søndag 26. januar 2014

DAVID GOLDER


David Golder er den andre boken jeg leser av forfatterinnen Irene Nemirovsky. Dette er hennes debutbok som utkom mens hun enda levde, sendere døde hun i en konsentrasjonsleir under andre verdenskrig. Tidligere har jeg lest Sjelenes herre av Irene. David Golder fant jeg i en søppelcontainer, kastet av Norli.

David Golder er en fet, blek, astmatisk, intelligent foretningsmann som bor i Paris. Stort sett reiser han rundt til de største byene på forretningsreiser i en alder av 68 år. Han er sliten og lei og helsen begynner å svikte.
I romanens begynnelse tar partneren hans gjennom 26 år og spør ham etter et lån. Marcus har som vanlig, ingen kontroll på pengene sine. Golder er lei av å måtte fiske partneren sin ut av dammen og sier kaldt nei – han sender ham ut døren uten hans hjelp. Resultatet blir at Marcus tar livet sitt kort tid etter. David føler lite annet enn forakt og likegyldighet til Marcus selvvalgte død, eller slik kan det i begynnelsen virke, helt til David på en togtur på vei hjem om natten, får alvorlig vondt i hjertet. Dette er så god og angstfylt beskrevet at jeg selv får kvelningsfornærmelser under lesningen. Og det er ikke den eneste gangen i løpet av romanens nesten to hundre sider Irene Nemirovskys penn kryper under huden på meg og stikker. David er en intelligent og skarpsynt mann, likevel utsetter han å dra til legen når han kommer hjem. Han har dødsangst.


«Se, der er hun jo, Deres Joy!»


- Fra side 91.



Utenpå kan David virke som en kald, beregnende mann – det er han også, med et unntak: hans datter Joyce, hans eneste Joy - glede i livet. Han har skjemt bort Joyce siden fødselen, hun er hans øyensten. Han forguder henne. Resultatet er at Joyce er en selvopptatt, rik, korttenkt og egoistisk jente som elsker penger. Akkurat som moren, konen til Golder. David Golder jobber med å stå for kjøp og salgsavtaler innen oljeprodukter. Det er en usikker forretning der man kan tjene mange penger men også miste mer. Han jobber døgnet rundt for å tilfredsstille pengebehovet til datter og konen som ikke forventer noe mindre av ham. Det er derfor han er der: for å tjene penger for dem og deres dyre vaner. David er ikke dum, han er klar over hans posisjon i familien og den falske kjærligheten de gir; han elsker datteren og lengter etter å se henne oftere, konen hater han og hun ham også. Han er en pengemaskin og de eneste gangene han ser den vakre datteren sin på 18 år er når hun trenger penger.

«Men tro bare ikke at du kan føre meg bak lyset, hva? Den som skal føre gamle Golder bak lyset, er ennå ikke født, hører du det, vesla?»

-         -  Fra side 94.


David er ingen god far, han vet ikke hvordan han skal vise sin kjærlighet til datteren uten å gi henne penger. Det er en ond sirkel som aldri tok slutt i Davids liv, han risikerer livet og helsen for å forsørge henne til sin siste slutt.
Før halve romanen er lest får David akutte hjertekramper og blir sengeliggende lenge. Mens han er sengeliggende gjør konen alt hun kan for at David ikke skal vite hvor syk han er; legen har sagt han må slutte å arbeide og dette vil ikke konen Gloria, hva skal da skje med det store huset og alle smykkene hennes? Hun vet hvordan David frykter døden og at han vil gjøre hva som helst for å overleve.
Mens David er sengeliggende, døden nær, går forretningene dårlig. Han mister formuen sin og med den også konen og datteren. Han flytter for seg selv og selger alt han har. Der sitter han igjen i en tom leilighet med en helse som holder på å skrente. Endelig er det fred å få. Tror han.




Gloria Golder kan virke som en iskald, beregnende karakter, men i skillsmissen kommer hun med noen gode poeng som gjør denne historien langt fra svart og hvit. Likevel er hun kanskje den karakteren i romanen som er ’den slemme’.
Gloria og David møttes da de begge var fattige jøder. De har vært ”sammen” i mange, mange år. Det har aldri vært ekte kjærlighet i forholdet deres, bare et felles overlevelses instinkt. Hvem kan dømme en lutfattig pike for å ville gifte seg rik, med eller uten kjærlighet? Det som gjør Glora ond, er hennes snikende egenskaper med å melke ektemannen, gjemme unna penger i hemmelighet og la sin elsker bo i huset sammen med dem. Kanskje hvis hun hadde vært trofast og gitt mer kjærlighet ville hun også fått mer kjærlighet? Hun er ilende sjalu på datterens skjønnhet og evne til å trille faren rundt lillefingeren.

Hvorfor minnet denne gamle jøden ham så ofte om en syk hund som var døden nær, men som fremdeles var i stand til å kaste seg rundt med et glefs, en vill knurring og et siste, kraftig bitt?

-Fra side 167.


Akkurat som den forrige romanen av Irene jeg har lest, Sjelenes herre, handler også romanen David Golder om penger og rikdom. Til forskjell er David Golder allerede blitt rik og har vært det i mange år når vi blir introdusert, mens hovedpersonen i Sjelenes herre må klatre seg møysomt oppover den sosiale stige helt fra begynnelsen av romanen.
På side 76 har jeg fortsatt ikke møtt en eneste karakter i boken som det er meningen jeg skal like. Dette er ikke Dickens, dette er Irene Nemivrosky og hun skriver ikke eventyr. Det er kvinnene i David Golder som får gjennomgå. De beskrives som håpløse, egoistiske, ubrukelige, patetiske kvinneskikkelser. Mennene er ikke flotte de heller men de arbeider i det minste. Og kvinnfolkene? De bruker mennene uten å være til noen som helst nytte selv. Wow. Det er kaldt beskrevet, men jeg tviler heller ikke på sannheten i dette i de rikes kretser i første halvdel av nittenhundretallet. Romanen ender med at David blir en martyr. Det er en hjerteskjærende og realistisk avslutning på fortellingen som ender i perfekt harmoni med bokens begynnelse og midtdel.





David Golder av Irene Nemirovsky
Orginalt utgitt på fransk i 1929
Min utgave på norsk utgitt 2009
Oversatt av Kjell Olaf Jensen
188 Sider
Kilde: min egen
ISBN 978-82-91614-94-6





lørdag 25. januar 2014

Bokstatistikk for året 2013


I fjor kalte jeg dere bitches i tittel, dette beklager jeg sterkt, det har dere ikke fortjent. I år skal jeg ikke kalle dere noe som helst.


Året to tusen og tretten er året jeg leste Anna Karenina (som jeg har forstått er en big deal for de fleste), som også var den første og eneste boken jeg leste på et lesebrett. Året to tusen og tretten er også året jeg ble kvitt en diagnose på en tung og sterk depresjon jeg har slitt med i mange, mange år. Nå gjenstår å få bukt med livsangsten, angsten for angsten, angsten for mennesker, og angsten for å stå i fritt fall og la andre mennesker holde livlinja så jeg ikke faller. Jeg må lære å stole på andre mennesker med andre ord og ikke se på de som en fremmedrase jeg ikke bor på samme planet sammen med. For det gjør jeg, jeg bor her sammen med mange, mange andre; jeg er lett å like, jeg er også ganske god på mennesker - det er ingen grunn til at jeg skal ha denne frykten. Angsten jobber jeg med, leser om og utforsker. Jeg har oppdaget i min studie av angsten at alle har angst og min angst er ikke bedre eller vanskeligere enn alle andres. Den bare er.Det er opp til meg å bestemme hvor mye angsten skal få styre livet mitt. Dette er og kommer til å være en evig kamp jeg aldri vil gi opp.
I år har jeg har ofte gått sulten, jeg har oftere vært mett. Jeg begynte å røyke igjen. Jeg sluttet å gå i samtale, jeg begynte igjen å gå i samtale. Jeg har begynt å studere, jeg avsluttet studiet. Viktigst er at året 2013 er bedre enn året før. Det går oppover.
I år har jeg ikke lest så mye som jeg ellers har brukt og gjort. Det er positivt, det betyr at jeg har gjort andre ting.
I år slet jeg virkelig med å regne ut statistikken. Regnestykket gikk i surr, titlene blandet seg, de samme bøkene ble regnet dobbelt; jeg måtte legge det fra meg og prøve igjen senere. Det har ingenting med antall bøker å gjøre, jeg har jo lest færre enn året før. Jeg ble ganske enkelt forvirret i prosessen, jeg visste ikke hvordan jeg skulle gjøre det. Men nå gjør jeg det.


Statistikk.

35 bøker på ett år kan deles og studeres slik:



Forlag



35 bøker lest tilsvarer 20 ulike forlag der også i år Cappelen Damm går av med seieren som det forlaget jeg har lest flest bøker fra (7 bøker for de som lurer).


Sjanger

10 romaner 
7 barne og ungdomsbøker 
4 krim/thriller romaner 
4 diktbøker
4 novellesamlinger
3 fantasiromaner 
1 sakprosa 
1 tegneserie 


Terningkast gitt på nettsiden Bokelskere 

Terningkast EN: 4
Terningkast TO: 4
Terningkast TRE: 7
Terningkast FIRE: 9
Terningkast FEM: 6
Terningkast SEKS: 5


Kjønn

11 menn 
10 kvinner


Landene forfatterne hører til

1 Frankrike
7 England 
7 Norge 
1 Russland
1 Chile
3 Amerika
1 Litauen
1 Skottland 


Årstall bøkene er utgitt

7 bøker fra attenhundretallet (bøkene er fra 1847-1895)
6 bøker fra nittenhundretallet (bøkene er fra 1939-1998)
21 bøker fra tyvehundretallet (bøkene er fra 2001-2013)


Mest leste forfattere

3 bøker av Mo Hayder
3 bøker av Andreas Bull-Hansen 
5 bøker av J.K. Rowling
2 bøker av Joseph Rudyard Kipling
3 bøker av Neil Gaiman 


Språk

31 bøker på norsk 
6 bøker på engelsk 

En bok telte jeg som både norsk og engelsk, da den var på både norsk og engelsk, 50/50.  


Format 

19 innbundne bøker
6 pocket
1 på lesebrett
4 lydbøker (CD-plater)
5 MP3 (lyttet til på mobilen)


Bøker som hører sammen

3 serier, der 2 av dem er fullført, altså lest ferdig
1 trilogi 


Hvilke hyller kommer bøkene fra?



9 fra min egen bokhylle

18 lånt på biblioteket 
2 lånt av Christine 
5 lastet ned lovlig og gratis fra mobilappen Ordflyt 
1 lastet ned lovlig og gratis med lesebrettet

Småplukk 

2 lesereksemplar sendt til postkassen min 
5 bøker er anbefalt av noen 
1 bok har jeg lest om i en annen bok
6 bøker hadde jeg lest før, altså jeg igjenleste dem 
0 nye favorittbøker! 


Bøkene jeg har likt best


Anna Karenina av Leo Tolstoj 
Indianarar av Rune F. Hjemås 
Jungelboken av Rudyard Kipling 
Den andre jungelboken av Rudyard Kipling 








søndag 19. januar 2014

onsdag 15. januar 2014

Diktet ANKOMST av Johann Grip


Fra diktsamlingen Denne kjærligheten fra 2009.


Så trer jeg endelig ut 
i et mildere landskap

der årstidene skifter
tiden går og man 

med større letthet
kan se naturen gråne

i takt med en selv

Her

der det er så lett
å kunne elske

når man vet
at alt

ugjenkallelig
går mot slutten

på nytt

skal høsten
tone ut

i sprakende farger
i drømmer om

skarpt, ensfarget

grønt? 



søndag 12. januar 2014

Denne kjærligheten



Denne kjærligheten av Johann Grip er en diktsamling jeg fant i en dumpster i bakgården min, kastet av Norli. Jeg har ikke for vane å grave i søpla til folk, historien bak finner du her. Lenge trodde jeg boka het Grip denne kjærligheten før jeg senere forsto da jeg dro den frem fra hylla, og la meg til rette på madrassen på stua (fordi noen andre lå i sengen min på soverommet den natten), og begynte å lese at det er forfatteren sitt etternavn jeg har tatt med i tittelen. Jeg synes min tittel er finest: Grip denne kjærligheten.

Diktene er delt opp i et slags type tematiske kapittler uten nummer, det er bare overskrifter som forteller at nå er vi ferdig med en omgang, nå begynner vi på neste. Det begynner med SØNDAG, noe spesielt da MANDAG er mer forventet. Hvem begynner på noe som helst på en søndag? Ikke en ny diett og i hverfall ikke en ny uke. Men en bok, jo den kan jo begynne på en søndag om den vil det, men ikke uten at jeg henger meg opp i det.

Alltid når jeg leser diktsamlinger leser jeg diktene fire, fem ganger rett etter hverandre. Ikke at jeg nødvendigvis blir noe klokere på innhold og tema bestandig for det om, men ofte. Denne kjærligheten begynner med en ukonsentrert far i et dikt, og om å være en ukonsentrert far selv, i det neste. Slik tolker jeg det, men når det kommer til dikt tar jeg oftere feil enn rett. Likevel liker jeg å lese de.
Neste tematiske overskrift er DEN KJÆRLIGHETEN. Her skulle jeg ha tenkt over hvorfor denne overskriften heter Den og ikke Denne kjærligheten som boktittelen. Senere kommer faktisk overskriften DENNE KJÆRLIGHETEN, men hvorfor det er gjort slik... Jeg la i det minste merke til det og det er ikke verst bare det.
I DEN KJÆRLIGHETEN opplever jeg kjærligheten som levendegjort av forfatteren. Selv respekterer jeg ikke kjærligheten som er fremstilt, ikke at det er framstilt som en slem skapning, men ikke noe jeg og min kjærlighet kjenner oss igjen i. Andre overskrift-kapitler er BARBEINT GJENNOM SOMMEREN, LUKTEN AV GUD, og til slutt, tittelsporet: DENNE KJÆRLIGHETEN.

Johann Grip har et vidt begrep på hva som er å elske, eller hva som er kjærlighet - jeg kjenner meg ikke helt igjen i det jeg leser. Det er mye jeg gjør som inkluderer berøring, ømhet og så videre, men det er langt i fra et tegn på at jeg elsker når jeg gjør disse tingene. Jeg forstår tittelen på boka, jeg forstår tematikken (kjærlighet) men jeg forstår ikke nødvendigvis hva det har med diktene å gjøre. Jeg må slutte å tenke tema når jeg leser dikt og bare gjøre som jeg gjorde før: lese ikke tenke- eller?



Et av de beste diktene er på side 39, det er begynnelsen jeg falt for:





Diktene finner jeg 

  1. spennende
  2. leselige
  3. ikke attraktive 
  4. dumme
  5. naive 
  6. lettleste
  7. rare

På baksiden av boka er det tegnet en kirke. Det er vel fordi det er der kjærligheten ender opp til slutt - død, begravd. Nei unnskyld, noen gifter seg vel, unnskyld unnskyld unnskyld. Jeg liker tegningen.





DENNE KJÆRLIGHETEN av Johann Grip
Dikt
2009
Forlaget Oktober
81 Sider
Kilde: min egen
ISBN: 978-82-495-0703-0



torsdag 9. januar 2014

BORTE


Borte er den femte boken om kriminal etterforsker Jack Caffery. Dette er seks måneder etter avslutningen i forrige bok Hud. I begynnelsen av krimboken er Jack illsint på politidykker Flea; i forrige bok, Hud, så Jack Flea gjøre noe kriminelt uten hennes viten om hans overvåkne blikk; naturlig nok forstår ikke Flea hva som går av Jack – og Jack forstår ikke hva som foregår med Flea.


En voksen mann, skjult bak en julenissemaske, stjeler en bil med en liten jente i baksetet. Dette er begynnelsen på et mareritt der mannen i julenissemasken bare så vidt har begynt.

Det er en spennende karakter i bok fire og fem som er ganske enkelt bare utelatt i bok fem. Han nevnes i noen få setninger, og det er alt. Dette skuffer meg utrolig mye; Hayder som så ofte briljerer med gjennomtenkt handling som en rød strek gjennom hele serien, der ingenting er tilfeldig, har her bortvist en karakter som, hva? Hun gikk lei av? Hun ombestemte seg, trakk han ut fordi han ikke passet inn? Ba forlaget henne om å trekke han ut? Det er skuffende, det er ikke gjennomtenkt. Jeg håper han dukker opp i neste bok som kom ut i 2013, Poppet.



I Borte slo jeg til med mitt skarpe hode og avslørte gjerningsmannen tidlig. Det er spennende selv om det faktisk ikke er meningen leseren skal vite hvem det er. Jeg digger de hundre siste sidene.

Som vanlig i Jack Caffery-bøkene er handlingen rotete med unødvendige sidespor; Hayder tar seg for god tid.



Krimbøkene til Hayder om Jack Caffery har aldri fått over terningkast fire av meg på Bokelskere. Her er årsaken:

1.       Rotete handling
2.       Vanskelig å holde styr på karakteren og handlingsforløp
3.       Unødvendige scener og fjas
4.       For lang historie  


Krimbøkene til Hayder har positive sider også:

1.       Hayder er god på det engelske været
2.       Det er alltid spennende
3.       Menneskene hun skaper føles ekte
4.       Jack Caffery som er så jævlig mann
5.       Flea Marley   




BORTE av Mo Hayder
Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen
Bok 5 i serien om politi etterforsker Jack Caffery
Min utgave utgitt 2011 av Gylden Norsk Forlag
435 Sider
Lånt på biblioteket
ISBN 978-82-05-40824-1
Originaltittel: GONE 
Originalt utgitt av Bantam Press, Transworld Publishers, 2010





onsdag 8. januar 2014

Nyttårsforsett for to tusen og fjorten



  1. Spis bare godteri og godsaker på lørdag (eller dagen derpå, enten eller, ikke både lørdag og søndag), på bursdager, på fest om det serveres, filmkvelder (eller filmdager) med venner og kino. 
  2. Drikk brus bare på de over. 
  3. Tren en time hver dag. 
  4. Vær modig. 
  5. Hør mye musikk. 
  6. Les mye om musikk. 
  7. Les mye om film. 
  8. Dra på konserter.
  9. Dra på besøk oftere.
  10. Tegne 
  11. Prøv nye typer rødvin.
  12. Drikk Captain Morgan og Cola (selv om jeg ikke liker Cola) med isbiter.
  13. Kjøp beholder til å lage isbiter
  14. Smak Bloody Mary
  15. Øvelseskjøre minst en gang 
  16. Fortsette å gå i samtale 
  17. Lese bøker
  18. Skrive
  19. Hold mine venner nære, mine fiender nærmere
  20. Gå opp åsen, som før 
  21. Være fosterhjem for Dyrebeskyttelsen, som før
  22. Hjelp mamma ved å passe Ullrikkhunden, som før
  23. Si sannheten, alltid, selv om det er vondt eller vanskelig 
  24. Dra ut på byen en kveld uten å drikke alkohol minst en gang
  25. Gå masse på kino 
  26. Vask fellesvaskerommet minst en gang
  27. Vask fellestrappene minst en gang 
  28. Besøk S og K i den nye leiligheten de har flyttet inn i 
  29. Kjøp en blueray-spiller.
  30. Kjøp en LP-spiller med LP-plater
  31. Om det over skjer, selg CD-platene dine
  32. Lag 'smør-kylling' 
  33. Henge opp hyller på badet 
  34. Vask/rens sofa og seng med leid maskin
  35. Ha en sosial tegnekveld
  36. Ta masse tog
  37. Sitt på kafe og les bok
  38. Ikke ha overnattingsbesøk, aldri igjen 
  39. Ikke ha Narshspill, aldri igjen
  40. Se ferdig TV-serien The Addams Family fra 1963
  41. Få tak i støvsugertut til støvsugeren for sofa, puter og seng 
  42. Gå ned i vekt 
  43. Spis masse fisk, mmmm
  44. Strikke 
  45. Slutte å røyke


mandag 6. januar 2014

Litteræremål for 2014


  1. Les ferdig Den indre samtalen - Kognitiv terapi i løpet av året
  2. Les Hanging Hill av Mo Hayder 
  3. Les Poppet av Mo Hayder
  4. Les David Golder av Irene Nemirovsky
  5. Les Denne kjærligheten av Johann Grip 
  6. Les To byer av Charles Dickens (finn en utgave som ikke er forkortet  på norsk)
  7. Les Shantaram av Gregory David Roberts
  8. Les Solar av Ian McEwan 
  9. Les I hundevaktene av Nils Chr. Moe-Repstad 
  10.  Hør ferdig Sønner og elskere på mobilen




søndag 5. januar 2014

Mine diller i desember


  1. Bananer 
  2. Mandariner 
  3. Den siste Ringenes herre-filmen
  4. og nummer en og nummer to av Hobbiten-filmene
  5. Fosterkatten Sara
  6. Fosterkatten Maximus
  7. Kattungen søster fant og som vi ikke vet hvem sin er
  8. Forfatteren Mo Hayder 
  9. Den elektriske fotvarmeren min
  10. Orion pizza, 200 kr for en svær en 
  11. Europris-smågodt 
  12. TV-serien om The Addams Family, filmet svart/hvitt fra 1963

  13. Miley Cyrus, fortsatt (men ikke musikkvideoen til sangen Adore You)
  14. Ta toget
  15. Å reparere gamle sko til skomakeren 
  16. Store ødedobber 
  17. Å ta telefonen når den ringer
  18. Bloggen Vannlandet og maleriene hans.



fredag 3. januar 2014

film film film #8


Soundtrack: Låta Spaceship Coupe av Justin Timberlake.


Filmer jeg har sett og likt godt siden sist.

Wuthering Hights (2011) Nesten like vanskelig å se som å lese boka. Da guttungen tok og hengte hundevalpene ville jeg dø. Eneste filmatiseringen jeg har sett av klassikeren og det er helt greit! Filmen er ikke like gotisk som boka.




Gravity (2013) Sett på kino med Kine. KinoKine, eneste vennen jeg har som synes det er like digg å se filmer på gigaskjerm for penger som meg selv. Hekta på kinopopcorn har hun også gjort meg. Jeg liker ikke 3D men Gravity uten 3D er brownies uten sukker.


La tête en friche (2010) Nydelig. En fransk perle. Herregud jeg blir lei av å se filmer fra statene, det finnes faktisk andre land som lager film også. Filmen handler om litteratur og vennskap. Typisk fransk, typisk Anna Gavalda. Ikke varer den lenge heller. Herrigud jeg er lei av å se filmer som absolutt skal vare i over to timer.

Beloved (1998) Den beste filmatiseringen av en bok jeg har sett, og da regner jeg med LOTR! Boka ble om mulig enda bedre etter å ha sett filmen. Å se Oprah ha sex er ubehagelig...



Addams Family Values (1993) Film to om den gotiske familien. Den beste! Jeg har sett noen minutter av film tre (forferdelig), og kan trygt si at film to er bedre enn nummer tre selv om jeg ikke har sett den ferdig (enda). Jeg har begynt å se TV-serien i svart/hvitt fra 1963. 


Moonrise Kingdom (2012) Superfin. Virkelig min type film; to små barn rømmer sammen, forelsket, naiv og sære.

Ligner på Lana Del Rey, sant.





Kongen av Bastøy (2010) Fy faen, lenge siden har har sittet på sofakanten med hendene presset mot kinnene når jeg ser en film. Svinbra. Basert på en sann historie også, det er jeg svak for.

My Week with Marilyn (2011) Tja. Er usikker om den får på lista eller ikke. Michelle Williams gjør en bra Monroe bortsett fra når hun synger.

What Maisie Knew (2012) Alexander Skarsgård har en liten rolle. Denne er også superfin. Hurra for Netflix.

All Good Things (2010) To av mine favoritter i en film, Ryan Gosling og Kirsten Dunst. Basert på en sann historie. Morderen lever og går fri den dag i dag. Lurer på hva han synes om filmen som er laget om han mens han fortsatt lever!

The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013) Ikke like god som den første (i mine øyne). Jeg skal ikke på kino og se denne tre ganger slik jeg gjorde sist. Her har Peter tatt seg store (!) friheter i handlinger og lagt til mange karakterer som ikke finnes i boken for at historien ikke skal bli for mannsdominert og for å få med noen av karakterene fra LOTR. Det liker jeg ikke, jeg synes ikke det er nødvendig. Men what ever, gleder meg til den kommer ut på DVD og jeg kan se den igjen. Billetten fikk jeg som julegave, hjalp lite når jeg endte opp med å betale smågodtet til en annen person for nitti kroner. Jeg er evig dårlig med penger.






torsdag 2. januar 2014

Nyttårsforsett 2013 - hvordan gikk det?

Listen vokste samtidig som gjøremålene ble strøket. Livet.

  1. Ikke dø
  2. Slutte å spise godteri = ha ha
  3. Slutte å drikke brus = ha ha
  4. Bli deiligere (kropp og sinn) = ha ha
  5. Skrive lister 
  6. Lese bøker
  7. Ikke smile så mye
  8. Være fullere oftere
  9. Ikke tenke så mye 
  10. Drit mer faen
  11. Bruke mye penger på å gå på kino. Hvilken film er ikke viktig.
  12. Kjøpe et par høye sko av Jeffrey Campbell
  13. Sitte mindre foran laptopen = ha ha, bloglovin har ødelagt livet mitt! 
  14. Kjøpe en ny TV 
  15. Øvelseskjøre til bil minst en gang = blitt tilbudt flere ganger, har feiget ut hver gang 
  16. Være mindre deprimert 
  17. Møte opp til timene til psykologen = har både møtt opp og ikke møtt opp. 
  18. Være modig
  19. Se sesong to av Supernatural selv om det ikke faller i smak bare så folk kan slutte og anbefale det etter at jeg har sagt Sett det nå, slutt med det
  20. Ikke la mine psykiske lidelser og problemer være tabu i livet (altså ikke her inne men der ute i virkeligheten). Det er ikke mine svakheter men min styrke. Bruk det positivt.
  21. Mindre hemmeligholdelse mindre å tenke på
  22. Fortsette å være mitt sprudlende meg 
  23. Si til mamma jeg er glad i henne selv etter at hun har vært en dum gås = hun har ikke vært dum i år
  24. Unngå stefar. Nok nå
  25. Ikke ha dårlig samvittighet hele tiden
  26. Lese mer ute, mindre inne i leiligheten = ha ha
  27. Tvinge husvært til å fikse dusjen (mangler varmt vann). Nok nå.
  28. Lære meg å spille piano? = ha ha
  29. Strikk en 'hals'. Garnet og pinne har jeg allerede.
  30. Selge den svarte kommoden = bestemt meg for å beholde den
  31. Mal ferdig kjøkkendøren og soveromsdøren
  32. Få naboen min kastet ut 
  33. Kyss mere og flere, klemme oftere. 
  34. Begynne på skolen igjen?
  35. Melde meg som frivilig på minst en festival
  36. Ta vare på alle kvitteringer og føre regnskap hver måned = ha ha
  37. Lage ostekake 
  38. Lage lapskaus = jeg vil jeg vil. Men er egentlig stygglei lapskaus.
  39. Legg ut alle bøkene jeg har lest (bortsett fra Etgar Keret og bibelen) fra bokhyllen til salgs på Finn.no. Også Lotr og Den mørke materien.
  40. Få tak i ramme til verdenskartet på veggen = har bestilt for fire måneder siden men ting tar tid. 
  41. Få tak i en høy hylle til 'badet'. = har bestemt meg for å skru flere små hyller inn i veggen i stedet. 
  42. Få de svindyre støvlettene reparert.



Det gikk jo fint!


ANDRE SAMUELSBOK