søndag 16. desember 2012

Smakebit på en søndag #6 KIRKEGÅRDSBOKEN av Neil Gaiman


Soundtrack: plata Lyckantropen themes av det norske bandet Ulver.

Denne søndagen skal jeg sitte i sofahjørnet og prøve å fullføre den andre boken jeg leser av Gaiman (den første var Stjernestøv). Jeg har kommet til side hundre og tjuefem av to hundre og åtti åtte sider. Det er en barne og ungdomsroman. Jeg finner den bedre enn den korte romanen Stjernestøv som er en eventyrromanen for voksne. Kirkegårdsboken er inspirert og bygd opp på samme måte som barnebokklassikeren Jungelboken (som jeg ikke har lest) med den forskjellen at da barnet Mowgli vokste opp og ble tatt vare på av dyrene i jungelen, vokser Nobody Owens vokser opp og blir tatt vare på av spøkelsene på en pensjonert kirkegård.

Erfarne spøkelser jobber som lærere for gutten der de har ansvar for å lære barnet hvert sitt emne. I smakebiten under holdet spøkelset herr Pennyworth på å lære Nobody Owens å kunne bli usynlig slik som dem. Uten hell skal du vite.

Du er et forlatt smug. Du er en tom døråpning. Du er ingenting. Øyne kan ikke se deg. Sinn kan ikke holde fast ved deg. Der du er, er det ingen og ingenting. 


Trykk på bildet over og ta turen innom Mari for å 'smake' på Doppler av Erlend Loe
26 kommentarer:

 1. Søndag. Sofahjørne. Og gjerne et ullteppe og en kopp varm te. En vidunderlig måte å fullføre en bok på!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja! Nå skal jeg reise meg å støvsuge sofaen først, jeg klarer ikke å slappe av når den er så 'skitten': hundehår etter at jeg var hundepasser i to dager. Og en STOR mugge te med eplesmak skal lages og drikkes.

   Slett
 2. Høres så koselig ut! Ikke boka, nei, men det å sitte i sofaen med den! Boka virker nifs, men det er morro å lese nifse bøker. Jeg pusser vinduer, mens det er lyst ute og mildvær i dag. Men MÅ fortsette med boka ut på ettermiddagen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå kan jeg fortelle at jeg begynte å vaske speil, støvsuge sofaen, vaskene på badet og kjøkken, kjøkkenbenk og tok oppvasken i stedet for å sette meg ned å lese! Og nå, nå skal jeg på butikken og kjøpe salami til å spise på loff, cola light (avhengig) og sjokolade for det hørtes så usunt og godt ut. Nå altså. Jeg er helt umulig. Boka er faktisk ikke såå nifs og den er enda oftere koselig! Men det har vært noen spennende episoder allerede, det har det.. Å pusse vinduer hørtes fornuftig ut!

   Slett
 3. Fantastisk gode på metaforbruk, disse spøkelsene - eller Gaiman da:) Kos deg i sofakroken, her ofres den til fordel for julemarked! (I regnet..)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Regn eller ikke, julemarked høres supert ut. God tur!

   Slett
 4. Gaiman er en forfatter som jeg har tilgode å lese noe av og som jeg ser frem til å få lese en gang. Kos i sofakroken med te og bok, det kan jo ikke bli bedre enn det. Ha en fin ettermiddag:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan være kos å lese litt lettleste bøker om magi ja :-) God dag til deg også :-)

   Slett
 5. Gaiman er min absolutte favoritt og jeg elsker Kirgegårdsboken. (og enda mer på engelsk). Jeg håper du koser deg masse! :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har forstått at du har lest mye av han. Godt å høre du synes Kirkegårdsboka er bra. Det lover godt. Jeg prøver å lese de fleste bøkene på norsk da jeg har en uvane med å henge meg opp i alle ordene jeg ikke kan på engelsk og sitter der da med ordbok og klokken bare går og går. Det blir så strevsomt i lengden.

   Slett
 6. Neil Gaiman är en författare som dyker upp väldigt ofta bland bokbloggarna.

  SvarSlett
  Svar
  1. Sikkert fordi han har skrevet så mange bøker, fordi bøkene han har skrevet er lettleste, fordi han har skrevet BÅDE tegneserier og romaner, fordi han er så kjent. Så langt synes jeg at bøkene hans er helt OK.

   Slett
 7. ÅÅh, denne er det lenge siden jeg leste. Tror jeg leste den når den kom ut (og når googler, så ser jeg at det var i 2008, som jo ikke er så lenge siden - men jeg var atten. Gikk på videregående. Nå har jeg fast jobb og er i tjueåra, så vi kan late som om det var lenge siden). Jeg var die-hard Gaimanfan på den tiden, og The Graveyard Book og Neverwhere var favorittene mine.

  Skulle ønske The Graveyard Book var skrevet allerede når jeg var tolv, - det hadde vært kjærlighet det. Håper du koser deg med den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kosa meg i små seksvenser før jeg fikk maur i rumpen og måtte gjøre noe annet en liten stund, forså å hoppe tilbake til sofaen. Nå har jeg kommet til side hundre og syttiåtte og det må jeg si meg fornøyd med. Åh,Neverwhere har jeg ikke hørt om. I hyllen nå (lånt på biblioteket så klart) har jeg American Gods, Preludes & Nocturnes, Stardust på engelsk (lest på norsk i år men det var visst ikke godt nok fikk jeg høre),og Black Orchid (som jeg lurer på om jeg mangler to av eller om den jeg har er en tre-i-en bok, tegneserier er forvirrende).

   Slett
 8. Du er kanskje ferdig med boka nå. Boka du beskriver er nok nærmere bøker som dattera mi liker. Men nå leser hun ingenting, og jeg fortviler. Men jeg orker ikke mase, er redd hun kommer til å få avsmak for bøker dersom jeg gjør det. Tidligere leste hun mye, bl a Harry Potter bøkene flere ganger. Den siste leste hun t o m på engelsk som 13 åring. Uansett, nå forstod også jeg hvordan jeg kunne få linken inn i bildet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ble absolutt ikke ferdig, jeg er en slik treg leser som leser samme avsnitt tre og frie ganger for å være sikker på at jeg ser for meg ALT og ikke har gått glipp av noe. Slitsomt å være meg.

   Jeg hadde ikke villet vært bekymret for datteren din om jeg var deg. Lesning er ikke for alle og de fleste jeg kjenner leser ikke en bok i året en gang og de er flotte folk. Om du likevel ikke finner roen over det kan du jo ta henne med på hyttetur langt ut i ødemarken på helg det er dårlig vær og pass på å ha knakende gode, splitter nye skinnende fantasybøker i sekken. Det må da friste.

   Slett
 9. Denne hørtes utrolig søt ut! Fikk litt "det snille spøkelset Caspar" assosiasjoner her, men jeg har ikke lest den så jeg aner ikke ;) Håper du koser deg med den!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Du er ikke helt på villspor for dette er koselesning på høyt nivå. :-D Smakebiten min er noe dyster og misledende, den har helt sikkert skremt bort noen sarte sjeler.

   Slett
 10. Håper du kom deg ned i sofaen til slutt og fikk lest den ferdig :) Gaiman er jo en av mine favorittforfattere, og denne boken er ikke noe unntak. Kos deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, takk :-D Jeg kom til hele side hundre og sytti åtte (bare) hihihi. Jeg skal bli ferdig med den før juleaften, det skal jeg!

   Slett
 11. Herlig smakebit! Og godt å høre at jeg ikke er den eneste mht til Miss Peregrine ;)

  SvarSlett
 12. Det här är en bok som jag väldigt gärna vill läsa :) Är mycket förtjust i Neil Gaiman.

  SvarSlett

Trivsel!

LEST OG HØRT SIDEN SIST