fredag 14. august 2015

BLODETS BÅND AV LARS SAABYE CHRISTENSEN - JEG FANT HAM IKKE




Bildekilde.




Søvnen var uten drømmer, som en svær mørk leilighet alle møblene er båret ut fra. 


Fra side 157.



Jeg leste i en tråd på nettsiden Bokelskere.no at hovedpersonen i Jokeren av Saabye dukker opp i romanen Blodets bånd. Det er grunn nok for meg til å lese den da jeg har lest Jokeren. Men jeg fant aldri karakteren i Jokeren i Blodets bånd. Ikke vet jeg. Romanen er uansett lest nå, sammen med romanen Sneglene av samme forfatter. Begge romanene har samme hovedperson: Ernst Smith.


Blodets bånd kom ut i 1985. Romanen låner jeg på biblioteket. Den lå i hyllene på «depotet». Ikke vet jeg hva det er, men tror det er for gamle bøker som de tar litt ekstra vare på eller passer på eller vurderer å kvitte seg med om ingen viser interesse? På Wikipedia.no leste jeg Lars Saabye Christensen er halvt norsk og halvt dansk, og statsborgerskapet hans er dansk. Hvor skal jeg føre ham inn i års-statistikken i slutten av året når jeg regner ut landene forfatterne av bøker jeg har lest i år er fra? I papirene er det riktige å regne ham som dansk, men jeg gjør ikke det for han skriver på norsk og Lars Saabye bor jo i Oslo.



Ernst Smith er en nyutdannet jurist. «Overklassejuristen som stiger ned i dritten for å renvaske seg. Klassisk». Det sier en smålig venn om ham, til ham. Ernst kommer fra en rik familie og føler han har det bedre enn folk flest og verden er urettferdig. Han bryr seg om de som ikke er like heldige, de som ikke har noen til å hjelpe seg. Familie, kjæreste og venner kritiserer ham for å takke nei til en strålende og trygg arbeidsplass. Ernst legger heller ut en annonse i avisen der han tilbyr sine tjenester. Hans første kunde (og eneste i denne romanen) er Vera, en ung hore under atten år som ønsker han skal hjelpe henne å finne hennes bestevenn: en gammel hore som er forsvunnet i løse luften og heter Evy. Ikke akkurat arbeid for en typisk jurist men Ernst har ikke noen andre jobbtilbud. Han takker ja men hvor skal han begynne? Burde han ikke heller ringe politiet? Her kan jeg bare hoppe inn med en gang og bekrefte Ja, det burde han. Fordi Ernst vet ikke hva han egentlig holder på med og han aner ikke hvilke farer eller dritt han skal til å rote seg opp i. Samtidig som Ernst Smith leter etter Evy og prøver å ta seg av den narkomane Vera blir det begått mord i Oslos gater. Det er mørkt og grått og trist i Oslo sentrum slik Saabye beskriver det. Dette er ingen solskinns-bok. Regnbuer finnes ikke. Det jeg setter pris på hos Saabye er hans korte og konsise setninger som sier heller for lite enn for mye. Som sier mye med lite. Men det er liksom bare det jeg liker. Bakerst i Blodets Bånd er det et godt gammeldags bokmerke med stempelmerker for dato når mennesker har lånt den. Jeg liker å se hvor mange og når folk har lest Blodets bånd. Nostalgi.



Blodets bånd av Lars Saabye Christensen
J. W. Cappelens Forlag A. S 1985
Roman, thriller
ISBN 82-02-0929-2
163 Sider
Kilde: Låner på biblioteket



Jeg har også en:


og en




Forfatteren. Bildekilde.




2 kommentarer:

  1. Det er lenge siden jeg leste noe av Saabye Christensen, men det spørs om jeg skal fortsette å ha "Maskeblomstfamilien" fremst på listen :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Den har jeg også på leselisten. Han skriver svært godt, språklig er han god. Men om Masketblomstfamilien er bra eller ikke kan ikke jeg gå god for enda ...

      Slett

Trivsel!

SAMLESNING: PIRANESI AV SUSANNA CLARKE