteller ham. De sier han er en Gud. En kriger. Odins høyre hånd. Kaffe med melk og sukker i.


16 kommentarer:

 1. Fredager er fine synes jeg. Eneste planene jeg hadde i dag var at etter jobb skulle jeg levere en pakke. Det gjorde jeg ikke. Jeg leste som vanlig litt før jeg dro på jobb (fantastisk bok forresten). Ellers er jeg (som jeg sikkert har nevnt x antall ganger allerede) spent på hva du synes om Jotnens hjemkomst. Nå har jeg et innblikk; den kjeder deg og du trenger kaffe. Det at kun kjedelige mennesker kjeder seg er jeg helt uenig i. Jeg tror derimot at det er bra å kjede seg, kun da vil en oppdage at det er noe å ta seg til. Dine fjellturer fikk meg til å tenke på "Slik talte Zarathustra" som jeg leste for mange år siden. Spesiell sak, men interessant!

  SvarSlett
  Svar
  1. 'Slik talte Zarathustra' har jeg ikke hørt om, den høres bibelsk ut. Jotnens hjemkomst liker jeg så lang. Lærerikt. Jeg har det med å glemme det jeg før har lært. Mannen i fortellingen savner damen sin og sørger stort. Selv drikker han ikke men alle de andre drikker øl hver kveld. Tenkt det, hver kveld.

   Slett
  2. Den er ganske spesiell, og bygget opp etter Bibelens stil. Et glass vin skal daglig skal visst være helsebot, men jeg tror ikke det samme gjelder for øl. Det tyder ihvertfall bra at du liker boken :)

   Slett
 2. Er det boka som kjeder deg, eller bare kjeder du deg? (For jeg kan av og til bli rastløs og føle kjedsommelighet av å lese, selv om boka er bra, jeg blir bare lei av å lese.) Hørtes nemlig ut som en interessant ut, jeg er veldig glad i norrøn mytologi. Leste Voluspå i dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du forstod det rett; boka kjeder meg ikke, bare meg som er rastløs men tiltaksløs. Ingenting litt trening ikke kan fikse. Jeg har lært at når jeg blir slik er det fordi kroppen har ekstra energi å bruke opp. Innbiller meg det.

   Jeg liker også det norrøne, spesielt godt når jeg kjenner ting fra Ringenes herre og forstår hvor Tolkien har funnet navnene til karakterene sine og stedene. Voluspå kunne jeg tenkt meg å lest men vet jeg kommer til å slite med språket. En 'oversatt' og veldig forenklet utgave hadde vært noe for meg.

   Andrean Bull-Hansen holder seg til den kjente historien (med noe friheter så klart) for nå har den kjekke Balder nettopp blitt myrdet. Siste bok i trilogien heter da også Ragnarok så.

   Slett
  2. Jeg har eddadiktene "oversatt" til bokmål hvis du vil låne! Bestilte den boka til K for mange år siden :)

   Slett
  3. Ja takk! :-D Om det er greit for K såklart. Så kul gave å gi til noen.

   Slett
  4. Ja takk! :-D Om det er greit for K såklart. Så kul gave å gi til noen.

   Slett
  5. Bare å si ifra når det passer, så skal du få låne den :) Alle bøker er trygge i dine hender!

   Slett
 3. Hm, ja, la merke til både Durin og Gandalv i Voluspå! Gøy! :D

  SvarSlett
 4. Nekter å tro noe som helst på at du er et kjedelig menneske i alle fall.

  Fine bilder!

  SvarSlett
 5. Det sitatet er sagt av kjedelige mennesker, pføy ;)
  Jeg har også lest den boka, jeg syns den var veldig bra, men merket at jeg måtte ha en pause før jeg gyver løs på bok nr to, jeg merker at de er skrevet av en voksen mann for å si det sånn, mye informasjon og mye som skjer :) kos deg i helgen <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har så rett, jeg er enig. Merker det er en mann som har skrevet den ja. Jeg har kommet et stykke nå og liker den så langt og tar meg selv i å glede meg til å begynne på nummer to allerede. Jeg skriver flittig ved siden av at jeg leser, er en del navn på Guder og slikt å holde styr på. Bruker krtet på innsiden av permen flittig også. Nyttig.

   Slett

Trivsel!

SAMLESNING: PIRANESI AV SUSANNA CLARKE