søndag 23. september 2012

En smakebit på søndag #1: REISEN TIL NATTENS ENDE av Louis-Ferdinand Celine

Jeg hadde egentlig ikke tenkt å være med på noen leseutfordringer eller noen av disse innleggene men da jeg er fast leser av bloggen til Melusine har hun gitt meg et godt inntrykk av flere av disse "felles innleggene"(jeg vet ikke hva det kalles, jeg). Det er jo faktisk interessant og gøy. Jeg er ikke den mest sosiale bloggeren(jeg har blitt bedre), jeg var dårlig til å legge igjen spor etter meg da jeg var redd for å bli avvist. Også på det området har Mari bak den populære bloggen Flukten fra virkeligheten motbevist meg og hun har tatt hjertelig imot meg i bokblogg-verdenen! Jeg visste ikke at det var et slags sosialt miljø på nett før lenge etter at jeg begynte å blogge. Det er faktisk morsomt. Spesielt når man finner blogger som Sukkerrør sin, det er hennes blogg som fikk meg på tanken på å prøve på nytt med å skrive om bøkene og lage en blogg. Jeg hadde en blogg for to år siden der jeg skrev mest om film og skrev tekster, ikke historier, men som en slags filosofisk dagbok. Jeg ga opp etter noen uker. Nå er jeg i gang igjen og er helt hekta. Å blogge har gitt meg mer struktur i hverdagen, både i måten jeg leser på, vanene mine i hverdagen og det har også stimulert mine kreative sider. Jeg har alltid hatt et behov for å skrive ned tankene mine, etter at bloggen ble til skriver jeg mer enn før, selv om nesten ingenting av det publiserer her. Noen ting er bare for personlig eller uinteressant for andre. Jeg leser riktignok mindre nå etter at bloggen ble til enn før. Dette er ikke bloggen sin feil, det har mer med livet utenfor dataskjermen og hva det medfører. Både positivt og negativt! Det er Mari bak bloggen Flukten fra virkeligheten som er ansvarlig for bloggutfordringen


En smakebit på en søndag

  Flukten button by parajunkeeSøndagens smakebit har jeg tatt fra den eneste romanen jeg leser akkurat nå og som jeg har slitt meg sakte men sikkert framover i, i flere uker nå. Den heter Reisen til nattens ende, en fransk, moderne klassiker. Jeg plukket opp denne romanen etter at jeg hadde lest diktet the inquisitor av Charles Bukowski i diktsamlingen Mockingbird Wish Me Luck der romanen nevnes. I denne smakebiten har hovedpersonen, den håpløse Bardamu, ankommet det store Amerika.

Tenk Dem en by som står på høykant! New York er en slik stående by. Mange byer hadde vi sett i vårt liv, pene byer også, og atskillige berømte storhavner. Men hos oss ligger byene, ikke sant? De ligger ved havet eller ved den og den elven, de hviler innbydende i landskapet og venter på dine tilnærmelser. Men denne amerikanske byen så mest ut som en prippen gammel frøken. Stiv og utilnærmelig sto hun der, rett opp og ned, og du ble rent redd når du så hvor liten lyst hun hadde til å falle for deg.

Å lese ute om høsten er deilig!

29 kommentarer:

 1. Så bra du har kastet deg med på Maris utfordring:) Likte smakebiten din og morsomt å høre hvordan du kom over boken:)

  Ha en herlig søndag!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Hvordan man finner fram til bøkene man leser er jo ofte en liten historie i seg selv!

   God søndag til deg også!

   Slett
 2. En bra smakebit syns jeg. Må kanskje lese noen av de klassiske franske forfatterne også. Dette er ikke kjent stoff for meg til nå. Egentlig har jeg lyst til å lese alt mulig, innenfor alle sjangere, men det blir da ikke tid til det! Har andre hobbyer også. Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :-D Jeg er selv ikke så kjent med de franske klassikerne, forfatteren Celine hadde jeg aaaaldri hørt om før jeg plukket opp boka. Det jeg har fått med meg er at franskene har skrevet og gitt ut mye bra. Jeg er akkurat som deg jeg også, åpent for å lese alt mulig, hva som helst. Man må bare prioritere ja..

   Ha en fin dag du også!

   Slett
 3. Tusen takk for en bra smakebit:-) Denne har jeg ikke hørt om,men ble nysgjerrig. Har ikke lest noe av franske forfattere, men kanksje det er noe jeg burde gjøre. Veldig kjekt at du ble med på "en smakebit på søndag"! Ønsker deg en fin dag!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Reisen til nattens ende er en veldig tung roman så jeg vet ikke om jeg vil anbefale den. Jeg tror det er en roman for spesielt interesserte, men har man den stående i hyllen kan man lik så godt begynne å lese den idag som igår for man vil bruke lang tid på den! Jeg gleder meg til å bli ferdig med den, skal sette meg i sofaen og lese litt nå!

   Du må ha en flott dag du også!

   Slett
 4. Även om boken i sig kanske inte är för mig så gillar jag verkligen smakebiten. Det är en väldigt träffande beskrivning.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! :-D Ikke sant, jeg har forstått det som New York er litt "høy i hatten" ja ;-)

   Slett
 5. Så utrolig interessant smakebit! Denne boken må jeg merke meg, har så sans for Bukowski!Så dersom han også har nevnt denne boken må den være akkurat noe for meg :) Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ååå, for en fin kommentar! Bukowski er kul, han! Hvis vi skal tro på det han har skrevet i diktet romanen er nevnt i, har han lest romanen to ganger også, noe jeg synes er imponerende for den er tung å lese! Bukowski tror jeg leste mye forskjellig. Fin søndag til deg også!

   Slett
 6. Tack för smakbiten! Ingen bok som jag känner till sen tidigare. Och så härligt att höra att du känner ny entusiasm för att blogga!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Å skrive og publisere er befriende rett og slett ;-D

   Slett
 7. Hei! Som du tok det litt tid før jeg oppdaget bokboggernettverket, selv om jeg har blogget i mange år..
  Jeg likte smakeviten din, virker som en interessant bok.
  Mvh Artemisia

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint å høre at det er flere! Tusen takk ;-) Joda, jeg kan forstå at Reisen til nattens ende er en klassiker, men som klassikere flest er den tung. Det tar sin tid å få lest den. . . ;-)

   Slett
 8. hei hei & takk for fin smakebit :)
  ha en finfin søndag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei på du! ;-D Takk for det! Fin søndag til deg også!

   Slett
 9. Veldig, veldig fin smakebit, fikk lyst til å lese boka selv - særlig i så naturskjønne omgivelser som du viser frem der:) Og bokbloggnettverket er jammen fint, det. Jeg er ferskisblogger selv, men har som deg blitt tatt godt i mot av disse flotte folka!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ååh, tusen takk! Så gøy å få positive tilbakemeldninger under min aller første søndags-smakebit altså! Jeg skal ta turen innom bloggen din og se og linke til bloggen til i nyhetsrullen til høyre her inne ;-) Flotte folka, jeg er helt enig! Kjempe trivelige! :D

   Slett
 10. Svar
  1. Å så hyggelig, være se god! Det var bare gøy å hive seg med og lage innlegget :-)

   Slett
 11. Takk for en fin smakebit, og ha en fin søndag videre. :)

  SvarSlett
 12. Flott smakebit. Rart å lese ein slik beskrivelse av New York, gav gjenklang i meg som ikkje blei sjarmert av den slik mange blir.
  Kjekt at du har oppdaga dei sosiale sidene av blogglivet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Hovedpersonen Bardamu ble ikke videre sjarmert han nei.

   Slett
 13. Dette var en slik smakebit som bare fenget meg. Det var en så interessant beskrivelse av New York, kanskje spesielt siden jeg ikke har noe annet inntrykk av byen enn hva jeg har sett på film. Smakebiten ble en slags kontrast til det inntrykket jeg har hatt frem til nå. Boken har jeg forresten hørt om tidligere, men det er nok rett og slett fordi jeg har lest om den her på din blogg ;)

  Så utrolig hyggelig å høre at du føler deg godt mottatt, nå ble jeg glad!

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er vi i samme båt, jeg har heller ikke vær i New York, enda, ikke vet jeg om jeg vil dit heller etter å ha lest sitatet jeg la ut :p Det er stor sannsynlighet det er i min blogg du har lest om Reisen til nattens ende ja, jeg har gitt den litt vel mye oppmerksomhet kanskje, jeg tror ikke det er en roman jeg vil anbefale til noen når jeg er ferdig. Typisk for klassikere å være utrolig godt skrevet men også utrolig tunge å lese. Jeg begynner å se en sammenheng..

   Du har vært så snill mot meg og inkluderende og linket til bloggen min i innlegg du har skrevet og slikt. Det er så fint! Stor klem fra meg til deg!

   Slett
  2. Nei, det virker ikke akkurat som New York står klar til å ta i mot oss etter å ha lest dette sitatet ;)

   Så hyggelig med en virtuell klem på en mandagskveld. Det varmer :) En stor klem sendes tilbake!

   Slett
 14. Så gøy at du ble med, jeg synes denne spalten er en grei måte å oppdage nye bøker på. Det tok lang tid før jeg turde å kommentere eller legge igjen spor da jeg begynte å blogge, det kjentes nesten som om hele kroppen dirret!

  Nå ble jeg enda mer nysgjerrig på Bukowski, takk for smakebiten :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg også synes det er en fin måte å oppdage nye bøker på også er jeg veldig glad i å lese sitater...Jeg synes også det er gøy å se hva andre leser akkurat nå eller å se hvor mange forskjellige bøker vi leser. :-D

   Slett

Trivsel!

SAMLESNING: PIRANESI AV SUSANNA CLARKE