torsdag 18. oktober 2012

Jeg leser i oktober #5

Soundtrack: Bat for Lashes med sangen A Forest

Stjernestøv av Neil Gaiman ★★★ av seks stjerner

 
Stjernestøv er ikke den første boken jeg leser av Neil Gaiman. Jeg har lest lest Coraline som ikke ble en favoritt, filmatiseringen av Coraline derimot er det.


Stjernestøv handler om en dum gutt som er forelsket i feil jente. Han gjør alt han kan for å få jenta. Han drar på en reise, på utkikk etter en stjerne som falt ned fra himmelen og som han vil plukke, som en blomst, til sin hjertens kjær og ta med hjem slik at hun må holde sitt løfte og gifte seg med ham når han returnerer fra reisen med stjernen. På reisen må han inn i alveland der magi og trolldom hersker.

Jeg har sett filmatiseringen. Den har jeg glemt alt fra. Boken er skrevet i en barnebok-aktig måte, til ungdommelige øyne, men det er ikke en ungdomssbok, heller ingen barnebok- eller har tidene forandret seg, er dette en ungdomsbok det nå selv om det oppstår sex i gresset på et marked (om natten så klart utenfor området) og uhyrlige drap på..det kan jeg ikke si! Hemmelig. Jeg mener dette er skrevet som en eventyrbok for voksne og det er fint. Stjernestøv falt ikke i smak. Begrunnelsen får du i form av listene under!

Positivt:
 1. Det oppstår masse magi! 
 2. Det er humor! Jeg lo høyt flere ganger
 3. Det er en vanlig, uskyldig normal by og på den andre siden av en mur er det et magisk landskap de vet av men ikke vil vite noe om.
 4. Det er lettlest, jeg vet ikke om jeg vil legge det under positivt eller negativt

Negativt: 
 1. Hovedpersonen er for dum i hodet 
 2. Historien er rotete og tilfeldig og jeg som er en systematiker liker det ikke
 3. Det er for 'likefremt' og enkelt 
 4. Lettlest, jeg vet ikke om jeg vil legge det under positivt eller negativt

Jeg skal så klart også lese tegneserien, jeg gjør aldri noe halvveis, og se filmen på nytt. Det er Astrid Terese som opplyste meg om at det er en tegneserie og det setter jeg pris på. Det ante jeg ikke. Jeg vil avslutte min lette og ledige tekst (jeg går inn for det med hard hånd, jeg liker ikke utviklingen omtalene mine fikk der de var lange og tunge og..kjedelig) er at om verden er slik den er i Stjernestøv, Harry Potter og Jonathan Strange og herr Norrell der magi eksisterer (weee) og det er greit å kysse alver, utføre forhekselser og drikke øl med trollmenn, og jeg hadde vært så heldig(iihh!) å få valget mellom å bli ansatt som assistent for enten magikeren(obs, ikke trollmann, det er en forskjell) Mister Gaiman, Fru Rowling eller Frøken Clarke; jo, da hadde jeg valgt magikeren Susanna Clarke, selv om hennes magi og kunnskaper er mørkere, ondere og dypere, altså mer arbeid, mer bøker å lese. Så langt, av alle de magiske bøkene jeg har lest, er Susanna Clarke min favoritt forfatter. Hun er favoritt forfatteren til Neil Gaiman også forresten. Det er kanskje akkurat derfor også, derfor jeg hadde valgt å jobbe for henne, fordi bøkene hennes er så mørke. Jeg liker det ikke når det blir for godt og varmt og hyggelig hverken i virkeligheten eller i bøkene. Da blir jeg faktisk kvalm. Før det kan bli godt forlanger jeg at det skal være noe vondt. Først da blir jeg ikke kvalm av alt det søte, for da er det fortjent. Man skal jobbe for sjokoladen.

Andre innlegg:

12 kommentarer:

 1. Herlig med konkretiseringslister!

  Og for en fantastisk versjon av "A forest"! Jeg er evig The Cure-fan, men denne tributen hadde jeg ikke hørt før:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk!

   Du finner sangen på platen 'Perfect as Cats: A tribute to the Cure'. Det er en cover til på platen som står over de andre, det er 'Fascination Street' av Xu Xu Fang. Selv er jeg evig TBat for Lashes Fan! Jeg har prøvd å like The Cure, men får det ikke helt til. Jeg skal prøve igjen, det høres sikker rart ut. Noen av favoritt bandene mine er de jeg har tvunget meg selv til å lytte til, og det har endt opp med at det er de som har 'vært med' meg lengst også.

   Slett
 2. Jeg fant plata ja, og store deler av den befinner seg nå på spillelista mi;) The Cure var heller ikke noe jeg ble hekta på sånn umiddelbart, men en eller annen gang som fersk litteraturstudent for 8 (herregud..) år siden, begynte jeg å høre på dem og siden har de blitt hos meg. Dem og The Smiths. For alltid.

  SvarSlett
  Svar
  1. The Smiths er enda et band jeg aldri får til, hehe! Jeg skal prøve igjen med The Cure, The Smiths må vente litt.

   Slett
 3. Ser at vi har rimelig lik smak...:) Morsomt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så herlig :-D Jeg kan lese hva som helst, men liker ikke hva som helst! :-D

   Slett
 4. Har planer om å lese Stjernestøv, siden jeg er frelst av Sandman (tegneserie av Neil Gaiman). Helt enig angående Coraline forresten, filmen satte mye større inntrykk enn boka. Noe som kanskje ikke lover så godt.. :-p

  // Tusen takk for hyggelige kommentarer! Stemmer i og våger å si at et kamera garantert vil gi deg mange gleder ved å klistre minner fast på "papiret" :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kamera er et must!

   Sandman er flere 'bøker'(tegneserier), er det ikke? Prøver å søke etter dem på biblioteket med ta kommer noe som heter 'Dukkehuset' opp. Jeg tror det en serie med med flere verk? Jeg skal skrive det ned!

   Slett
  2. Stemmer :) "Dukkehuset" er nr.2, hvis man leser pocketbok-saken. Er veldig mange historier (og detaljer dukker gjerne opp i seinere bøker), så anbefaler å starte fra Preludes and Nocturnes om du finner den :)

   Slett
  3. Okei, takk for svar! Jeg skal sjekke hva biblioteket har. Det er både en pocketbok og en tegneserie ja, det visste jeg ikke. Vil helst lese tegneserien da :-D

   Slett
  4. Bare hyggelig! Men gikk litt kjapt i svingene; det er kun tegneserie ja (dårlig forklart av meg), bare at den er gitt ut i to ulike format, én hardcover (collectors edition) og .."pocketcover(?)" haha, klønete skrevet, sorry about that :') Håper du finner dem!

   Slett
  5. Aha!! Da forstår jeg! Hehehe! Null problem!

   Slett

Trivsel!

PIRANESI MED MER