lørdag 31. august 2013

HØST SITAT #5


The end of August the air
Grey dry and anxious, there were forest fires inland
And the grass was like gunpowder.

Fra diktsamlingen Be angry at the sun av Robinson Jeffers.





fredag 30. august 2013





 

Leserprofil





Jeg hermer etter Marianne som igjen har blitt oppfordret av Tora bak bloggen Bokmerker.org; jeg kopierer og limer inn spørsmålene, drar frem alle bøkene fra hyllen og teller mannfolk og kvinnfolk, sorterer etter sjanger og tekst til øynene brenner, ready steady spagetthi:


1.Hvilken bok leste du sist?

Siste bok ut (av huset og inn igjen til fylkesbiblioteket etter endt lesning) er Ragnarok av Andreas Bull-Hansen. Det er den siste boken i en norrøn fantasi-trilogi. Disse bøkene var mitt første møte med Hansen.

2. Hvilken bok skal du begynne på nå?
Jeg har allerede begynt, boka jeg leser nå begynte jeg på for flere måneder siden men la den fra meg og plukket den ikke opp før lange tider var gått. Ikke fordi jeg glemte den, den har gnagd på samvittigheten min lenge. Nå får vi se hvor langt jeg kommer før jeg igjen legger den ned og tar en 'pause' fra den. Det er den typen bok der stoffet må få synke inn. Boka heter Den indre samtalen og er skrevet av Torkil Berge og Arne Repål. Det er faglitteratur; en innføring i den populære og godt brukte behandlingsmetoden Kognitiv terapi som går ut på å kunne bli frisk eller få det bedre ved hjelp av tankene dine. Ikke noe hokkus pokkus, når jeg skriver ved hjelp av tankene dine mener jeg du kan lære deg å bli mer positiv og bli bevisst hva du tenker i ulike situasjoner du finner vanskelig, og prøve å korrigere deg selv når tankene ikke er til noen hjelp, men heller en hindring. Kognitiv terapi er en fin metode for å bli fri fra depresjoner og angstplager (blant annet). Jeg synes det er interessant, lærerikt og viktig! 
Ved siden av leser jeg Mo Hayders fjerde bok Pig Island. Det er en thriller. Jeg håper på å bli vettskremt for nå er det lenge siden en bok har skaket meg på den måten. Jeg har nylig blitt bevisst på at jeg leser i det hele tatt lite koselig litteratur.


Jeg teller forfattere og sorterer bøker
med et skarpt øye som snart ble tørt
av den uvante aktiviteten.




3. Er det mest mannlige eller kvinnelige forfattere i bokhyllen din?
Jeg tok frem alle bøkene fra de store tøyskuffene (Clas Ohlson)  i den store Ikea-bokhyllen (med selv-på-skrudde-hjul) fra soverommet og la de utover stuegulvet for å sortere og telle. Jeg har regnet Bibelen som en mann (for at det er menn som har skrevet den er vi ikke i tvil om, er vi vel ha ha). 47 menn, 22 kvinner. Wow. Jeg trodde ikke jeg var en av de typiske som leste stort sett bøker skrevet av menn. Jeg er visst det. Eller! Det får vi se når årsstatistikken for året to tusen og tretten er gjort opp i januar neste år.



4. Teller du alltid hvor mange sider du har igjen av en bok, eller tenker du Nå har jeg lest en fjerdedel, nå har jeg lest halvparten eller lignende?
Ja og ja. Jeg regner også ut prosentandelen jeg har lest. Altså: jeg regner raskt ut et overslag over antall sider igjen å lese, følger nøye med på hvor bokmerket ligger i boken når den er lukket og hvor mange prosent jeg allerede har lest. 

5. Hvordan velger du hvilke bøker du vil lese? (For eksempel omslag, tips fra venner, anmeldelser, topplister, blogger osv) 
For snart tre år siden fant jeg de aller fleste boktipsene mine inne på Bokelskere. Nå oppdager jeg litteratur gjennom 
  • boktips av venner og familie
  • bokblogger
  • fine lesere som legger igjen boktips i kommentarfeltene
  • bøker nevnt i bøker 
  • bøker fått i gaver 
  • bøker tilsendt av forfattere (hendt to ganger) 
  • allerede godt kjente bøker som står på egne ben

6. Når er en bok for lang?
Når forfatteren gjentar seg. Når forfatteren tar seg for god tid. Når forfatteren har med unødvendige sidehistorier. Når språket er dårlig. Alt dette er vel en og samme sak? Et godt eksempel på en bok som er for lang (i mitt store stirrende øye på bildet over) er Den tidsreisendes kvinne; kjære Jesus den hadde mange unødvendige sider og det har ikke noe med tykkelsen på boken. En bok kan ha hundre og tyve sider og fortsatt være for lang. 

7. Leser du like gjerne på engelsk (hvis det er originalspråket) som på norsk? 
Ikke like gjerne, men kan godt lese på engelsk. Bøker som jeg vil lese som ikke er oversatt til norsk (Pig Island som jeg leser nå for eksempel) har jeg ikke annet valg enn å lese på engelsk (da det er det eneste språket jeg kan lese som ikke er nordisk). Det går greit å lese engelsk, jeg er flink i engelsk, men aller helst leser jeg på norsk da jeg vil få med meg alt. Jeg kan godt finne på å lese samme bok både på engelsk og norsk med noen måneder i mellom også.


8. Hvilken bok var den siste du bare måtte overtale ALLE vennene dine til å lese?
Hmm. Jeg har ikke så mange venner som er like lidenskapelig opptatt av å lese som meg. Jeg har bare Kine, nesten, og vi skravler bøker selv om vi stort sett leser ulike titler. Noen flere venner har jeg jo som liker å lese.. Når jeg tenker meg om har jeg flere enn jeg innbiller meg! Å tvinge bøker på folk gjør jeg jo hele tiden men det er bare en person som faktisk leser det jeg presser på henne og det er søster. Jeg har fått henne til å lese Den siste samuraien av Helen Dewitt, ungdomsboka The perks of being a wallflower, den lengre novellen Wristcutters a Lovestory av Etgar Keret, Du er et dyr, Viskovitsj av Alessandro Boffa og sikkert flere også. Når det er sagt anbefaler (og låner) også hun meg bøker som jeg leser. Den siste var Mennesket og maktene av Olav Duun. Jeg er i det hele tatt mye flinkere til å ta til meg tipsene som jeg blir gitt, og lese bøkene enn vennene mine er. Synd for dem det da, bøkene jeg anbefaler er jo gode de, hi hi hi (sa hun og satte haken i sky). Den siste samuraien har jeg anbefalt til flere, det er den jeg gjort mest for (i det virkelige liv, ikke her i bloggland, her i bloggland må det være Anna Gavalda sin Saman er ein mindre aleine (hei Birthe, hei Karen!)) å få folk til å lese.

9. Kan du slutte å lese en bok hvis den er kjedelig? I så fall – når gir du opp?
Nei. Aldri. Jeg leser alltid ferdig boken jeg leser. Mange bruker som motargument Liver er for kort til å tvinge seg gjennom bøker som ikke faller i smak; jo da, jeg synes det er et godt argument men jeg er ikke enig. Liver er langt. Dessuten er jeg ikke den som gir opp så lett. På den andre side lærer man ikke noe ved å 'gi opp' en bok, leser du den ferdig derimot lærer du deg å bli mer kresen på hvilke bøker du i det hele tatt begynner å lese. Når dette er sagt kan jeg legge fra meg en bok å ta en pause fra den, i uker, måneder - men jeg fullfører den alltid før eller siden.

10. Hvilken sjanger er overrepresentert i bokhyllen din – og hvilken finnes ikke?
Det ble etter sortering ikke overraskende romaner. Men hvor mange av dem som er historisk, magisk-realistisk, bare realistisk, biografisk, handler om etterkrigstiden, krigsromaner osv - kan jeg jo ikke vite før jeg har lest dem. Og nesten absolutt alle bøkene jeg har har jeg enda ikke lest da jeg nesten alltid gir bort bøkene etter at de er lest.
Jeg har mye forskjellig; det er noen få barnebøker, noen få ungdomsbøker, en del noveller, en god dunge med tykke klassikere, det er tre biografier, antologier med samlede artikler, reportasjer, fortellinger, essays, noen av bøkene er reisefortellinger, det er fantasi-bøker, det er krim (men langt fra i overtall), to stakkarslige utleste thrillere der ingen av dem er mine men anbefalt og lånt av venner i tillegg til thriller nummer 3 som jeg holder på å lese nå, det er diktsamlinger, to tykke oppslagsverk, et atlas og en kaffebord-bok.For meg er lesevariasjon viktig!
Hvilken sjanger mangler jeg? Jeg har til og med en slags selvhjelpsbok. Drama! Jeg har ikke noen bøker basert på drama/skuespill. Jeg vet ikke hva jeg mangler, for jeg mangler det jo!







        

ANDRE SAMUELSBOK