tirsdag 27. november 2012

Boken på vent #2

Besøk Beathe her.

Hjelp. Boka jeg har valgt til (Beathes) faste spalte 'Boken på vent' er den boka som har ligget på leselisten min lengst. Du vet den den boka du alltid tenker du skal lese men som du stadig utsetter, gruver deg til.Den som gir deg dårlig samvittighet der den står ulest i hyllen. Da jeg skrev det er Min Kamp som har ligget lengst på leselista var det korrekt selv om jeg ikke ga dere hele bildet. Min Kamp har ligget lengst på huskelisten min på biblioteket. Denne boken (og flere med) har stått skrevet ned i Den Store Leselista i hodet. Lenge. Det har vært denne boka sin tur å bli lest flere ganger og jeg har behørig plassert den tilbake bakerst i listen samtidig som jeg har nynnet en uskyldig melodi. Til tross for at denne boken er en klassiker, er verdens mest leste og kjøpte, er et av verdens viktigste, historiske skatter gruver jeg meg til å lese den. Det hjelper lite at den er stadig sitert i bøker jeg leser og filmer jeg ser. At den inneholder intense kjærlighetshistorier, drama, drap, klokskap, engler, demoner, magi, historiske begivenheter og filosofi hjelper ikke. For det er bibelen og bibelen er tung å lese fra perm til perm (slik jeg skal lese den).

Det vet jeg for bibelen er ikke helt ukjent for meg. Mamman min er kristen og hun leser lite bøker. Men bibelen leser hun flittig. Hun sitter og markerer viktige avsnitt med tusjer og papir. Hun leser høyt, mumler for seg selv, hun skriver ut flere titalls notatbøker i året. Hun lærer fra bibelen, hun finner trøst i bibelen. Hun sitter der ved kjøkkenbordet om formiddagen, nettopp stått opp, i lang nattkjole, kaffe i koppen og begynner dagen med å 'kose seg med bibelen' før dagen hennes begynner. Det er hun absolutt ikke alene om, tenkt bare på alle på planeten Jorden som leser i bibelen akkurat nå. Det er mange, det. Vi fikk en bibel på barneskolen. Mamma lånte den og hun skrev den ut, skrev notater med penn ved siden av teksten i boka. Hun bladde og knadde og sølte kaffe. Da vi konfirmeres fikk vi en ny bibel. Mamma lånte den og. Det gjorde meg absolutt ingenting helt til jeg hadde en dårlig dag (tenåring, ikke sant) og måtte finne noe å sette fingeren på som jeg var misfornøyd med. Jeg kommenterte at hun 'hadde lånt og slitt ut alle biblene mine! Dårlig gjort!'. Det kunne hun ikke si meg i mot. Hun fikk faktisk dårlig samvittighet og noen dager senere kjøpte hun den lille, nette og røde bibelen (på bildet under) til meg. Den har hun ikke rørt og den stakkars bibelen har stått urørt i alle de forskjellige hyllene jeg har hatt opp gjennom årene. Ingen har lest i den eller kost seg med den.

Men mamma har ikke lest Bibelen fra perm til perm. Det skal jeg. Jeg, som brenner for litteraturen, jeg som vil lese mest mulig før jeg dør, jeg vil gjerne ha lest bibelen en gang.
Bibelen må leses.
Selv om jeg er skeptisk på Gud og ikke forstår han eller henne eller vet om han er der. Mest av alt sliter jeg med å forstå folka som tror på han. Men det har ikke noe å si; det er ikke derfor jeg leser den- det er ikke for å bli klokere på kristendommen eller belære de kristne. Bibelen er en klassiker og klassikere må leses!

Enda er det en sak som gjør at bibelen ikke er ukjent for meg. Jeg har begynt på den før. Jeg var åtte år gammel og bestemte meg for at det var en utfordring jeg ville ta. Alle de med peiling på noe her i verden har lest bibelen og jeg ville ha peiling. Jeg kom forbi Noas Arh husker jeg. Jeg leste noen sider hver kveld før jeg la meg. Dette varte ikke så lenge men lengre enn hva jeg hadde trodd.

Den er jo litt søt da. Ekstremt liten skrift og den litt rocka fargen
og Jesus på fremsiden i en vikingtid-inspirert stil.
Og her ser dere hva jeg heter. Pytt sann. Jeg går og tenker på om jeg ikke skal
gå ved mitt rette navn, å kalle en spade for en spade. Det er bare det at
da kommer alle hit når de googler og jeg vet ikke
hva som kan skje da. De flekkene er vinflekker fra helga.
Det står i bibelen det er bra å drikke rødvin så det så.

20 kommentarer:

 1. Det er litt av en jobb du har tatt på deg ved å skulle lese denne boken fra perm til perm, men jeg tenker at det går fint når du først har bestemt deg for det. Fint innlegg Heidi:-) Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, jeg håper det vil gå greit! Jeg skal begynne på bibelen snart nå. Håper å bli ferdig med å oversette diktene først men kan hende jeg drister meg til å begynne før. Jeg kommer til å trenge tiden.. Jeg skal ikke lese den fra perm til perm i en sitting så klart, håper ikke innlegget er misledende på den måten.

   Fin dag til deg også.

   Slett
  2. Det var noe feil med linkesystemet i dag,men nå skal det være ordnet, men hadde du giddet å legge ut linken din på nytt er du snill?

   Slett
 2. He-he ... Vær på vakt. Norges avantgardedronning, Karin Moe, gikk løs på prosjektet med å lese Bibelen for å gi en litterær anmeldelse av Bibelen på 90-tallet. Hun endte opp med å bli frelst. Hun fant Gud gjennom språket :)

  Vel... Nå finnes det jo langt verre ting enn å bli frelst da. Lykke til. Har selv lest den fra perm til perm, og det er faktisk en av mine beste bok-minner.

  SvarSlett
  Svar
  1. Å, så artig en historie. Joda, finnes værre ting enn å være frelst men tror likevel jeg skal ha den historien i bakhodet under lesningen. He he.

   Så kult at du har lest den slik, da er du den eneste av alle de som har kommentert her. Jeg håpet nemlig å få en kommentar fra en som har lest den før meg nemlig. Det hjelper å vite at noen andre har klart det!

   Slett
 3. Spennennde prosjekt dette Stjernekast! Jeg har heller ikke lest den fra perm til perm, men kun stykkevis og delt, som de fleste vil jeg tro..

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Jeg har ikke lest den stykkevis en gang jeg.. Hehe

   Slett
 4. Jeg skal ha det å lese bibelen som lesemål neste år. Ikke fra perm til perm, riktignok - men rubel og bit. Min mor (som også er kristen) skal lage en plan for meg, step by step. Grugleder meg. Blir spennende å følge med på din ferd!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Det blir spennende å følge med på din ferd også, om du planlegger å skrive om lesningen, så klart. Det er skremmende hvor mye vi to har til felles. Hi hi. Her dukket det jammen opp en ting til. Morsomt!

   Slett
 5. Det var et spennende prosjekt! Jeg er kristen, og selv om jeg har begynt på Det gamle testamentet mange ganger, går jeg litt surr i kriger og profeter. Sånn sett er det lettere å lese Det nye testamentet fra perm til perm. Jeg har nok et forhold til Bibelen som ligner mer på din mor. Man setter seg ned og leser, men ikke nødvendig vis med start her og stopp her. Mer der hvor ordene tar en :-)
  Lykke til med prosjektet ditt, og jeg håper du vil synes det er kjekt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mye informasjon på 'liten' plass i bibelen. Ikke så rart at kriger og navn og slikt går i surr. Det er nok ikke det som kommer til å feste seg hos meg under lesningen. Da hadde jeg isåfall studert bibelen og ikke 'bare lest den' som jeg tenker.

   Takk skal du ha! Flott å høre flere leser og har lest bibelen. Det er motiverende før prosjektet settes ut i live :-)

   Slett
 6. Lykke til.. Må inrømme jeg er som deg.. Lyst til og lese så mye som mulig.. Og siden så mange har snakket om det og lese bibelen. Så får jeg litt lyst sjølv, for og se hva all the fuss is about :P.. Kanskje det kommer en dag. Men nok ikke i nermeste fremtiden.. :) hehe

  Lykke til og kos deg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. "Så får jeg litt lyst sjølv, for og se hva all the fuss is about" Signerer den. Hehe, lett å skyve foran seg å lese bibelen ja.. Hjelpes, bare sidene er jo syltynne i tykkelse. Jeg som syntes Silmarillion (som er mektig inspirert av bibelen) av Tolkien var tung å lese.

   Slett
 7. "Mest av alt sliter jeg med å forstå folka som tror på han."; der sammenfattet du det jeg også sliter med og som gjør at jeg ofte ønsker alt som har med religion å gjøre dit pepperen gror. Selv om jeg ikke klarer å avvise at jeg har en tro. Kommer selv fra en stor familie som var "glad-kristen". Når jeg en sjelden gang treffer på mennesker som har en sterk tro og en ser at det gjør dem godt, og de formidler det på en troverdig og stillferdig måte , da tenker jeg må finner mer ut av det. Kanskje ved å lese bibelen. Jeg ønsker deg lykke til.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. "og de formidler det på en troverdig og stillferdig måte"-, og der sammenfattet du religiøse mennesker jeg klarer å respektere og like, kanskje til og med sette pris på. De som er stille, går rolig, ikke tvinger sin tro på andre.

   Slett
 8. Det er mye å lese i denne boken og å lese den fra perm til perm må være litt av et prosjekt! Jeg leste et sted at dette er den mest leste boken i hele verden, og som du sier; klassikere må jo leses. Et fint eksemplar du fikk av din mor, det er på tide den blir lest i :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skal helst sikkert, tusen ganger garantert (!) lese andre bøker ved siden av, hvis ikke kommer jeg til å kjede meg mye tror jeg, hehe.

   Slett
 9. For et spennende prosjekt! Jeg er selv kristen men har ikke lest den perm til perm, selv om jeg tror jeg har lest det meste nå. Jeg har planer om å lese den fra perm til perm en eller annen gang.. Det er bare så.. Jeg vet ikke, det er et så stort prosjekt og vanskelig å bli motivert til det. Masse lykke til! Dette klarer du fint :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Jeg håper det er noe jeg kan klare! At det kommer til å ta tid (og kjede meg litt) tviler jeg ikke på. Men at jeg kommer til å være stolt etterpå, ja!

   Slett

Trivsel!

LEST OG HØRT SIDEN SIST