fredag 21. desember 2012

Mange mennesker tror at jo flere bøker de leser om gangen jo mer får de lest. Sannheten er det motsatte: Jo flere bøker du leser om gangen, jo mindre bøker fullfører du. Er dette et paradoks

En ting til. I nyhetene (ja, jeg ser nyhetene nå, jeg har fått meg TV-kanaler, hvorfor gjorde du det tenker du, det finnes jo Netflix, og ja jeg vet, jeg er enig, hvorfor gjorde jeg det, og nå kom jeg på hvorfor, jeg ville se nyhetene, jeg ville la reklamen blafre i bakgrunnen når jeg leser så jeg ikke skal være så ensom, tenkt hva du vil, det fungerte: jeg er mindre ensom, å lese bøker er en ensom ting å gjøre, jeg kjenner ingen jeg kan bare sitte å lese med, hver person med hver sin bok i hver sin sofakrok, 'hei, skal vi lese sammen fra klokken tre til seks?' Ja, takk, snakkes da, det hadde vært fantastisk men sånn er ikke verden, sånn er ikke folk, folk vil snakke høl i huet mitt vil de, og der sitter jeg og tenker skal jeg aldri bli ferdig med den jævla diktsamlinga, hvorfor oversetter jeg ikke en side hver dag, hva er galt med meg, jeg får jo ikke en gang betalt for det og likevel er det noe som har blitt viktig å oppnå akkurat som om det har blitt et mål og når jeg når det målet har jeg vunnet, vunnet over hvem? Meg selv? Eller forfatteren? Begge har jeg vunnet over og det sitter jeg og tenker på mens en eller annen forteller meg noe om seg selv og tror jeg hører på når jeg egentlig tenker nå kunne jeg ha oversatt tre hele linjer) fortelles det om politikeren Rune Øygard som har hatt upassende kontakt og seksuell omgang med ei mindreårig jente. Er dette, i tillegg til å være mye annet, fraternisering?

Det har fungert, jeg har lært meg og ikke minst klart å huske noen av ordene jeg slo opp. Flott. Årsaken til at jeg begynte å skrive ned fremmedordene var at boka jeg da leste var kjedelig eller tung (eller begge deler på en gang) og at å skrive ned ordene ble en slags lek og det eneste som fikk meg fremover i boka var min leting etter alle ordene som jeg ikke kunne forklare. Man har det ikke morsommere enn man gjør det selv, og nå tenker du nerd, og du har sikkert litt rett. Jeg var ikke slik som dette før, jeg var virkelig ikke det men noe har hendt. Nå liker jeg bare roen jeg finner i å holde hodet opptatt med noe, hva som helst. Jeg vil heller at folk flest skal tro jeg er en viter enn å vite hvor lite jeg faktisk vet for det er flaut, faktisk.6 kommentarer:

 1. Om så er tilfelle er det jo et paradoks, men for min egen fullfører jeg ikke færre bøker selv om jeg har startet på flere samtidig. Min erfaring tilsier at en eller to av bøkene blir viet oppmerksomhet og de andre satt litt i bero. Likevel, situasjonen per dags dato er jo at det har blitt et for langt opphold i lesingen av to av bøkene. Men lest blir de. Til slutt.

  Hm, jeg skulle gjerne hatt en å lese sammen med. En som var stille og ikke avbrøt hele tiden for å fortelle hva som skjedde i boken. Er det ikke slik når en ser på tv? Man forlanger stillhet, ikke nå, jeg ser på tv. Kan man ikke forlange samme stillhet når en leser en bok? For mange synes det ikke som om det verdsettes på samme måte og det irriterer meg! Men nå kom jeg visst litt ut på viddene i forhold til innlegget ditt. Jeg ville nå bare har sagt at det nødvendigvis ikke trenger å være en vinn-tap situasjon; så lenge du har et utbytte av det er det greit nok :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj, det ble visst en skrekkelig lang kommentar...men jeg mente altså utbytte med tanke på oversettingen. Ha en fin fredagskveld!

   Slett
  2. Jeg digger lange kommentarer også jeg :-D

   "for min egen (del) fullfører jeg ikke færre bøker selv om jeg har startet på flere samtidig." Nei, der er vi like vi to. Jeg liker ikke å bruke lang tid på en bok, og likevel gjør jeg det stadig vekk. Og det er det som er saken hos meg da. Kanskje hadde jeg alt i alt fått lest flere bøker om jeg hadde tvunget meg til å bare lese en bok om gangen. Men det skjer jo ikke, fordi det blir kjedelig og ensformig..

   Irriterer meg også at folk har lettere for å avbryte en som leser enn en som ser på film eller tv!

   Akkurat nå føler jeg ikke jeg får noe utbytte av oversettingen, jeg føler jeg bare er egen og sta og kaster bort tid, hehehe. Men å gjøre det ferdig, det skal jeg!! Uff, nå er jeg negativ da. Det er klar jeg får noe utbytte av det, men crazy er det likevel.

   Slett
  3. Jeg tenker også at jeg sikkert hadde fått lest flere med en bok om gangen, men som du sier så skjer det jo bare ikke. Kanskje når jeg er ferdig med dem jeg holder på med, satser på intensiv lesing nå i julen.

   Kanskje du tenker annerledes om oversettingen når du er ferdig. Om noen år kommer du til å se tilbake på den perioden og smile og tenke at ja! det var artig!

   Slett
  4. Ja, det tror jeg, jeg vil! Så er det en fin ting å kunne si da, 'En gang oversatte jeg et seksti sju sider langt dikt'. Det blir liksom en ting jeg har gjort og som er verdt å huske. Noe positivt!

   Jeg skal lese masse masse i jula jeg også. Tror jeg klarer å finne roen til det, rastløsheten er på vei bort. God lesning!

   Slett
  5. Ja, snakk om ettermæle :)

   Slett

Trivsel!

SAMLESNING: PIRANESI AV SUSANNA CLARKE