tirsdag 25. september 2012

Oversikt over all litteratur jeg har kjøpt, fått og funnet så langt i år og litt om 'er hvor mange bøker vi kjøper tabu?'


Jeg skrev et innlegg om alle bøkene jeg hadde kjøpt så langt i år. Jeg hadde planlagt å ikke kjøpe noen nye før jeg hadde lest alle jeg hadde i hyllen. Jeg leste alle bøkene i hyllen også, og jeg planla (og gledet meg!) til å kjøpe meg Etgar Keret sin nye bok men en en stund senere observerte jeg at en ansatt ved Norli kastet masse bøker i dumpsteren i bakgården jeg bor i (Norli ligger i første etasje i dette bygget). Da snek jeg meg så klart ut og forsynte meg og reddet fjorten av bøkene og tok de med meg hjem. Sukk. Det var like før jeg hadde 'lov' til å handle meg nye bøker. Etter denne hendelsen klarte jeg meg bra, jeg kjøpte bare to bøker. Jeg hadde full kontroll. Helt til det hendte noe.Jeg skrev dette innlegget der jeg fortalte hvor flink jeg var, oppmuntre andre til å legge ut bilder for jeg var så nysgjerrig på hva andre kjøper seg men også for å vise at det er lov å elske(!) litteratur uten å må bruke flere tusen i året. Det er ingenting å skamme seg over, det er flott å brukte biblioteket. Det er det positive. Det negative er at jeg vil jo gjerne støtte forfattere. Det der hadde jeg faktisk dårlig samvittighet for, at jeg ikke brukte nok penger på litteratur men vet du hva? Jeg skriver en bokblogg. Jeg skriver om litteratur og forhåpentlig sprer leseglede og kunnskap. Jeg støtter forfattere og industrien bare ved å kose med foran tastaturet og publisere innlegg her inne. Jeg føler meg ikke slem eller grådig lengre. Ehm, men det har blitt flere grunner til det..


Jeg har kjøpt flere bøker siden sist. Jeg gikk fra å ha kjøpt bare to bøker og vært utrolig disiplinert til å kjøpe elleve på en og samme dag!! Og det ikke lenge etter at jeg skrev innlegget om hvor flink jeg var! Kanskje var det responsen jeg fikk fra dere andre som gjorde noe med meg, dere ville ikke vise haugen dere har kjøpt så langt i år fordi den var så stor, kanskje var det fordi dere ante ikke hvor det var blitt av alle bøkene dere har skaffet og det gikk opp for meg at G hadde rett den gangen han kalte meg en kontrollfrik. Jeg vet jo jeg er systematisk, jeg vet jeg er ryddig av meg, jeg vet det. Jeg visste bare ikke at jeg var så...ille. Jeg har tenkt mye over åpenbaringen min(at jeg virkerlig er en kontrollfrik) de siste dagene og jeg har kommet frem til at jeg liker å være en kontrollfrik,jeg vil ikke forandre meg for noen. Jeg kom også frem til at jeg må ha blitt en anelse ivrig, litt påvirket, jeg ble gira, jeg hadde glemt hvor gøy det er å kjøpe litteratur, etter å ha lest svarene deres. Jeg ville også ha det gøy! Jeg ville også støtte industrien!

Jeg har bestemt meg for å kompensere for alle(dere synes nok ikke det er så mange bøker men jeg blir rent stresset når jeg ser på haugen fordi jeg leser faktisk alt jeg kjøper) bøkene jeg har fått tak i og gi bort bøker jeg egentlig ikke hadde tenkt å gi bort, som bøker jeg eier av James Baldwin, de hadde jeg planlagt å beholde. Jeg vet ikke helt med bøkene til Tolkien..Det er ikke alle av de jeg kommer til å lese igjen, jeg vet jo det..Men det er så fint å ha de samlet for de hører jo sammen mange av dem..Tolkien beholder jeg.  Etgar Keret da, skal jeg beholde bøkene jeg eier av han? Jeg kommer ikke til å lese de om igjen, tror jeg. Eller gjør jeg det, det kan jo hende, det kan til og med hende jeg leser Silmarillion av Tolkien igjen, hvem vet!


Dette er bøker jeg eier og som jeg ikke har lest, enda. Nå kan de ikke stikke av. Alle var samlet på et sted. Nå som jeg har kjøpt flere har jeg ikke plass til alle inni der.

Bøker jeg eier og har lest ligger gjemt i en kurv i hylla.
Denne kjøpte min søster til meg på auksjon fordi hun vet jeg er glad i Dan Turell.

Dette var de eneste jeg hadde brukt penger på, helt til den 'forferdelige' dagen da alt gikk galt.

I den brune kurven gjemmer bøker jeg har lest seg. I fugleburet er alle bøkene jeg skal lese.
I tøykurvene ligger filmer, TV-seriebokser og slikt.When God was a rabbit vant jeg i en konkurranse i år.Disse kjøpte jeg på boksalg på biblioteket. Alle Dan Turell-bøkene hadde C lagt av til meg og jeg ombestemte meg, jeg bestemte meg for at jeg ikke kunne dra og kjøpe de bare fordi jeg hadde fått en annen bok av Dan Turrell i samme 'serie' av C dagen før. Så tenkte jeg ikke noe mer på det. Så dro jeg på biblioteket lenge etterpå og bibliotekaren kom springende bort til meg med haugen med en strikk rundt og en lapp med navnet mitt på. "Er du Heidi? Disse er lagt av til deg." Faen. Ja, jeg heter Heidi. Og da måtte jeg kjøpe dem, de hadde jo ligget der i flere uker, i uker der noen andre kunne ha kjøpt de og nå var det kanskje for sent. Nå ville de kanskje bli kastet eller aldri bli kjøpt av noen. Jeg kjøpte de. Jeg kjøpte også Troll av Jonas Lie. Den har ligget på leselisten min på nettsiden til biblioteket. Jeg er nemlig veldig glad i trollettelitteratur. Jeg har en greie for troll. Det kan jeg fortelle om en annen gang.


Senere samme dag var jeg på Norli og da kjøpte jeg bøkene på bildet over. Den siste boka i Eragon-serien har ikke blitt oversatt til norsk enda. Hobbiten vil jeg lese om igjen før filmatiseringen kommer i desember. Denne gangen skal jeg lese den på nynorsk. Rett etterpå skal jgg lese Ringenes herre på nytt også, det har jeg tenkt på lenge; at jeg vil lese de om igjen.

Responsen jeg fikk på innlegget mitt "Jeg har bare kjøpt to bøker i år" der jeg oppfordret andre til å vise bilde av haugen av bøker kjøpt og fått i 2012 fikk meg til å tenke på noe jeg strengt tatt burde tenkt på fra før; det er tabu hvor mye penger man bruker på litteratur. Jeg syntes det var pinlig og 'rart' av meg å bare ha kjøpt to, ikke at man har kjøpt femti eller hundre, men det er visst det. Er det tabu fordi det er et tegn på at man ikke har kontroll, disiplin og mangler fornuft? Er det tabu fordi det viser hvor mye penger en har, akkurat som hvilken bil folk kjører sier noe om hvor mye de tjener? Jeg ville jo aldri spurt noen om hvor mye de tjener i året eller hvor mye bilen deres koster. Jeg ville aldri spurt ei venninne hvor mye penger hun bruker på klær. Hvorfor i alle dager trodde jeg at det var greit å spørre andre om hvor mange bøer de har kjøpt i år? Jeg tenkte rett og slett ikke! Jeg må innrømme at jeg synes fortsatt det er gøy å se bilder av bokhyller og bokhauger og slikt. Jeg gjør det. Jeg liker det. Akkurat som jeg liker å se på bilder av hunder, kaker, dreads og kjekke menn. Det er kanskje tabu men likevel velger jeg å legge ut hvor få bøker jeg har kjøpt (flere nå da, hihi, ehm) fordi bilder av bøker er morsomt og G sa en gang at jeg er en kontrollfrik og jeg er enig. Jeg er det.

16 kommentarer:

 1. Morsomt innlegg:) Jeg kjøper faktisk ikke enormt mange bøker selv, jeg, kanskje et par i måneden. Men man har jo alltids biblioteket - kanskje verdens fineste oppfinnelse! Og så er jo jeg i den heldige posisjonen at samboeren min er forlagsredaktør på et forlag, og forfatter på et annet, så det hender rett som det er at det havner nye bøker i hyllene våre sånn uten særlig innsats fra min side.. Det er ganske stas:) (Selv om jeg skjønner at jeg er nokså bortskjemt, altså.)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det høres ut som du har det som plommen i egget! Jeg er enig i at biblioteket er helt fantastisk. Jeg har det med å låne bøker der i stedet (!) for å lese de har. Jeg vet jo hvorfor jeg gjør dette, jeg føler jeg 'får' noe gratis hver gang(vi gjør på en måte det) i tillegg til at det er mye morsommere å lese noe jeg bare låner for en liten tid, da må jeg virkelig kose meg med tingen i den tiden jeg har den.

   Nå ble jeg nysgjerrig på hva kjæresten din heter!

   Slett
 2. Jeg har alltid hatt null oversikt over hvor mange bøker jeg faktisk kjøper hvert år. Eller får. Så i år bestemte jeg meg for å holde oversikt. Dermed har jeg liste ikke bare over bøkene jeg har lest, men også over bøkene jeg har skaffet meg. Og ja, den siste lista er veldig mye lengre enn den første. Jeg bruker ikke så mye penger på andre ting - jeg har aldri dårlig samvittighet for pengene jeg har brukt på bøker. Men det hender jeg har dårlig samvittighet for at jeg har så mange bøker som står uleste i hylla, tenker at de fortjener bedre. Det burde kanskje være LITT mer samsvar mellom hvor mye jeg kjøper og hvor mye jeg leser.
  (Lista ser du for øvrig her, selv om det bare er liste, ikke et bilde: http://elbakken.blogspot.no/p/anskaffet-2012.html)

  Forresten: Synes det ser veldig kult ut med bøkene i bur!

  SvarSlett
  Svar
  1. Herlig! Jeg gikk og snoket i den lista med en gang jeg! Imponerende liste! Spennende :-D Det ble noe annet enn haugen min ja. Jeg leser jo bloggen din og jeg vet du leser en del også. Jeg føler meg litt 'dum' for at jeg låner så mange bøker på biblioteket i stedet for å lese de jeg eier.. Men det er så mye morsommere å lese litteratur man låner.

   Takk! Buret kjøpte jeg i da en butikk solgte ut hele butikken. Det tok ikke mange sekunder fra jeg la øynene på det til jeg plukket det opp fra bordet det sto på. Det trengtes ikke å overveies eller sjekkes pris på først; DEN var MIN.

   Slett
  2. Biblioteket er genialt, ingenting veien med å bruke det. Jeg har brukt biblioteket MASSE opp gjennom åra, og jeg har omtrent alltid bibliotekbøker i huset enda. Selv med over 400 uleste bøker i hylla, hender det stadig vekk at det jeg ser på biblioteket er mer fristende der og da.

   (Og den lista mi fikk jo veldig drahjelp da jeg fikk en hel pappeske med bøker av ei venninne i sommer - hun hadde opprydning og 4 esker som skulle gis bort til Fretex som jeg fikk snoke i før de kom så langt.)

   Slett
  3. Å for en drøm å få bare plukke og vrake og fylle en hel eske! Da hadde nok til og med jeg falt for fristelsen og tatt med bøker hjem! Da foreldrene mine flyttet fant jeg mange bøker i kjelleren jeg ikke ante vi hadde i huset. Da plukket jeg med meg bøker fra barndommen jeg skal lese om igjen og diverse klassikere og slikt. Det viste seg at stefaren min er glad i å lese og at bøkene hadde vært hans. I alle årene jeg har kjent han ante jeg ikke at vi hadde noe til felles. Ganske spesielt. Haugen min har det med å vokse uten at jeg bruker penger. Jeg tror jeg kan se langt etter å få 'lov' til å kjøpe meg nye bøker, jeg må nok bryte prinsippet om jeg vil ha nye bøker i hus, hehe.

   Slett
 3. Elleve bøker på en dag oppveier for resten av året uten å ha kjøpt bøker, du trengte nok å gjenopprette balansen ;)
  Om det er tabu å spørre om hvor mye penger man bruker på litteratur, så er det uansett veldig gøy å se bilder av bøker - det holder jeg med deg i :)
  Men jeg vet at jeg har brukt temmelig mye på bøker i år, og flere av dem står uleste i bokhyllen...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, der klarte du å legge ord på det for meg! Det var akkurat det med den balansen!

   Fint å høre at det flere enn meg med uleste bøker, et luksusproblem rett og slett ;-)

   Slett
 4. Å skaffe seg veldig mange flere bøker enn man leser i løpet av et tidsrom tror jeg er veldig vanlig blant bibliofile mennesker. Har det akkurat sånn jeg også! ;)

  For å ha en viss oversikt selv over bøker som kommer i hus, har jeg opprettet spalten "Nye bokvenner" i min blogg. Der gjør jeg opp status ved vært månedskifte. Veldig praktisk sånn statistisk sett å se hvor mye man har kjøpt/lånt/fått og hvor mye man har lest. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den spalten hørtes super snedig ut. Jeg skal ta meg en tur i bloggen din og se.

   Det kiler ikke bare i magen min når jeg ser bilder av bøker og bokhyller, jeg har det slikt med filmer og musikk også!

   Slett
  2. Aha, "Nye bokvenner" var jo genialt! Tror jeg må låne den altså! :)Da får man fin oversikt over nye bøker.

   Slett
  3. Ja, super snedig! Nå er håpet mitt at jeg ikke skal få tak i alt for mange bøker så jeg håper at en slik spalte ikke blir nødvendig xD Hvis ikke hadde jeg kanskje måtte spørre pent om å få delta jeg også..

   Slett
 5. Jeg har nettopp vært innom bruktbutikken og gjort et varp på fem bøker, til 50 kroner. Billig-billig, hehe. Det er jo det, og bøkene er som nye. Blir nesten beruset av den følelsen altså :D To av bøkene er gave da, så ikke alle er til meg selv :)
  Synes ikke det er tabu hvor mye bøker man kjøper i året, det er vel mer, for min del hvert fall, skuffelsen over seg selv at man ikke klarer å beherske seg, mer enn pengene man bruker. Tror jeg aldri klarer å beherske meg når det gjelder bøker. Jeg har ingen andre laster enn bøker og pepsi max, så det får jeg leve med ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå ble jeg nysgjerrig på hvilke bøker du kjøpte deg! Det er jo det,- kjempe billig! Jeg liker bøker som er som nye men enda bedre liker jeg bøker som er slitt. Jeg har flere laster jeg kan nevne på rappen: seg deg har jeg pepsi max, jeg har også sjokolade, spesielt etter at jeg sluttet å røyke den 20. August. Jeg er også svak for musikk, maling (!) og å kjøpe ferdig mat som jeg tar med og spiser hjemme.. Det blir fort dyrt. Jeg kjøper meg ikke ofte sminke og sko men når jeg gjør det kjøper jeg alltid dyre merker for de er så mye bedre...:p

   Slett
  2. Jeg kjøpte meg Krystallhealing av Liz Simpson (gave til venninna mi), Månens magi av Lori Reid, Håndbok for hekser av Susan Bowes, Babyens hemmeligheter av Desmond Morris (den har jeg lest og har allerede et eksemplar men den er bare så UTROLIG bra at den må jeg ha til å gi noen i gave en eller annen gang)og Bachs blomstermedisin av Lill Granrud (har den også fra før, men den har jeg også kjøpt for å ha i reserve siden denne boka er veldig bra). Ja der ser du, kjøper meg til og med bøker for å ha i reserve...kremt. Det er kun med helt spesielle bøker da.

   Jeg vil absolutt påstå at sjokolade er bedre enn røyk! Gratulerer med røykeslutt, det er imponerende!!! Jeg spiser også sjokolade....:) Ja musikk ja...obs, enda en ting jeg hadde "fortrengt", hehehe. Med musikk-kjøp går det veldig opp og ned. Det kan gå lenge mellom hvert cd-kjøp. Ellers er jeg en grå mus som ikke sminker meg så jeg sparer jo masse på det, så da synes jeg at bøker og musikk er et fint alternativ :D Ja men da tror jeg at vi har fått "bekjent våre synder", synes du ikke? Hahahaha

   Slett
  3. "Ja der ser du, kjøper meg til og med bøker for å ha i reserve...kremt." Der lo jeg høyt! Hehehe, ja sånn kan det gå! Hehehe! Det er noe det samme jeg gjør hvis jeg finnet et klessplagg jeg liker veldig godt, jeg kjøper to eller tre (!) av det samme plagget, av den samme singletten, den samme buksa..hehehehe..Det er jo spesielt, men når man tenker nærmere etter det også bare en selvfølge! Jeg forstår tanken bak dobbeltkjøpet veldig godt.

   Nå er virkelig alle våre synder 'der ute' og jeg har ingenting å skjule lengre. Nesten. Heheheheh.

   Slett

Trivsel!

SAMLESNING: PIRANESI AV SUSANNA CLARKE