lørdag 1. desember 2012

I min søsters bokhylle

En kveld vasket jeg den store bokhyllen til min søster utelukkende for å kunne snoke. Jeg er minst i søskenflokken forstår du og å snoke i storesøstrene mine sine saker har alltid vært for meg svært givende. Jeg fant seks bøker jeg lånte (Lunar Park, Eva Luna, Den afrikanske farm, Den endeløse planen, Drep ikke en sangfugl, Odyssen) med meg hjem og en bok stappet E i armene mine (The shining) da jeg var på vei hjem. Inni den fant jeg en gammel togbillett brukt som bokmerke. Jeg hadde sikkert plukket med meg flere bøker om det ikke hadde vært for at jeg ikke rakk å bli ferdig. Hun har svært mange bøker og overraskende mange av de er kjøpt på biblioteksalg. Jeg vet at hun slett ikke er den eneste bokelskeren som går bananas i posesalgene på bibliotekene: 'Fyll en pose med bøker for femti kroner'. Det er så latterlig billig. Jeg slaktet søsteren min og sa du kommer jo aldri til å lese alle disse. Jo, jeg har lest lest i alle mumlet hun, uanfektet av mine spydigheter som vanlig. Gidder nesten ikke å gi meg et blikk en gang. Vifter meg bort med armen. Irriterendefluesøster, fly bort. Nei da, hun var på kjøkkenet og laget en suppe med kokosmelk og pastacurry som var så sterk at jeg satt og gråt og hostet da jeg slurpet den i meg. Den beste suppen jeg har smakt og i ettertid har jeg laget den flere ganger. Alt du trenger en kokosmelk, to spiseskjeer med pastacurry, hva du vil av grønnsaker (og kjøtt om du vil) og vann forså å la den koke seg deilig. Jeg lager min atskillig mildere i smaken. Hvor var jeg, jo! Da C sa hun hadde lest i de fleste av dem tenkte jeg Skrytepave. Men så, så ser jeg at alle bøkene har alle slags bokmerker i seg (kvitteringer, en liten papirlapp, klistrelapp, en tråd, et brev, hva som helst) og flere av bokmerkene ligger langt bak i bøkene. Da vi spiste (hun spiste, jeg slukte) suppe senere sa jeg Du har jo begynt på alle bøkene dine. Ja, sa hun. Så klart. 

Jeg har ikke begynt på noen av bøkene mine. Bare den jeg leser i øyeblikket.

Jeg leser bare to, tre bøker om gangen (vanligvis) og jeg leser alltid ferdig de jeg har begynt på. Denne metoden er den jeg i alle år har respektert, praktisert, reklamert og dyrket. Jeg har alltid trodd det er den beste og reneste måten en bokelsker skal lese.

Nå er jeg ikke så sikker. Min søster leser når hun vil lese, hva hun vil lese. Hun smaker seg frem og tar hensyn til humøret. Hun begynner på en bok og slenger den fra seg. Kaster seg over en annen. I mine øyne lever hun et heftig og vilt bokliv.

Jeg har så mange retningslinjer jeg følger, jeg skriver lister, jeg tvinger meg til å lese ferdig kjedelig og elendige bøker (forså å slakte dem etterpå med godt grunnlag da). Dette fordi jeg liker disiplinen. Min søsters måte å lese på ser herlig, befriende og deilig ut. Helt vilt for meg, galskap(!) men fortsatt deilig.

Men det er ikke tingen for meg. Slik kan jeg ikke leve. Hvorfor kan jeg ikke forklare. Det bare er sånn. Sånn er jeg. Jeg har et system. Jeg skriver ned ord jeg ikke kan underveis forså å slå de opp når jeg er ferdig med boka (forsent tenker du, men det fungerer for meg. Da får jeg repetert litt av boka etterpå også). Jeg skriver notater, gjør meg opp en mening. Dykker inn i boka og analyserer den. Det er en slags jobb for meg. Hva er galt med meg, hvorfor nyter jeg ingenting, hvorfor gjør jeg alt til et prosjekt. Det er fristende å kalle det tvangshandlinger men det er feil. Jeg må ikke. Jeg kan la være. Jeg har latt være. Men jeg liker ikke å la være. Det er sånn jeg vil ha det.

Vil du vite mitt nyeste prosjekt? Jeg skal begynne å se filmene i oppslagsboken min 1001 filmer du må se før du dør. Jeg tror jeg til og med har funnet noen som vil se sammen med meg. Noen er like gale som meg. Noen er like glad i film som meg. Noen er like nysgjerrige som meg. Jeg som har følt meg så alene og rar. Men akkurat den samtalen må jeg ta en gang til for jeg var full sist og detaljene er utvannet.Bilder fra min søsters bokhylle!

I min søsters bokhylle finner jeg mye rart. Horespill av
Klaus Hagerup.

En bok med en så fin tittel.

Nå må du tømme søpla.

Jeg fant en gammel tegning laget av mamman vår.

Slik lages ikke bøker lengre. Vakkert. Magisk.

Et av de fineste bøkene jeg har sett.

9 kommentarer:

 1. Fint innlegg Stjernekast. Fine bøker du hadde plukket ut fra søsterens bokhylle også.
  Jeg har også noen slike gamle bøker med flott omslag som jeg har fått tak i på bruktbutikker. De er jo litt stas da..
  Ellers er jeg nok en mellomting mellom deg og din søster når det gjelder lesevaner.. Leser etter lyst og humør/form, men kaster ikke så bøkene så fort fra meg.. En del halvleste bøker har jeg dog, men tenker at jeg skal ta dem igjen en gang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Kjempe stad med de vakre, gamle bøkene. Mon tro om det ikke alt i alt er bedre med en del halvleste bøker enn mange bøker som en ikke en gang har begynt på (som jeg har).

   Slett
 2. Dette var et utrolig vakkert skrevet innlegg! Jeg har ikke tenkt over hvordan lesingen gjenspeiler personligheten vår, men jeg tror du har et godt poeng her. Det er spennende å høre hvordan andre nærmer seg bøkenes verden.

  Selv har jeg ingen problemer med å (raskt) legge fra meg bøker som ikke faller i smak. MEN når det er sagt så er det ikke så ofte jeg forkaster bøker heller. Jeg leser nemlig svært sjelden på måfå (uff, det hørtes ikke veldig bra ut). Jeg velger ofte bøker etter å ha gjort research, lest om dem, blitt nysgjerrig på dem. Jeg må gjerne være sikker på at denne boka VIL jeg lese. Jeg tror nok at denne formen for lesing gjenspeiler litt av personligheten min :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Jeg skal bli litt mer som deg, bruke mer tid på å gjøre reaserch om bøkene før jeg plukker de opp. Å lese dårlige bøker er så utrolig bortkastet tid.

   Slett
  2. Jeg må bare si meg enig med Melusine under: Det er ingen rett eller gal måte å lese på - heldigvis! Selv skulle jeg ønske jeg kunne være litt mer "vill og gal" med lesingen min, men jeg føler av og til at tiden ikke strekker til :) Jeg er imponert over din lese-metode! Tenkt å gå så grundig til verks! Som leser utvikler man seg stadig, og jeg er sikker på at du finner en lesemåte som passer deg alt ettersom :)

   Slett
  3. Takk :-D Så bra. Det negative med min måte å lese på er at det ikke går så fort men det er ikke noe å klage på.

   "Som leser utvikler man seg stadig, og jeg er sikker på at du finner en lesemåte som passer deg alt ettersom :)" Hør hør!

   Slett
 3. For et fint innlegg!

  Vi er jo så forskjellige, og din måte å lese på er ikke dårligere enn andres. Slik jeg ser det så er det ingenting galt med hverken deg eller lesemåten. Du vil ha det slik. Da skal du gjøre det slik :)

  Jeg ser alltid gjennom min mor sine bokhyller når jeg er der, selv om jeg vet hun ikke kjøper bøker i samme utstrakte grad som før. Men det kan jo hende, og uansett finner jeg alltid en bok jeg ikke har sett før. Eller en jeg ikke har lest eller fattet interesse for. Noen ganger sier hun at jeg kan beholde boken. "Du skal arve bøkene" sa hun til meg en gang!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk!

   Fint du ikke synes det er noe galt med meg eller lesemåten, jeg blir jo litt betenkt når jeg sammenligner meg med andre og ser så stor forskjell (jeg tar det med en liten latter og skuldrertrekning, hehe).

   Åh, så heldig du er! Tenk å få arve alle bøkene, det må være så fint.

   Slett
  2. Det er bra du tar det med en liten latter og skuldertrekning, du gjør ditt så får andre gjøre sitt :)

   Slett

Trivsel!

SAMLESNING: PIRANESI AV SUSANNA CLARKE