søndag 19. mai 2013

Smakebit på en søndag #13 DREP IKKE EN SANGFUGL av Nelle Harper Lee

Soundtrack: Florence and The Machine med sangen Bird Song.


Jeg leste ferdig den korte romanen Drep ikke en sangfugl natt til syttende mai. Jeg liker den. Den er: fin, spennende, lett og klok. Jeg leste den ut på fem dager, kunne om jeg hadde vært flinkere i denne jævlige mai-måned lest den ut på tre eller fire. Jeg låner romanen av C. I uken som kommer må jeg bortom døren hennes rundt hjørnet, klatre opp alle trappene og henge boka i en pose på døren hennes sammen med den siste sesongen av House. Smakebit:


Jem tok et foriktig tak under sengen med feiekosten. Jeg kikket over fotstykket for å se om det kom ut en slange. Ingen kom. Jem stakk kosten lenger inn.
- Grynter slanger?
- Det er ikke noen slange, sa Jem. - Det er noen.
Nå leser jeg Åndenes hus av Isabel Allende. Den har vært på leselisten min siden ungdomsskolen (om jeg husker rett). Også den har jeg lånt av C. Hun må ha kjøpt den brukt for det står et ukjent navn på innsiden og bindingen er ødelagt fremme. Fortsatt leselig selv om den er slitt! Åndenes hus er en favorittbok til Birthe, blant annet. Så langt har jeg lest ca. en side. Den skal jeg lese mye i dag. Jeg tror også jeg skal finne frem 'ferdigpakken' med muffins fra Toro og lage de (med blåbær og sjokoladebiter inni). Og drikke iskald hvitvin rett fra kjøleskapet. Men først skal jeg høre på Spotify-musikken min samtidig som jeg ta oppvasken. Ute skinner solen og det er drit varmt. Men jeg vil ikke ut. Jeg er ikke i humør for sol. Jeg hater sommeren, det er så varmt å trene. God søndag alle boklesere; kos dere i dag! Klem, klem, farvel!


35 kommentarer:

 1. Jag tyckte väldigt mycket om To Kill a Mocking Bird när jag läste den. Däremot älskade jag Andarnas hus av Isabel Allende :D Jag håller också på och läser Allende just nu, men en helt annan sådan.

  Tack för smakbiten! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det lover godt for Åndenes hus! Ohh, skal gå og titte å se hvilken du leser :-D

   Slett
 2. Bättre översättning av titeln på norska än på svenska (Dödssynden), tycker jag. Läste den för bara några veckor sedan.

  SvarSlett
  Svar
  1. 'Dødssynden'- Ja, det er jeg veldig enig i.

   Slett
 3. Bra bøker du leser, men jeg er slett ikke enig med deg i ditt synspunkt om sommeren! Men det er lov å ha ulik mening!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg leser desverre ikke bare bra bøker og det er av akkurat de grunn at disse to (Sangfuglen og Åndenes) har sneket seg frem i lesekøen. Jeg var utsultet på noe som fengslet og som mange andre har lest.

   Slett
 4. Jeg ser frem til "Drep ikke en sangfugl" - som nevnt skal den leses i 1001 lesesirkelen i august. Ja, Åndenes hus...ah, for en historie! Kos deg med den :)

  Varmt her også, det blir nok grilling i hagen senere - men for mitt vedkommende begrenser utelivet seg til det for jeg er omtrent fastlåst her jeg sitter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har kommet til side 86 nå og koser meg så langt. Tror jammen jeg har sett filmen som liten også for historien minner meg så om bilder som er evig printet på innsiden. Jeg var nok alt for liten til å se den men mamma tenkte visst ikke på det mens hu så på TV... Jeg skal se filmen om igjen etter å ha lest boken!

   Høres utrolig godt ut med grillmat. Det har jeg ikke spist på flere år, kan faktisk ikke huske sist.

   Slett
  2. Jeg kommer nok til å se filmen etter å ha lest boken, du får fortelle hvordan den er :)

   Grillmaten var perfekt - svin indrefilet, koteletter, hamburger, salat...mmmm! Her er det husbonden som står for grillingen, og han lager de lekreste retter.

   Slett
  3. Nå ble jeg sulten gitt! Må reise meg og finne en sen matbit straks!

   Slett
  4. Var godt. Varmet opp litt av middagsrestene. Kylling i sweetchili med ris, cashewnøtter, løk, vårløk og paprika :-)

   Slett
  5. Nam! Kylling er min yndlings-mat. Jeg laget en stor gryte med tomatsuppe i går, og halvparten er igjen i dag - siste innspurten til eksamen i morgen, men nå måtte jeg bare ha en liten bloggrundepause før jeg fortsetter :P

   Slett
  6. Tomatsuppe er supergodt det også. Jeg elsker å putte oppi ekstra mye makaroni og kanskje pølsebiter. Pauser er nødvendige! Tok meg en liten lesepause selv akkurat nå. Ikke eksamen heldigvis for meg da.. Lykke til i morgen!

   Slett
 5. "To Kill a Mockingbird" har eg i bokhylla, og skal lese den i sommer i forbindelse med 1001-lesesirkelen.

  Eg trur "Åndenes hus" er den einaste av Isabel Allendes bøker eg har lest, og eg syns ikkje særlig om den. Mogleg det er fordi eg såg filmen eit par gonger først. Sterk historie btw:-)

  Fine dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ahh, du er en av de som er med i lesesirkelen du også. Jeg synes dere er så spreke og flotte.

   Jeg har kommet til side 108 i Åndenes hus nå og så langt liker jeg den (heldigvis). Jeg så filmen da jeg var alt for liten og husker overraskende mye av den samtidig som jeg leser nå. Glemte minner dukker opp. Jeg skal så klart se filmen om igjen når romanen er lest! Jeg er en hyppig bruker av Netflix og fant ut i dag at den ligger der.

   God kveld på deg og fin dag imorgen!

   Slett
 6. Drep ikke en sangfugl er en av mine favorittbøker. Den er så sterk! Åndenes hus har stått på min leseliste i årevis også. Du er flink som klarer å hente frem bøker du har hatt så lenge på listen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan jeg forstå at den er, jeg synes den er flott.

   Takk for fine ord. Både Drep ikke en sangfugl og Åndenes hus har jeg hørt så mye om og gledet meg til så akkurat de var lette å finne frem og lese. Følte ingen tvang med de som jeg gjør med mange andre bøker jeg pløyer meg gjennom, standhaftig og bestemt!

   Slett
 7. "Jeg hater sommeren, det er så varmt å trene."

  Herregud. Jeg skulle ønske jeg kunne si det samme, og mene det. Selv er jeg så sykt norsk at jeg får dårlig samvittighet av å sitte inne i sola. Sitter ute dag, etter dag, gjør ingenting. Bare sitter der og hater kroppen min, og hater Trønderlag og skulle ønske jeg var en annen plass og helst en annen person.

  Men hvis noen spørre sier jeg at jeg elsker sommeren, hallo.

  Åndenes Hus leste jeg når jeg var pur ung (knis) og dødsforelska i Allende. Den er veldig sommeraktig da, - kos deg med den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kommentaren din har jeg gått og tenkt på i hele dag. Hele uken i grunn, før du i det hele tatt skrev den. Jeg har gått og grunnet på Det norske samfunnet, dens forventninger, press og vaner om sommeren. Jeg har kommet frem til Jeg passer ikke inn.

   Jeg sitter som regel inne i rykende solvær. Og har litt dårlig samvittighet som broderer seg videre til en liten depresjon: Hva er det som er galt med meg? spør jeg meg selv.

   Jeg satt også ute dag etter dag da jeg hadde tilgang til veranda. I dag hadde jeg gjort akkurat det samme om jeg fortsatt hadde en. Nå har jeg sluttet å sitte ute, jeg også hater kroppen min. Den blir aldri ordentlig brun, den blir mer rosa med fregner eller føflekker som aldri forsvinner. Jeg er en blek, bulkete og hårette hobbitt om dekker meg til for de sterke strålene og perfekte menneskers granskende blikk. Jeg er en hobbitt som trives i mitt lune hull.

   Men for hvert år har litt mindre dårlig samvittighet. Sommeren er ikke for alle. Ikke alle kan være brune. I varmere strøk er det vanlig å sitte inne og gjerne sove dupp når sola er på sitt varmeste. I USA dekker folk til seg for solen og det er slett ikke som på film der alle straver rundt i bikini og shorts. De fleste bruker faktisk hatter. Å sitte ute i flere timer i solen er tåpelig, heller ikke sunt.

   Haha, jeg leser så mye litteratur (Gaiman, Allende) som du gjorde deg ferdig med for mange år siden. Jeg ligger så etter deg på litteraturfronten. Må innrømme jeg ser litt opp til deg.

   Slett
  2. Mens jeg sitter å tenker at du som først møter Gaiman og Allende nå - du ser dem så mye klarer enn meg, du ser gjennom så mye som jeg slukte rått - og jeg tar meg i slutte å anbefale bøker det er lenge siden jeg har lest. Tvile på egen dømmekraft.

   Dette med sommer. Vi nordmenn er gale, vi og britene tror jeg. Og sikkert svenskene. Men det er jo ikke sunt, - bare fordi vi har så lite sol, trenger vi å ikke å bli hodeløse høns hver gang den dukker opp. Og dette vet jeg, og jeg vet også at jeg (som deg) ikke er lagt for sommer, jeg er laget for innesitting og frie strømmer av sukker, ikke strandliv. Allikevel innbiller jeg meg at jeg elsker sommeren, sola, galskapen - henger meg med hvert år, blir like solbrent hvert år, hater kulemagen min like mye som i fjor. Du er smart.

   Slett
 8. Drep ikke en sangfugl har jeg på vent til den skal lese i Lines lesesirkle i august. Gleder meg.:)
  Og Åndenes hus- sukk den har jeg lest, en gammel favoritt som står i bokhylla sammen med andre fine Allendebøker. Filmen er også veldig bra, har sett den flere ganger faktisk.
  Koser meg i sola jeg da,,har frosset så lenge..

  SvarSlett
  Svar
  1. Gleder meg til å se filmen når jeg er ferdig med romanen!

   Slett
 9. Har ikke lest noen av bøkene som nevnes her, men planer om det har jeg jo.Lurer på om jeg ikke så Drep ikke en sangfugl på salg også? Hmmmm.... må sjekke litt. Har sittet på altanen i hele dag, snart er det middagslaging her og ut igjen bærer det etterpå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er misunnelig på deg som har altan. Jeg hadde gjort det samme. Nå bor jeg i fjerde etasje i en bygård. Vil jeg sitte ute må jeg ut på kafe eller finne meg en benk. Å sitte på en benk i lengden er ikke særlig godt for ryggen eller stumpen.. På kafe i flere timer blir ganske dyrt..

   Løp og kjøp! Drep ikke en sangfugl var virkelig fin og lettlest! Ikke så lang heller. Slike klassikere må man bare like. En perfekt bok å lese på altanen :-)

   Slett
 10. Tack för smakbiten! En klassiker som jag ännu inte läst. Själv så får jag dåligt samvete om jag inte är ute i det fina vädret, trots att jag gärna sitter inne...

  SvarSlett
  Svar
  1. :-)

   Jeg får litt dårlig samvittighet jeg også. Men blir som regel inne.

   Slett
 11. "Drep ikke en sangfugl" gleder jeg meg til å lese i Lines lesesirkel!:) Virker som en god bok:) Har ikke lest Åndenes hus heller, men har planer om å lese den også en vakker dag:) Elsker da å sitte ute å lese i den fine sommervarmen, men må innrømme det er ikke like morsomt å se ut som en hummer etterpå, hehe:)Takk for smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare å glede seg: jeg er overbevist om at du vil like den du også :-D

   Jeg kjenner til å bli en hummer ja... Enda deiligere er det jo å sitte i skyggen og lese, hihi. En slags mellomløsning.

   Slett
 12. Svar
  1. Værse god du ;-) Selvtakk for kommentaren! :-)

   Slett
 13. Er glad i solen. Men ikke når det blir veldig varmt. Må nesten le når jeg tenker på hvor hardt angrepet jeg var av tanorexia for noen år siden. Boken du har en smakebit fra har en nydelig tittel. Ikke lest den. Eller Åndenes hus. Men Allende synes jeg er en frisk forfatter og har lest andre bøker. Ikke for å reklamere for mitt innlegg. Men fikk lyst til å legge inn en kommentar knyttet til boken jeg leser for tiden når det gjelder brukte bøker. Her skriver Tor Eystein Øverås i boken I dette landskap noe om brukte bøker, at han finner så mange gode brukte bøker på de svenske Myrorna i Stockholm, Frelsesarmeens second hand-butikker. Og at de er mer lokkende enn de norske og det er mengder av dem, og billige. Kilo på kilo har de slept med seg gjennom byens gater. Og så skriver han at det er mange ulike meninger om brukte bøker, og at en venn av han aldri setter bena innenfor disse bøkene. Hans venn ser noe annet i bokreolene. Han ser oppløste hjem, skilsmisser og dødsbo som selges ut for en billig penge og stykkes ut til fremmede mennesker. Så, det er ikke bare sommerhete det er ulike meninger om. For egen del har jeg kjøpt en del bøker på Finn.no. Men en kollega av meg går en del i antikvariat. Hun beordret meg til å lese noen gamle danske bøker om Napoleon i 2012. Jeg turte ikke nekte. Eller late som om jeg hadde lest dem. Men de var faktisk gode; fra 1920-årene.

  SvarSlett
  Svar
  1. "tanorexia" fantastisk ord!

   Fult lovlig å reklamere for egne innlegg: jeg liker det. :-) Jeg satte pris på og likte virkelig kommentaren din.

   Tøft du var som leste de selv om de ikke fristet i begynnelsen. Måtte smile også, man kommer ofte opp i slike situasjoner i hverdagen.

   Slett
 14. Hurra, hurra for sangfuglen. Jeg hjerter den boka veldig høyt altså! :) Jeg lyttet til et godt intervju med Allende på en podcast jeg fant gjennom Itunes. Hvis du har lyst til å lytte så finner du intervjuet her, tror det er episode 12 eller 13 :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Forstår godt du liker den så, jeg synes absolutt det er en god bok! Litt trist når jeg var ferdig, den var så kos å lese. Jeg får desverre ikke til å lytte til podcasten for jeg har ikke Itunes. Hver gang jeg har lastet ned og prøvd på nytt har det kræsjet pcn min gjennom årens løp så nå har jeg tatt i bruk Spotify på pcn og lar CD-platene bli spilt på stereoen. Men takk for tips!

   Slett

Trivsel!