søndag 14. oktober 2012

Smakebit på en søndag #4 SAMAN ER EIN MINDRE ALEINE av Anna Gavalda


 For tiden hører jeg på Saman er ein mindre aleine på lydbok samtidig som jeg sitter på en krakk foran det stor speilet på veggen og strammer dreadsene mine. Det er koselig. Saman er ein mindre aleine har jeg lest en gang og dette er den andre gangen jeg hører den på lydbok. Det er en favoritt. Jeg har lest alt Anna Gavalda har gitt ut. Ved siden lydboken leser jeg romanen Stjernestøv av Neil Gaiman og fortsatt oversetter jeg alle diktene i diktsamlingen Be angry at the sun, et tidskrevende prosjekt. Jeg har tre baller i lufta og jeg har lært at kunsten bak å sjonglere er å kaste, og jeg kaster meg selv inn i bøkene, uredd for utfordringer og tidskrevende passasjer. Det skal knirke i hjernen, jeg skal være sliten når jeg endelig legger meg.

Dagens smakebit er bare en setning, den setningen jeg liker aller best av alle de titalls livreddende setningene i denne tykke, unike romanen. Den er kanskje vanskelig å forstå tatt ut av konteksten og en liten forklaring er vel på sin plass. Camille sitter i trappen og tenker på hva hun nettopp har gjort, hun har strekt ut en arm mot noen for å hjelpe uten å tenke på mulige konsekvenser og denne personen, uteliggeren, tok i mot armen hennes og Camille har nå gitt han og hunden hans et tak over hodet, et sted å bo, bort fra de kalde gatene. Smakebiten er et ironisk spørsmål Camille spør seg selv, etterpå, der hun sitter i trappen alene. Jeg synes det er en så utrolig vakker setning:

Kjem ikkje vengene i vegen når du går?Andre innlegg:
Det er Mari bak bloggen Flukten fra virkeligheten som står bak denne ukentlige spalten. Trykk på bildet under for å besøke henne.

Flukten button by parajunkee

35 kommentarer:

 1. Den boken har jeg på vent og ser frem til det blir dens tur til å bli lest. Tusen takk for smakebiten og ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg håper du vil like romanen du også. God dag til deg også.

   Slett
 2. Herlig smakebit fra en herleig bok! Også en av mine favoritter. Ha en nydelig søndag med boka!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Nydelig søndag til deg også! :-D

   Slett
 3. Saman er ein mindre aleine er en nydelig bok!

  SvarSlett
 4. En så vakker smakebit! Fra en bok jeg liker veldig godt, jeg og :-) (Og så er Stjernestøv en fin bok!)
  Ønsker deg en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant! Flott å høre Stjernestøv er bra også, imorges leste jeg til side 38 og det gikk unna i en feil! Det lover godt!

   Slett
 5. Jeg må innrømme at jeg måtte slå opp ordet "dreadsene", ante ikke hva det var du måtte stramme der du satt på en krakk og hørte lydbok :P

  En fin smakebit, jeg fikk lyst til å lese denne boken så nå er det ført opp på den etterhvert lange listen over bøker å lese :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå lo jeg høyt! Jeg kunne jo kanskje forklart hva 'dreads' er, det ser jeg nå. Og det med krakken, det høres rart ut å sitte på en krakk og ikke en stol, 'hva er det hun gjør', men jeg har ingen kjøkkenstoler, bare en høg barkrakk og altså, krakken. Vil jeg ha kjøkkenstoler må jeg ut i den kalde bua og brrr...Ja, hva er egentlig dreads? Det er, hmm, bustete hår på en veldig organisert måte. Det er hår filtrert og bearbeidet sammen over tid. Det er litt hulemann frisyre, men også rastafari. Nå i de siste åra har det også blitt okei for rockere å ha dreads. Da mamma så meg kalte hun meg en hippie. Jeg får dreads til å høres ganske ekkelt ut ser jeg, hehe, det er jo ikke meningen, hehe.

   Ååh, den kan du bare glede deg til, altså, den tror jeg virkelig du vil like du også :-D En fin fin bok å ha på en lang leseliste :-D Min er lang den også...Ikke annet å gjøre enn å sette seg ned å lese da..

   Slett
  2. Hehe, krakk eller stol, men for meg som ikke ante hva dreads er for noe kunne jo ikke forestille meg hva du faktisk gjorde mens du hørte på lydboken. Først tenkte jeg at det var en eller annen muskel du strammet...men da jeg googlet det skjønte jeg hva det var i og med at jeg har sett bildet av din nåværende hårfrisyre. Forøvrig stilig, selv har jeg stort sett kun hestehale og lurer innimellom på hva en førtiåring kan gjøre ut av det :o Når du sier hulemann blir min interesse skjerpet, men det er utelukkende fordi kostholdet mitt er i den retningen. Hvor ofte må du gå til frisør for å ordne det?

   Slett
  3. Nå fikk du meg til å le høyt igjen, flere ganger!

   Muskel: Hahaha! Det må være en utrolig stor og stiv muskel som man kan høre på lydbok samtidig som man bearbeider, hoho

   Det er mye man kan gjøre med hestehaler da, hestehale var helt klar min favoritt før jeg fikk dread..Jeg brukte å klemme det samme og få det til å 'strutte' forså å holde håret fast samtidig som jeg festet masse tynne spenner. Det ble en en slags hulder-frisyre. Jeg brukte også å bare lage en 'ballerina-knopp' på toppen de dagene jeg forsov meg, og det var ganske ofte..

   Eller jeg brukte en svart blomsterspenne(spennen vises ikke, da den er gjemt i håret) 'ved siden av' hestehalen, den kjøpte jeg for femten kroner på 'Glitter' og den var jeg veldig glad i. Alle måter å ordne håret på som tar maks ett minutt var jeg veldig glad i. Ingen aldersgrense for noen av disse frisyrene. Hvis du har langt hår og får til å lage denne er jeg super sjalu, jeg fikk aldri langt nok hår. Det ser vanskelig ut men det er ikke det!
   http://www.youtube.com/watch?v=dTrE-lrStGA

   Hulemann-kosthold, haha! Å nei, det hørtes trist ut. Ser for meg du spiser bare tørket kjøtt og bark!

   Jeg drar aldri til frisøren, jeg ordner alt selv, jeg. Jeg synes det er så latterlig dyrt og jeg som er er blond tåler ikke at det er noe mer enn noen få cm ettervekst og måtte derfor dra ganske ofte til frisøren.. Dreadsene hjalp min søster meg å lage, og å vedlikeholde og slikt gjør jeg selv, foran speilet. Kjempe vanskelig og tidskrevende å gjøre det på seg selv. På andre er det lett. Derfor, lydbok, for jeg kan finne på å sitte der i flere timer og plages..

   Slett
  4. Ja, jeg hadde vanskeligheter med å forestille meg hvilken muskel det skulle være :D
   Den fiskehalefletten er fin! Min datter har lært seg å lage dem, så nå får det bli min tur - takk for video. Problemet mitt er at håret er tynt, stritt og glatt, men en bølgetang gjør underverker. Ellers liker jeg best frisyrer som ikke tar lang tid, så hestehale er jo midt i blinken sånn sett :)
   Hulemann-kostholdet innbefatter (heldigvis) annet enn tørket kjøtt og bark...hehe, mer vanlig kjøtt og grønnsaker ;)
   Ha en fin uke!

   Slett
 6. flott smakebit og greier :) tror eg må lese denne snart :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Thx :D Åå, den er så fin! Den må du bare kose deg masse med når den tid kommer!

   Slett
 7. Dette er en forfatter jeg har hørt mye bra om, så jeg får veldig lyst å lese av henne når jeg leser denne smakebiten også. Må vel skrive den opp bak øret..: ) Takk for smakebiten.

  SvarSlett
 8. Bortsett fra dreadsene er vi nok ganske like, du og jeg! Har også både lest og høst denne, og boka er en klar favoritt- sannsynligvis ei av bøkene som skulle fått bli med meg på ei øde øy.. For meg er det nok å sjå ryggen på boka i hylla, så blir jeg varm i hjertet og ser litt lysere på livets motbakker ;o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det tror jeg også vi er! Jeg tror nok også denne måtte blitt med meg på en øde øy. Det har blitt en tradisjon å ta frem denne hver gang det begynner å bli mørkt ute, da er den god å ha! En 'livreddende bok', rett og slett.

   Slett
 9. Har tidligere blitt anbefalt denne boken - takk for den spesielle smakebiten! Den var magisk.

  Har sett filmen, og den var fin - gleder meg desto til boken : )

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er enig i at filmen er fin også ja, jeg vil se den igjen etter å ha hørt ferdig lydboken!

   Slett
 10. Tack för smakbiten. Gavalda finns på min läslista:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg håper hun gir deg like mye som bøkene hennes ga meg! :-)

   Slett
 11. Det var en vakker smakebit og jeg må si at jeg bare blir mer og mer begeistret for nynorsk. Det er så vakkert, bokmål kan ikke måle seg med nynorsken.

  SvarSlett
 12. Svar
  1. Hehe, ja..Det bruker å bli det..Egentlig holder jeg på med fire bøker, men den fjerde nevnte jeg ikke da den er 'satt på vent'. :-) Aller helst liker jeg å lese bare to om gangen.

   Slett
 13. SV: Jaa, det har blivit en hel del faktiskt :)

  SvarSlett

Trivsel!

Høsten kommer sent i Alabama