tirsdag 20. mai 2014

Boken på vent #8 TO BYER av Charles Dickens




Et av lesemålene mine i år er å lese To byer av Charles Dickens. Jeg lånte boka på biblioteket for over et år siden, men måtte levere den tilbake igjen, ulest, da det er en forkortet utgave de har på biblioteket mitt. Det ga meg ikke noe annet valg enn å kjøpe den selv (brukt på Finn.no, siden To byer ikke utgis oversatt til norsk lengre). Nå er den kjøpt!



Jeg planlegger å begynne på To byer etter at jeg har lest ferdig Shantaram som jeg har kommet over halvveis i (og som skal leveres i begynnelsen av juni, angst! Jeg tvangsleser i Shantaram siden jeg ikke kan forlenge lånet på biblioteket flere ganger. Til mitt forsvar er den på 900 sider og t-r-e-g).



Av Charles Dickens har jeg lest Den gamle antikvitetsbutikken, Pickwick-klubben (hjerte), Store forventninger, Mysteriet Edwin Drood (hjerte) og Vår felles venn.



Så en liten oppdatering for å se hvem av de tidligere Bøkene på vent jeg har lest:


  1. Indianarar av Rune F. Hjemås 
  2. Bibelen 
  3. Sjelenes herre av Irene Nemirovsky 
  4. American Gods av Neil Gaiman 
  5. Jotnens hjemkomst av Andreas Bull.Hansen 
  6. Brobyggerne av Jan Guillou 
  7. Lydløs trompetisme av Marit Persheim

Bibelen, når skal jeg ta meg sammen og begynne på den? Bedre å begynne på den i går, enn i morgen, for den er lang. Og skriften er liten i min lille utgave. Jeg skal lese minst en sakprosa-bok til før jeg begynner på Bibelen.

Brobyggerne: jeg har flere serier jeg vil fullføre før jeg begynner på en ny serie. Jeg har et elsk/hat forhold til serier, blir stressa av å holde på med flere på en gang. Mo Hayder og Jo Nesbø sine krimserier skal leses ferdig først, ingen tvil om det.

Ha en fin tirsdag!

http://beathesbokhylle.blogspot.no/2014/05/boken-pa-vent-papirbyer-av-john-green.html


søndag 18. mai 2014

Smakebit på en søndag #23 DEN INDRE SAMTALEN av Torkil Berge og Arne Repål



Den indre samtalen - lær deg kognitiv terapi leste jeg ferdig den andre mai to tusen og fjorten. Den har jeg brukt nesten et år på. Jeg er alltid superstolt etter å ha fullført en sakprosa-bok.


Boka ble jeg anbefalt an en klinisk sosionom i første halvdel av to tusen og tretten.

Smakebiten er fra side.135


Målet er ikke fravær av angst eller greie å skjule angsten for andre. Målet er å kunne gjøre det en ønsker å gjøre i situasjonen, uavhengig av angsten. 






onsdag 14. mai 2014

Kvinnfolk i litteraturen



Silje bak bloggen Siljes Skriblerier skriver:

I anledningen 8. mars tenkte jeg at det kunne være morsomt med en liten liste over kvinnelige karakterer fra bøker som jeg opplever som tøffe – på ulike måter

Enig, det er fint! Derfor hermer jeg. Her er en liste med jenter og kvinnfolk jeg synes er tøffe, uten at det har noe som helst med 8. mars å gjøre (og rekkefølgen er i rekkefølgen jeg leste bøkene, hurra for Bokelskere!):



  1. Mathilda i barneboka Matilda av Roald Dahl!
  2. Hermine i serien om Harry Potter av Joanne Jo Rowling (jeg liker karakterer som leser mye da det motiverer MEG til å lese! Hurra!).
  3. Katherine von Drachenberg i hennes noe dårlige biografi High Voltage Tattoo. En dag skal jeg kjøpe alle bøkene hun hittil har gitt ut om seg selv, ikke fordi de er bra, for det er de ikke; men! de minner meg på å tørre å være meg selv og følge lidenskapene mine.
  4. Karakteren Kate i Anna Gavaldas (hjerte) tykke roman Lykka er ein sjeldan fugl.
  5. Tora i triologien til Herbjørg Wassmo.
  6. Lyra i trilogien (og de andre to små bøkene) Det gyldne kompasset av Philip Pullman.
  7. Sookie Stackhouse i serien med samme navn av Charlaine Harris. Koser meg stort når jeg leser om Sookie, og jeg vil lese hele serien om igjen, alle bøkene på engelsk denne gangen. Men først må jeg få skaffet meg et nettbrett. Og si opp TV-boks-abonnementet mitt.
  8.  Arnhild Lauveng i hennes to biografiske sakprosabøker om psykiskhelse.
  9. Ann Heberlein i hennes biografiske bok Jeg vil ikke dø, jeg vil bare ikke leve, fordi hun er så jævlig ærlig og rett frem og slår et slag for oss som har levd litt.
  10. Coraline i boka med samme navn av Neil Gaiman.
  11. Det er en karakter i den storslåtte romanen Det usynlige fjellet av Carolina De Robertis, som handler om tre kvinner i en familie, i tre generasjoner. Det er altså den siste jenta jeg virkelig liker uten at jeg har fått til å finne navnet hennes.
  12. Calliope i romanen Middlesex av Jeffrey Eugenides!
  13. Dikteren Sapho som levde for flere tusen år siden, som helst sikkert skrev om seg selv i diktene sine.
  14. Paloma i romanen Pinnsvinets eleganse av Muriel Barbery.
  15. Linnea Myhre i den biografiske boka Evig søndag.



torsdag 8. mai 2014

DEN INDRE SAMTALEN av Torkil Berge og Arne Repål



William Styron beskrev en alvorlig depresjon som overveldende redselsfull, som så uutholdelig at ingen som ikke har vært rammet av den, kan forestille seg hvordan den virker på et menneske. Når depresjonen dreper, er det oftest fordi kvalene ikke er til å bære. Det eneste positive man kan si om depresjonen, er at tiden – og i mange tilfeller også behandlingen – sørger for at den går over. Men de mange som tragisk nok føler seg tvunget til å gjøre ende på tilværelsen, fortjener like lite våre bebreidelser som for eksempel de som dør av kreft.


- Side 94.

Den indre samtalen ble jeg anbefalt av en klinisk sosionom våren to tusen og tretten. Det har tatt meg omtrent et år å lese den ut, men nå er den endelig ferdiglest.
At det har tatt tid å lese den er ikke ensbetydende med at den er dårlig; riktigere er det at jeg synes det er kjedelig å lese sakprosa og at jeg leser annen litteratur (romaner, lydbøker, noveller) ved siden av.
Å lese sakprosa vil alltid handle om selvdisiplin for meg, og det er like befriende hver gang jeg klarer å fullføre en bok.

Boka er en innføring i kognitiv terapi ved angst, depresjoner og psykotiske tilstander. Det henvises hele tiden til andre verk, og det er opp til hver enkelt hvor dypt en vil studere emnet ved å notere seg ned titler eller bare slå seg til ro med å lese Den indre samtalen (slik jeg gjør).
Kognitiv terapi handler om å bli bevisst dine egne tanker, og hvordan du tenker. Det høres lett ut, men det er det ikke! Det krever tid å få oversikt over hva som foregår inn i hodet ditt, sortere hva du tenker som er negativt og som vil være bra for deg å endre på.
Et mål i kognitiv terapi er å ’styre hjernen’. Klarer man det kan men lære seg å kontrollere, eller enda bedre, håndtere eller lindre angsten, depresjonen eller noe annet man sliter med. Å bli bevisst på hvordan du tenker er ikke annet enn sunt for de aller fleste av oss, syk eller frisk. Hvordan du tenker har alt å si for hvordan du har det.
Boka tar for seg gjennom hele boka hvordan du og terapeuten din sammen kan jobbe for å få det bedre ved hjelp av kognitiv terapi. Den gir råd og tips både til terapeut og pasient. Noen tips er så enkle som at hvis du bekymrer deg: gjør noe praktisk. I alle råd og veiledninger har forfatterne gått i dybden på hvorfor og hvordan steg for steg.

Da jeg leste om angsten og hvordan å håndtere den tok jeg notater. Et av notatene går som følgende (ordrett):
Er det meningen jeg bare skal la anfallene kjøre løpet ut uten at jeg gjør noe for å stoppe dem? Det føles absurd. Skal jeg kjøre rett inn i en tornado?


Det er ikke alt jeg var enig med i begynnelsen men etter hvert som jeg forsto bakgrunnen for rådene forsto jeg også viktigheten av blant annet å holde ut et angstanfall ved å ikke stikke av, ikke unngå skumle ting eller søke trygghets-søkende strategier som å sitte å fikle med en penn på møter eller alltid ta en øl eller to før jeg drar ut på byen for å treffe andre.
Andre ting gjorde meg motløs underveis i lesningen og gjør det fortsatt; som at å bli kvitt angst og depresjoner er noe man må jobbe med og forebygge tilbakefall resten av livet. Har man først opplevd depresjoner, kommer de gjerne igjen. Livet er et slit.
Målet mitt er ikke å bli kvitt den sosiale angsten, men å mestre den. Det samme med depresjonene mine, jeg vet de kan komme tilbake, men denne gangen er jeg mer forbredt, jeg er litt tryggere på systemet og jeg vet jeg har klart det før. Det viktigste for meg å huske etter å ha lest Den indre samtalen – lær deg kognitiv terapi er angst er ikke farlig. Det føles farlig, men er det ikke. En annen ting jeg har lært er ’følelse først - tanke etterpå’; en liten huskeregel jeg har laget meg. Det vil si har du en vond følelse kan du være sikker på at du har hatt en ’automatisk tanke’, mulig en negativ tanke- på forhånd; fordi tanken kommer alltid før følelsen. Det er ikke sikkert du en gang er klar over at du har tenkt noe som helst før den dårlige følelsen er der i magen. Men det har du. Alltid.

Det har vært tungt å lese, som i kjedelig. Til tross for dette er stoffet lett forklart og svært oversiktlig. Språket er godt. Jeg har lært mye. Lesningen av boken har vært, og er fortsatt etter endt lesning – en slags selvhjelp for meg; kunnskap gir meg trygghet. Jeg synes boka sikter mer inn på terapeut enn pasient, men det har ikke hatt noe å si for meg.
Da jeg leste fikk jeg mange åpenbaringer underveis om mitt lille selv. For eksempel: i kapitelet som omhandler hvordan å avslutte terapien etter endt behandling på en god måte for terapeut og pasienten fikk jeg et stort sjokk da det slo meg JEG AVSLUTTER ALDRI NOE! Jeg har gjennomført diverse skole med eksamen, praksisplasser, jobber osv; men avslutningene har ikke vært til stede. Jeg har aldri møtt opp på skoleavslutningene, andre ting har bare gått over i noe annet, eller det er forhold som har endt brått og voldsomt.
Da dette gikk opp for meg og jeg begynte å skrive ned alt jeg har gjort og aldri avsluttet på en god måte, eller ikke avsluttet i det hele tatt (!) - det gjorde vondt, det gjør vondt, og jeg skal aldri, aldri ikke-avslutte noe igjen. Jeg vil ikke gå glipp av slutten, jeg vil ikke la en milepæl forsvinne uten at jeg har feiret den.


Den indre samtalen av Torkil Berge og Arne Repål
3. utgave, 2. opplag 2011
306 sider
ISBN 978-82-05-39065-2
Kilde: Kjøpt selv 



onsdag 7. mai 2014

Mine diller april 2014




  1. Tvangslese  
  2. Støvsuge 
  3. Fosterkattene mine 
  4. Facebook 
  5. Wordpress 
  6. Sesong 2 av Prison Break 
  7. Forfatteren Gregory David Roberts 
  8. Is 
  9. Sove 
  10. Laban Ville Jungeldyr og Laban Gale Gårdsdyr
  11. X-Men filmene (sette ALLE i April) 
  12. Popkorn 
  13. Platen The Eary Sounds of Joan av Phone Joan
  14. Battery Jungled/Frsh 
  15. Tuborg 
  16. First Price Tomatsuppe 
  17. Ørret 
  18. Torsk 
  19. Søtpotet



ANDRE SAMUELSBOK