søndag 2. juni 2013

Smakebit på en søndag #14 ÅNDENES HUS av Isabel Allende


Det vanligste, eller skal jeg skrive det det er meningen vi skal gjøre, er å dele en smakebit fra boken vi leser akkurat nå. Det gjør ikke jeg bestandig. Det tar sin tid å finne en god smakebit, det er ikke bestandig jeg har funnet en i boka jeg leser eller om boka i det hele tatt inneholder en passende godbit. Derfor deler jeg også denne gang en smakebit fra en bok jeg nettopp har lest. Grensen går så klart med jeg ikke deler noe fra en bok jeg ikke har åpnet. Åndenes hus leste jeg ut på fredag.

Smakebiten er lang men bær med meg da den er morsom og vel verdt å lese. Ha i bakhodet når du leser at damen som gjør skøyerstrekene er svært gammel. Da blir det morsommere.


Nana hadde det for seg at en skikkelig støkk ville få jenta til å snakke, og i ni år fant hun på de mest desperate måter å skremme Clara på, men oppnådde ikke annet med det enn å gjøre henne upåvirkelig av overraskelser og forskrekkelser. Det varte ikke lenge før Clara ikke var redd noe. Hun brydde seg ikke om at det dukket opp gustne og utmagrede uhyrer i værelset, ikke om at vampyrer og djevler dunket mot ruten. Nana kledde seg ut som fribytter uten hode, som bøddel i Tower of London, som var varulv og djevel med horn, alt etter hva som falt henne inn, og ideene fikk hun fra noen skrekkinnjagende brosjyrer som hun kjøpte med dette for øye, og selv om hun ikke kunne lese dem, kopierte hun illustrasjonene. Hun fikk for vane å snike seg lydløst gjennom gangene og gyve løs på piken i mørket, gaule bak dørene og gjemme levende småkryp i sengen, men det lokket ikke et eneste ord ut av Clara. Noen ganger mistet Clara tålmodigheten, kastet seg ned på gulvet og sparket og skrek, men uten å ytre en eneste lyd på noe kjent språk, eller også brukte hun den lille tavlen hun alltid gikk rundt med og skrev de verste skjellsord til det stakkars kvinnemennesket, som trakk seg tilbake til kjøkkenet og gråt over slik mangel på forståelse. 
- Jeg gjør det jo til ditt beste, lille engelen min! hikstet Nana, svøpt i et blodig laken og ansiktet vertet med en brent kork.


 32 kommentarer:

 1. Fantastisk :-) Og, ja. Det gjør det mye bedre å tenke at det er en gammel dame :-)

  SvarSlett
 2. Ja, det her er en kjempebok.:) :) Kos deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ferdig med Åndenes nå og har begynt på neste bok i listen. Håper det blir kos der også...

   Slett
 3. Jag tror inte jag har läst boken, men jag är ganska säker på att jag sett filmen. Nu funderar jag på om jag kanske skulle läsa boken ändå :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg så filmen nå søndag kveld. Ok filmatisering. Du får fundere en stund til. Personlig synes jeg Carolina De Robertis' debutroman Det usynlige fjellet er bedre og de handler om det samme, bare for å gi det litt mer å fundere på. Hihi?

   Slett
 4. Jag vill verkligen läsa boken :) Om jag inte har fel så står den på min läslista... :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en sånn bok som 'alle har lest', slikt føltes det for meg. Tittelen hadde jeg hørt nevnt utrolig mange ganger i flere år. Greit å ha endelig lest den men om jeg synes den er et must-read? Nei.

   Slett
 5. Dette høres ut som en god bok å lese til høsten, har den alt notert ned. Takk for veldig fin smakebit! Kos deg med neste bok!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :-D Romanen vil gjøre seg unektelig godt om våren, sommeren og høsten, mye av handlingen foregår på et gårdsbruk i et varmt land der det er noe fokus på arbeiderne og arbeidet som må gjøres på stedet.

   Slett
 6. Smakebiten du har valgt er hentet fra en av mine favorittforfattere og bøker : ) Isabel Allende har hatt mye å si for mitt forhold til litteratur - hennes magiske realisme trigget så absolutt leselysten min.

  Takk for god smakebit og riktig god søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ordene 'magisk realisme' lyder så fint.

   God mandag til deg!

   Slett
 7. Nå fikk jeg ihvertfall lyst til å lese den boken om igjen!

  SvarSlett
 8. Husker jeg likte denne boken veldig godt. Takk for fin smakebit som ga meg en påminner. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 9. Har ikke lest noe av forfatteren før,men denne skal i hvert fall leses,det er helt sikkert. Tusen takk for en fantastisk smakebit:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Jeg tror du vil like den :-) En stor roman! Ikke nødvendigvis stor i størrelse men i innhold. :-)

   Slett
 10. Det här är en sådan författare som jag tror jag läst något av, men minns inte vilken bok... Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Sånn kan det gå når man har lest mange bøker! :-D

   Slett
 11. Jeg har lest boka og sett filmen, og jeg klarer ikke helt finne ut om jeg likte de eller ikke! Litt sært tror jeg?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke så veldig sært, jeg er *nesten* der selv. Filmen synes jeg var OK. Romanen er også Ok. Nei, ikke sært!

   Slett
 12. Kjempebra bok og film! Liker Isabell Allende veldig godt. Har lest flere bøker av henne, og hun er alltid spennende. Både trist, romantisk og historisk god.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg så filmen søndagkveld med Netflix før jeg gikk og la meg. Hadde jeg ikke rett: jeg hadde sett *deler* av den da jeg var alt (!) for liten. Jammen husket jeg det lille jeg hadde sett godt. Gjorde stort inntrykk på ei lita jente det der..

   Super kommentar, enig i at hun er historisk god. Jeg lærte om Sør-Amerikas historie av å lese Åndenes hus. Jeg haaaaar jo lært historien før men jeg er en av de som glemmer. Supert med repetisjon!

   Slett
 13. Filmen var mycket bra. Blev lite sugen på att läsa boken. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg så filmen nå på søndag. Boka er bedre!

   Slett
 14. Eg hadde eit sterkt forhold til Isabel Allende og søramerikansk magisk realisme i mine yngre dager, og Åndenes hus var første boka eg las av forfattaren. Elska den boka! Lenge sidan eg har lese Allende no, men humrar godt av smakebiten:)

  SvarSlett
 15. Flott smakebit! I dag har du og jeg gjort akkurat det samme; delt fra en bok vi nettopp har lest :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra det er flere! Har merket meg de aller fleste deler fra begynnelsen på en bok de nettopp har begynt med, nemlig.

   Slett
 16. Dette viser Allendes humor som jeg liker så godt. Hun må være et fyrverkeri av en dame som har skrevet slike bøker. Takk for smakebiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hun slår til med noen gullegode setninger som slår fra seg gnister!

   Slett

Trivsel!

SAMLESNING: PIRANESI AV SUSANNA CLARKE