fredag 12. desember 2014

KRØ AV DIDRIK MORITS HALLSTRØM - EN SKREKKROMAN

Bildekilde. 


I 2011 ga Didrik ut sin debut. En vakker liten sak som heter Du er ikke død før jeg slutter å elske deg. Jeg elsker den. I år ga Didrik ut sin andre bok i samme forlag som sist. Denne gangen en skrekkroman. Hvordan jeg fikk med meg at Didrik Morits Hallstrøm har gitt ut en by bok vet jeg ikke. Det er vel flaks. Det var ikke biblioteket som ga meg et varsel på e-post når de fikk inn en ny tittel av Hallstrøm, for også denne gangen (hendt flere ganger i år med nye bøker) har jeg måttet fjernlåne fra et annet bibliotek (Tromsø).
Krø er en kul liten sak som er vanskelig å legge fra seg, som fanger meg inn og holder meg fast.


Det er lørdag. Jeg er på en øde øy. Krø rimer på dø. Fra side 70.


Krø er "en forblåst øy på Vestlandet". Dit må Adam dra når bestefaren hans holder på å dø. Han har ikke lyst til å dra, Adam kjenner ikke bestefaren sin. Foreldrene hans døde da han var liten, han er oppvokst i fosterhjem. Bestefaren Ingvar er en særing han ikke vil vite av og som han aldri har hørt fra eller fått besøk av under hans vanskelige oppvekst. Men han reiser, reiser til "en fremmed mann på en øde øy". Hjemme i Oslo venter kjæreste og gutten hennes som også holder på å dø, av leukemi. Dennis. Adam elsker Dennis. Forholdet deres gjør meg varm om hjertet, det er så fint beskrevet! Didrik er god på det der! Han skapte en relasjon jeg som leser faller for i Du er ikke død før jeg slutter å elske deg, og han har gjort det igjen. Denne gangen en voksen mann og en liten syk gutt som ikke er hans. Uansett hvor mye han elsker ham.Didrik Morits Hallstrøm - Google-søk
Didrik Morits Hallstrøm. Bildekilde. 
Jeg tenker på 3D-programmet jeg har lyst til å lage. Alt skal være hvitt. Rent og nøytralt. Jeg har bodd i fem forskjellige leiligheter det siste året. Jeg har glemt de to første allerede. Jeg har glemt hele barndommen min. Jeg har glemt fosterforeldrene mine. Jeg klarer ikke å holde fast på noen ting. Jeg trenger et slags museum. Jeg skal kalle det White World og det skal være uendelig. 


Fra side 127.


Omslaget på boka er merkelig og utiltrekkende. Det er ikke før jeg har lest noen sider jeg forstår hva det er. Adam har laget et spill han jobber med. Det heter White World, et 3D-program der alt er hvitt. Det vil få en urovekkende plass i historien. Det er ikke bare et spill, men et sted å kommunisere med de døde... viser det seg. Jeg husker språket til Didrik fra debuten. Han har en spesielt stil jeg liker (Etgar Keret, Stephen Chbosky) der korte setninger og melankolien dominerer. Det er konsist, direkte, spisst. Jeg har alltid vært svak for minimalisme, om det så er i form av interiør, malerier, språk eller musikk. You name it. Det er virkelig virkningsfullt, og for å være ærlig: irriterende og slitsomt i lengden. Setningene er kanskje korte men historien til Didrik har mange lag. Det er dybde som faen. Krø har skrekk i seg; det gjør at John Ajvide Lindqvist aldri er langt unna i tankene mine (romanen Menneskehavn spesielt).

Krø er vakkert. Den fyller en stillhet i meg som er vond, kjent og vakker. Samtidig som jeg leste Krø leste jeg alle innleggene i forfatterbloggen til Didrik og alt falt på plass.Krø av Didrik Morits Hallstrøm
Cappelen Damm AS 2014
ISBN 978-82-02-45172-1
1. Utgave, 1. opplag
215 Sider
Kilde: Lånt på biblioteket


Anita har også lest boka !
Jeg har også: 13 kommentarer:

 1. Denne har jeg også nettopp lest og blogget om. Likte den godt, fine boka.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jaa, ikke sant. Fine, fine. Jeg skal klikke innom og lese anmeldelsen din!

   Slett
  2. Ja, absolutt. Jeg tok tipset ditt om forfatterbloggen hans og leste den i går.. Interessant. Han er fan av Stephen King, og det er jeg også, (gammel fan) selv om jeg ikke har lest så mye /sett filmer av King de siste årene… Legger inn link til innlegget ditt i blogginnlegget ditt.:) God helg!

   Slett
  3. Da har jeg linket til ditt innlegg også!

   Slett
 2. Fikk den i posten i går, men blir vel ikke lest i år for har allerede mange bøker som skal lese, men er spent på den, for virker som den er i min kategori. Nemlig grøss:) Så vi får se om jeg liker den eller ikke:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Krø vil du like, Ina! Det er jeg overbevisst om. Tror det er gjennom Bokelskere jeg husker at du liker John Ajvide Lindqvist? For liker den ham like godt som meg, vil du like Krø :-)

   Slett
 3. Boka havnet på leselisten min da jeg så ratinga di når du hadde lest den ferdig. Etter å ha lest denne anmeldelsen blir jeg bare enda mer nysgjerrig og må definitivt lese den i løpet av året som kommer! :-)

  SvarSlett
 4. Denne må jeg sannelig få med meg! Har ikke hørt om forfatteren før :)

  SvarSlett

Trivsel!

Høsten kommer sent i Alabama